Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki ja mam piec?

syffon2

Recommended Posts

tak się przyglądam swojemu kotłowi i nadal nie wiem czy to zwykły śmieciuch czy może piec dolnego spalania?

Elektroniki to to niema żadnej poza pompą co ale jak otworze drzwiczki do sypania węgla to do góry nie ma ujścia dymu tz dym nie wylatuje przez te drzwiczki (chyba ze hebel przy kominie za mocno przymknie)

Drzwiczki sa 2 górne do wrzucania węgla (nie widać nad nimi komina) i dolne do rozpalania także zamykane góra dół a najniżej jest popielnik na zawiasach do wybierania popiołu.

Może mi ktoś wyjaśnić jaki to kocioł?

A czy w piecu dolnego spalania albo mieszanym też można palić od góry?

no to na bank nie jest kocioł górnego ani górno dolny

mówie ja nie widzę jak lecą kanały spalinowe albo woda na samym dole mam popielnik zamykany na zawiasach, wyzej ruszt do rozpalania drzwiczki górno dolne uchylane i takie same drzwiczki wyżej do wrzucania węgla, nad nimi śrubami coś skręcone jakby tez otwarcie ale to śrubami jest skręcone

ale tam gdzie wrzucam węgiel to jest to pomieszczenie zamknięte i do góry nie ma dziur a dym leci przy ruszcie wgłębi pieca od strony ściany (Tylnej)

wg tych schematów górniak powinien miec kanaly dymowe nad tymi drzwiczkami co wrzucam węgiel ale tam jak pisałem wszystko jest szczelnie blachami zamknięte

http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2013/01/przekroj_ksgw.jpg

takie coś mom ale na ruszcie pali się cały ruszt węgla a nie tylko część i iie wsypie to tyle sie pali nic nie jest pochylone aby się węgiel zsypywał czy coś.

nie dla jaj BrodowskiG prosze bez takich uwag

Edytowane przez syffon2

jak szyber otwarty na maxa i popielnik zamkniety a jedynie na gdóźć odtwarty ruszt to dym nie wylatuje przez zasyp węgla

mam 2 otwierane dżwiczki do wrzucania węgla i na rusz to rozpalki a na dole są uchylany popielnik

jak się zajrzy do środka to przez zasyp dym nie moze do góry iść a na ruszcie dym ucieka bokami pieca i tyłem czyli dolny kocioł??

tutaj o wiele lepiej rozsysyowałem

przy rozpalaniu i jak zgaśnie to szyber na polowe przymkniety

ruszt zamkniety a popielnik max otwarty a potem jak sie rozpali to szyber na prawie zamkniety

popielnik zamkniety a ruszt na gwóźć

tam gdzie wrzucam węgiel zawsze zamkniete

http://zapodaj.net/b349b903e3fbb.png.html

tu widac w wiekszej rozdzialce

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez syffon2

Pod otworem nie powinno być otworów w ruszcie.

Prawdopodobnie należy zabudować szamotem przestrzeń rusztu po lewej i prawej stronie, a z tylu zbudować palnik. Otwórz też tę wyczystkę i opisz, jak i którędy przechodzą spaliny do komina.

Mam wrażenie, że nie jesteś zbyt "manualny", więc nie widzę zbytnio powodzenia akcji usprawniania tego ustrojstwa w Twoim wykonaniu.

Napisz parę słów, co grzejesz tym kotłem, metraż, ocieplenie...

CZyli co to nie piec górnego spalania? To czemu żeście mówili żę to górniak?

Czyli dolnego tak?

ruszt ma ok pół na pół konkretnie 45 x 45 cm

no pod tymi otworami też jest ruszt rusz jest 45 na 45 a ten kwadrat co się wrzuca węgiel jest na szerokość trochę węższy z lewej i prawej i od tyłu też węższy i tymi szczelinami dym zaciąga do komina tak jak narysowałem

Ale sporo idzie tego węgla i co 1,5-2h trzeba dokladac

a gdzje ok 190m2 albo sam bojler

Do bojlera to to jest aż za nadto bo go dobija do 100C i potem na grzejniki idzie

no jak pisalem gdzejąc 24h na dobę to zimą idzie spokojnie 2-2,5t węgla a brunatnego nawet 5 ton na miesiąc

a zeby tone węgla kamiennego spalic to żaden problem grzejąc jedynie 8-10h na dobę

Jak komin na maxa otworzę to przy zamknietym popielniku jak otworze komore do wrzucania węgla dym nie wylatuję a widac jak przez te szczeliny go zaciąga a jak zamknę drzwiczki (ruszt) a otworze popielnik to dym wtedy wylatuję przez drzwiczki od wrzucania węgla