syffon2 10.04.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 tak się przyglądam swojemu kotłowi i nadal nie wiem czy to zwykły śmieciuch czy może piec dolnego spalania?Elektroniki to to niema żadnej poza pompą co ale jak otworze drzwiczki do sypania węgla to do góry nie ma ujścia dymu tz dym nie wylatuje przez te drzwiczki (chyba ze hebel przy kominie za mocno przymknie)Drzwiczki sa 2 górne do wrzucania węgla (nie widać nad nimi komina) i dolne do rozpalania także zamykane góra dół a najniżej jest popielnik na zawiasach do wybierania popiołu. Może mi ktoś wyjaśnić jaki to kocioł? A czy w piecu dolnego spalania albo mieszanym też można palić od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 10.04.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 A może tak kolega zrobi zdjęcia dla ewentualnych doradców albo rozpatrzy się dokładnie i schemat przebiegu kanałów spalinowych stworzy... W międzyczasie zajrzy na czysteogrzewanie.pl/warsztat/rodzaje-kotlow-weglowych/ i może coś skojarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 10.04.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 kolega syffon2 zakłada kolejny temat dla jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 10.04.2015 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) no to na bank nie jest kocioł górnego ani górno dolnymówie ja nie widzę jak lecą kanały spalinowe albo woda na samym dole mam popielnik zamykany na zawiasach, wyzej ruszt do rozpalania drzwiczki górno dolne uchylane i takie same drzwiczki wyżej do wrzucania węgla, nad nimi śrubami coś skręcone jakby tez otwarcie ale to śrubami jest skręconeale tam gdzie wrzucam węgiel to jest to pomieszczenie zamknięte i do góry nie ma dziur a dym leci przy ruszcie wgłębi pieca od strony ściany (Tylnej)wg tych schematów górniak powinien miec kanaly dymowe nad tymi drzwiczkami co wrzucam węgiel ale tam jak pisałem wszystko jest szczelnie blachami zamkniętehttp://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2013/01/przekroj_ksgw.jpgtakie coś mom ale na ruszcie pali się cały ruszt węgla a nie tylko część i iie wsypie to tyle sie pali nic nie jest pochylone aby się węgiel zsypywał czy coś. nie dla jaj BrodowskiG prosze bez takich uwag Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez syffon2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 12.04.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Zdjęcia... Rysunki... Cokolwiek... Daj sobie pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 19.04.2015 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Zdjęcia... Rysunki... Cokolwiek... Daj sobie pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 19.04.2015 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 jak szyber otwarty na maxa i popielnik zamkniety a jedynie na gdóźć odtwarty ruszt to dym nie wylatuje przez zasyp węglamam 2 otwierane dżwiczki do wrzucania węgla i na rusz to rozpalki a na dole są uchylany popielnikjak się zajrzy do środka to przez zasyp dym nie moze do góry iść a na ruszcie dym ucieka bokami pieca i tyłem czyli dolny kocioł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 19.04.2015 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) tutaj o wiele lepiej rozsysyowałem przy rozpalaniu i jak zgaśnie to szyber na polowe przymkniety ruszt zamkniety a popielnik max otwarty a potem jak sie rozpali to szyber na prawie zamkniety popielnik zamkniety a ruszt na gwóźć tam gdzie wrzucam węgiel zawsze zamkniete http://zapodaj.net/b349b903e3fbb.png.html tu widac w wiekszej rozdzialce Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez syffon2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 19.04.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Według tego, co narysowałeś, to piec dolnego spalania. Nie ma sensu ani potrzeby palić w nim od góry. Zapytam tylko, jak rozwiązane jest czyszczenie kanału dymowego czyli przestrzeni od rusztu w stronę czopucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 19.04.2015 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 ja sie na tym nie znam ale pali sie caly ruszt a tu duza powierzchnia jest i z komina tez strasznie dymi i to bardzo i bardzo duzo mi ten piec węgla "zjada" paląc dobe do 2-2,5ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 19.04.2015 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 gdzie ma mam do tego pieca doprowadzac powietrze popielnikiem czy rusztem? tam gdzie wrzucam wegiel ma byc zamkniete? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 19.04.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Jakie są wymiary rusztu? Czy ruszt (otwory do popielnika) są też pod szczeliną, którą ogień wychodzi do kanałów dymowych? Czy kiedykolwiek odkręciłeś wyczystkę ponad drzwiczkami zasypowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 19.04.2015 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 nie czyścilem nicmusialbym zmierzyć to podam a otory do popielnika są na całym ruszcie pod szczeliną tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 19.04.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Pod otworem nie powinno być otworów w ruszcie.Prawdopodobnie należy zabudować szamotem przestrzeń rusztu po lewej i prawej stronie, a z tylu zbudować palnik. Otwórz też tę wyczystkę i opisz, jak i którędy przechodzą spaliny do komina. Mam wrażenie, że nie jesteś zbyt "manualny", więc nie widzę zbytnio powodzenia akcji usprawniania tego ustrojstwa w Twoim wykonaniu. Napisz parę słów, co grzejesz tym kotłem, metraż, ocieplenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 20.04.2015 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 CZyli co to nie piec górnego spalania? To czemu żeście mówili żę to górniak? Czyli dolnego tak? ruszt ma ok pół na pół konkretnie 45 x 45 cmno pod tymi otworami też jest ruszt rusz jest 45 na 45 a ten kwadrat co się wrzuca węgiel jest na szerokość trochę węższy z lewej i prawej i od tyłu też węższy i tymi szczelinami dym zaciąga do komina tak jak narysowałemAle sporo idzie tego węgla i co 1,5-2h trzeba dokladaca gdzje ok 190m2 albo sam bojlerDo bojlera to to jest aż za nadto bo go dobija do 100C i potem na grzejniki idzieno jak pisalem gdzejąc 24h na dobę to zimą idzie spokojnie 2-2,5t węgla a brunatnego nawet 5 ton na miesiąca zeby tone węgla kamiennego spalic to żaden problem grzejąc jedynie 8-10h na dobę Jak komin na maxa otworzę to przy zamknietym popielniku jak otworze komore do wrzucania węgla dym nie wylatuję a widac jak przez te szczeliny go zaciąga a jak zamknę drzwiczki (ruszt) a otworze popielnik to dym wtedy wylatuję przez drzwiczki od wrzucania węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 20.04.2015 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 20.04.2015 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 20.04.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Tak jak pisał wyżej QIM zmniejsz wielkość rusztu obudowując go cegłami szamotowymi, w tej chwili bardzo dużo ciepła ucieka Ci przez komin (tka podejrzewam). Dodatkowo pomyśl o dołożeniu regulatora ciągu kominowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 24.04.2015 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Ale jaki to piec? Górno dolny, dolne czy górny? Wie ktos? To czemu tyle sie pali opalu? I sie zawsze cały ruszt pali? palić mam od góry w nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 24.04.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Już Ci napisałem, jaki to kocioł. Czemu tyle pali? Bo jest tak skonstruowany, że nie jest oszczędny. Też już to napisałem. Poza tym nieocieplony dom swoje potrzebuje. Zatem wiesz już wszystko, więc czemu mnożysz te same pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts