Wadus 09.04.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 WItam Troche juz czytalem troche pisalem ale ciagle chyba nie rozumiem wszystkiego. Przyjmijmy taka konfiguracje: dom 125 m2 do ogrzania + garaz 37 m2Elewacja - Suporeks 15 cm steropian Fasada 040Okna - PCV 3 szybowe 6 komorowe (ciepla ramka) montaz na pianke (lacznie 24 m2 okien) wzgledem 190 m2 pow. scianPoddasze nieuzytkowe strop ocieplony steropianem 15 cm fasada 038Ogrzewanie podlogowka po calosci + drabinka w WC + drabinka w Lazience + grzejnik w Garazu Kociol na ekogroszek instalator/producent radzi 19-20 kW Ale pomozcie mi zrozumiec Podlogowka potrzebuje zasilanie woda max 30-40 stopni na moje okolo 13-15 petli ile to moze byc wody w litrach? ~ 100 L ?CWU bojler 150-200 L (woda ~ 60+ stopni)Grzejniki drabinkowe i grzejnik w garazu (temp. 50+) Instalator radzi dac zawor 4 drogowy i teraz moje watpliwosci: 1). czy na taka konfiguracje piec 19 kW bedzie przewymiarowany ? a) jezeli tak - to jak to w praktyce bedzie wygladac, jak bedzie wygladal cykl pracy takiego pieca co bedzie grzal jak czesto, gdzie bedzie tracil sprawnosc? jezeli np. piec bedzie pracowal w z moca np. 3-6 kW to jak to w praktyce jest osiagane? moca nadmuchu? szybkoscia/iloscia ekogroszku podawanego do palnika? 2). ok a teraz kolejna rzecz, ktorej nie rozumiem, jezeli sa mrozy np. - 20, -25 stopni (kilka lat temu tak bylo) to jak to ma sie do tego, ze piec musi pracowac z wyzsza moca kW ? podgrzewa ciagle ta sama ilosc wody tylko ze czesciej (tak mi sie wydaje) moze mi to ktos wytlumaczyc? jezeli grzeje sie podlogowka to nie podnosie sie temp zasilania o wiele stopni moze z 28 na 35 albo 40 i to w maxie wiec moc kotla chyba nie ma tu az takiego znaczenia? 3). pojemnosc wodna kotla - niektore kotly przy mocy 15 kW maja pojemnosc wodna np. 80 dm3 a niektore z moca 20 kW raptem 50 dm3, jak to sie ma do sprawnosci pieca? jezeli w jednym cyklu podgrzane jest wiecej wody to mi sie wydaje, ze tym samym mniej cykli pracy a co z tym sie wiaze mniej zuzycia wegla a piec po podgrzaniu zadanej ilosci wody przejdzie w stan podtrzymania. Prosze moze mi ktos to wytlumaczyc w miare przystepny sposob? Duzo czytam, ze na metraz ok. 120 m2 to i 12 kW to duzo A moze dac sobie spokoj z ekogroszkiem i kupic butle na gaz i piec pulsacyjny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.04.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) zmień instalatoraz tym pulsacyjnym to na poważnie?poszukaj najmniejszy kocioł na rynkualternatywnie pelet, drozej ale sie sam rozpalaa najlepiej to bufor + grzalka i poszukaj tanią 2 taryfe np. duon PS a jak prądem za drogo to poszukaj pompę ciepła Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.04.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 a najlepiej to bufor + grzalka i poszukaj tanią 2 taryfe np. duon Nie szukaj juz Duonu, ma najdrozszą II taryfę, najtansze II taryfy ma w G12w Tauron, PGE Lublin, oczywiscie dla dla swoich odbiorców. Praktycznie nie opłaca sie sie teraz zmieniac sprzedawcę ze wzgledu na II taryfę w G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 09.04.2015 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 U mnie w okolicach to ciezko o dobrego instalatora, aktualny moze troche zacofany ale osobiscie bylem w 3 domach zrobionych przez niego i wiekszych skarg nie ma. Wiadomo ekogroszek brudzi ale np. na piecu zebiec 25kW dom okolo 190 m2 2,4 t za caly sezon (ale to inna konfiguracja parter podlogowka ale poddasze uzytkowe juz grzejniki) Skolei sasiad zamontowal sobie 25 kW z podajnikiem tlokowym i palnikiem rynnowym (kociol bodajze witkowski) i z zeszly sezon spalil 6-7 t pelletu Jeszcze nie CO nie jest wykonane, decyzja o podlogowce na calosci tez nie zapadla definitywnie (opcja jest grzejniki w 3 pokojach) Ale mam wrazenie, ze potwierdzacie moje obawy. tj. skoro dom ma byc ogrzewany podlogowka (niskotemperaturowo) to piec powinien byc jak najmniejszy. wobec tego co zrobic? 15 kW? albo 12 kW? czy moze poszukac palnika mala ekenergie? I ciagle nie rozumiem, jak wygladalaby praca takiego pieca na ekogroszek przy takiej konfiguracji ocieplenia (cala podlogowka albo przynajmniej 70%) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karamba1 09.04.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 dom 125 m2 do ogrzania Kociol na ekogroszek instalator/producent radzi 19-20 kW Każdego szkoda Maksymalną moc jaką będziesz potrzebował i to w największe mrozy to ok.6-7kW,co z tym zrobisz to już Twoja sprawa A tak przy okazji,z izolacją to bardzo cieniutko pojechałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.04.2015 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 zmień instalatora z tym pulsacyjnym to na poważnie? poszukaj najmniejszy kocioł na rynku alternatywnie pelet, drozej ale sie sam rozpala a najlepiej to bufor + grzalka i poszukaj tanią 2 taryfe np. duon PS a jak prądem za drogo to poszukaj pompę ciepła asolt ci dobrze napisał DUON był atrakcyjny tak gdzieś do połowy lutego (podaję tę konkretnie datę, bo ci złożyli wnioski pod koniec lutego już sie nie załapali na ofertę! - mimo że oferta była ważna do końca lutego) nastąpiła duża zmiana w taryfach - zanim napiszesz podobną radę, to wypadałoby chociaż z grubsza sprawdzić cenniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts