Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż bramy przesuwnej

darsalam

Recommended Posts

Kupiłem frontowe ogrodzenie w tym brame przesuwną 5m. Teraz przyszedł czas, żeby ją zamontować. Chce to zrobić samodzielnie- nie za pomocą kotew tylko śruby do wózków zalać podczas wylewania fundamentu.Od fachowca,który robił bramę dostałem jeszcze słupek przelotowy ,rolki,gniazdo na słupek najazdowy.

Znalazłem w necie sposób z ceownikiem z przyspawanymi śrubami,który zalewamy betonem - wydaję mi się dość dobry

O czym należy nie zapomnieć przy zalewaniu fundamentu? Macie jakieś dobre rady?Jakie odległości zachować ?Gdzie przewidzieć napęd, itp?

Ja u siebie montowałem zalewając szpilki w fundamencie i wszytko poszło sprawnie.

Ogólnie szpilki przyspawałem w odpowiednim rozstawie do blachy, później obie blachy zespawałem ze sobą równolegle, żeby były w jednej linii i zalewając ustawiłem je do rozciągniętego sznurka. Wózki mają regulację i szpilki zawsze też da radę delikatnie podgiąć, a nawet jak coś nie wypali jest do czego przyspawać nowe.

Ja u siebie montowałem zalewając szpilki w fundamencie i wszytko poszło sprawnie.

Ogólnie szpilki przyspawałem w odpowiednim rozstawie do blachy, później obie blachy zespawałem ze sobą równolegle, żeby były w jednej linii i zalewając ustawiłem je do rozciągniętego sznurka. Wózki mają regulację i szpilki zawsze też da radę delikatnie podgiąć, a nawet jak coś nie wypali jest do czego przyspawać nowe.

Czyli mam rozumieć,że blache masz na wierchu fundamentu?

Ja się zastanawiam nad takim rozwiązaniem, w którym śruby wypuszczę ze 40 cm nad ceownik i wtopie go w fundament na 30cm i zaleje betonem tak,żeby wystawały szpilki na pare centymetrów.Oczywiście do ceownika dospawa się pełno wąsów,żeby ceownik dobrze zakotwiczyło.

Sądzę,że tak zakotwiczone śruby będą o niebo mocniejsze niż zakotwione w kleju a wypoziomuje w ten sposób,że bramę umieszczę wypoziomowaną nad wykopem z założonymi wózkami i powoli będe zalewać betonem.Co sądzicie?

Blachy zostały zalane w betonie, wystawały tylko szpilki około 5cm. Dużo zabawy z ustawianiem bramy w powietrzu. Ja zaszalowałem fundament w poziomie i wylałem równo z szalunkiem. Wózki od bramy mają regulację w 3 płaszczyznach, więc ewentualne nierówności są do skorygowania. Dodam, że moja brama ma 5m w świetle. Edytowane przez St@nley

Blachy zostały zalane w betonie, wystawały tylko szpilki około 5cm. Dużo zabawy z ustawianiem bramy w powietrzu. Ja zaszalowałem fundament w poziomie i wylałem równo z szalunkiem. Wózki od bramy mają regulację w 3 płaszczyznach, więc ewentualne nierówności są do skorygowania. Dodam, że moja brama ma 5m w świetle.

chyba zastosuje się do tego