Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama przesuwna teleskopowa

Recommended Posts

Witam.

Przymierzam się do zrobienia bramy. Lecz z braku miejsca jestem zmuszony zrobić bramę nietypową. Brama będzie samonośna z 2 elementów po 3m. Pierwsza część będzie tradycyjnie jak brama przesuwna - czyli na fundamencie wózki jezdne i na nich brama osadzona. Natomiast druga część będzie zamontowana na kątownikach przyspawanych do pierwszej części i na nich wózki jezdne po których będzie jeździć druga część. Sprzężenie bram będzie za pomocą linek stalowych zamocowanych na profilach głównych z rolkami.

Natomiast dręczy mnie kilka spraw.

1. Nie wiem jak duży fundament zrobić ( tzn. taki jak do bramy 6m)

2. Nie wiem jak dobrać długość przeciwwagi dla pierwszej części (tzn. czy tak jak do bramy 6m)

3. Jakie wózki jezdne zastosować

4. Jaki rozstaw wózków

Była koncepcja bramy przesuwanej po jakimś płaskowniku ale u mnie nie da rady. Jeśli ktoś ma doświadczenie lub robił coś takiego proszę o porady.

1. Nie wiem jak duży fundament zrobić ( tzn. taki jak do bramy 6m)

2. Nie wiem jak dobrać długość przeciwwagi dla pierwszej części (tzn. czy tak jak do bramy 6m)

3. Jakie wózki jezdne zastosować

4. Jaki rozstaw wózków

Planujesz bramę 6m długości. Ważyć będzie tak jak brama o długości 6m. Obciążać fundament będzie tak jak brama 6m. Wobec tego pytania są trochę nie na miejscu. Wózki wystarczą 5-rolkowe wahliwe, rozstaw taki jak przeciwwaga, przeciwwaga min. 2, a jeszcze lepiej 3 m.

Planujesz bramę 6m długości. Ważyć będzie tak jak brama o długości 6m. Obciążać fundament będzie tak jak brama 6m. Wobec tego pytania są trochę nie na miejscu. Wózki wystarczą 5-rolkowe wahliwe, rozstaw taki jak przeciwwaga, przeciwwaga min. 2, a jeszcze lepiej 3 m.

Proszę poprawić jeśli coś nie tak. Pierwsza część dł. 3m + 3m przecwiwagi. Druga część dł. 3m + 1,5 Przeciwwagi.

W drugiej części mogę zastosować wózki mniejsze takie jak do bramy 3m.

Może sprecyzuje dokładnie o co mi chodzi.

brama.jpg

Na zdjęciu za dużo nie widać przez mały format. Na myśli miałem to, że całość traktujemy jako jedną bramę stad przeciwwaga 3m i adekwatny fundament. Druga część powinna być lżejsza i najlepiej gdyby była podwieszana na rolkach na części pierwszej. Jest to tylko jedna z koncepcji i to wcale nie za dobra. Należałoby zacząć od początku. Czy nie można zastąpić tej bramy bramą rozwierną?

Bramę planujesz sam wykonać, czy zlecić firmie? Kto weźmie odpowiedzialność za projekt? Czy planujesz w przyszłości napęd elektryczny?

Może zamieść jakiś szkic miejsca i własnych koncepcji to może znajdzie się jakieś rozsądne rozwiązanie.

Pomysł na taką bramę wziął się z powodów;

Mało miejsca na bramę przesuwną jednoczęściową (przeciwwaga się nie zmieści). Na bramę rozwierną nie ma szans z tego samego powodu. Była myśl zrobienia bramy toczącej się po płaskowniku ale z racji że podjazd jest usypany z kamienia też odpada.

Jeśli chodzi o wykonanie to tak. Konstrukcję bramy chcę zlecić firmie, natomiast montaż i fundament chce wykonać samodzielnie. Oczywiście planuje napęd.

A oto sytuacja jak to wygląda.

sytuacja.jpg

Dodam że brama musi mieć taki wymiar z racji bardzo wąskiej drogi. Od bramy do garażu jest jakieś 4m. Z lewej strony garażu jest tam podjazd na samochód więc musi być tam miejsce do wjazdu( brama rozwierna odpada) Odwrócenie bramy raczej niemożliwe z powodu że furtka istnieje a poza tym zona sie uparła bo z prawej strony garażu jest wejście do domu.

Dodam że brama musi mieć taki wymiar z racji bardzo wąskiej drogi. Od bramy do garażu jest jakieś 4m. Z lewej strony garażu jest tam podjazd na samochód więc musi być tam miejsce do wjazdu( brama rozwierna odpada) Odwrócenie bramy raczej niemożliwe z powodu że furtka istnieje a poza tym zona sie uparła bo z prawej strony garażu jest wejście do domu.

Mam ten sam problem,a;bo bardzo podobny do Twojego.

Popatrz też na bramę harminijkową segmentową :

Brama przesuwna kątowa :

Brama przesuwna teleskopowa-chyba to masz na myśli :

• 3 years później...
W przypadku braku miejsca na tradycyjną bramę przesuwną polecane są bramy teleskopowe, a zamiennikiem bram skrzydłowych są bramy składane, cztero skrzydłowe. Wszystkie bramy automatyczne szybko się otwierają, produkujemy je w dowolnej szerokości światła wjazdu, nawet 25 metrów. Produkujemy pod indywidualne wymiary i nietypowe rozwiązania, zapraszamy do obejrzenia modeli bram: https://bk-securitysystems.pl/bramy/