darsalam 10.04.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Kupiłem frontowe ogrodzenie w tym brame przesuwną 5m. Teraz przyszedł czas, żeby ją zamontować. Chce to zrobić samodzielnie- nie za pomocą kotew tylko śruby do wózków zalać podczas wylewania fundamentu.Od fachowca,który robił bramę dostałem jeszcze słupek przelotowy ,rolki,gniazdo na słupek najazdowy.Znalazłem w necie sposób z ceownikiem z przyspawanymi śrubami,który zalewamy betonem - wydaję mi się dość dobryO czym należy nie zapomnieć przy zalewaniu fundamentu? Macie jakieś dobre rady?Jakie odległości zachować ?Gdzie przewidzieć napęd, itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 12.04.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Polecam jednak wklejać szpilki w gotowy fundament i do nich mocować wózki i słupek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owczarek 15.04.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Ja również polecam użyć kotew lub szpilek. Szyna musi być dobrze umocowana do podłoża i wypoziomowana, inaczej mechanizm jezdny prędko się wypaczy. Nie ryzykowałbym montażu "na szybkości" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 15.04.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Ja u siebie montowałem zalewając szpilki w fundamencie i wszytko poszło sprawnie.Ogólnie szpilki przyspawałem w odpowiednim rozstawie do blachy, później obie blachy zespawałem ze sobą równolegle, żeby były w jednej linii i zalewając ustawiłem je do rozciągniętego sznurka. Wózki mają regulację i szpilki zawsze też da radę delikatnie podgiąć, a nawet jak coś nie wypali jest do czego przyspawać nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 16.04.2015 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Ja u siebie montowałem zalewając szpilki w fundamencie i wszytko poszło sprawnie. Ogólnie szpilki przyspawałem w odpowiednim rozstawie do blachy, później obie blachy zespawałem ze sobą równolegle, żeby były w jednej linii i zalewając ustawiłem je do rozciągniętego sznurka. Wózki mają regulację i szpilki zawsze też da radę delikatnie podgiąć, a nawet jak coś nie wypali jest do czego przyspawać nowe. Czyli mam rozumieć,że blache masz na wierchu fundamentu? Ja się zastanawiam nad takim rozwiązaniem, w którym śruby wypuszczę ze 40 cm nad ceownik i wtopie go w fundament na 30cm i zaleje betonem tak,żeby wystawały szpilki na pare centymetrów.Oczywiście do ceownika dospawa się pełno wąsów,żeby ceownik dobrze zakotwiczyło. Sądzę,że tak zakotwiczone śruby będą o niebo mocniejsze niż zakotwione w kleju a wypoziomuje w ten sposób,że bramę umieszczę wypoziomowaną nad wykopem z założonymi wózkami i powoli będe zalewać betonem.Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 16.04.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Blachy zostały zalane w betonie, wystawały tylko szpilki około 5cm. Dużo zabawy z ustawianiem bramy w powietrzu. Ja zaszalowałem fundament w poziomie i wylałem równo z szalunkiem. Wózki od bramy mają regulację w 3 płaszczyznach, więc ewentualne nierówności są do skorygowania. Dodam, że moja brama ma 5m w świetle. Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez St@nley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 22.04.2015 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Blachy zostały zalane w betonie, wystawały tylko szpilki około 5cm. Dużo zabawy z ustawianiem bramy w powietrzu. Ja zaszalowałem fundament w poziomie i wylałem równo z szalunkiem. Wózki od bramy mają regulację w 3 płaszczyznach, więc ewentualne nierówności są do skorygowania. Dodam, że moja brama ma 5m w świetle. chyba zastosuje się do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts