Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Prośba o poradę dotyczącą mojej działki. Poprzedni właściciel kilka lat temu chciał się tam budować i na samym końcu działki odkrył humus na obszarze 15x10 metrów, z którego usypał kilkumetrowy wał. Budowa go wtedy przerosła a wał i odkryty grunt (w tym przypadku niestety glina) pozostały. Sam nie będę się budował w tym samym miejscu, gdyż działka jest spora, a po przeprowadzeniu badań gruntu wybraliśmy lepsze miejsce. Moje pytanie jest następujące: czym zasypać odkrywkę? Grunt rodzimy to w tym miejscu glina, ale ze względu na obniżenie terenu przez kilka lat w wykopie gromadziła się woda i glina się uplastyczniła (woda nie stoi tam na stałe, jedynie po opadach i roztopach). Co z tym zrobić? Poczekać aż glina wyschnie latem i wtedy zasypać humusem z wału, czy też zasypać piaskiem i dodatkowo utwardzić? Opcje przedstawione przez budowlańców:

1) Zasypać humusem z wału,

2) Zasypać humusem spod wykopu pod moje fundamenty (ale co wtedy zrobić z usypanym wałem?)

3) Zasypać piaskiem, utwardzić, a potem przykryć humusem,

4) Wybrać jak najwięcej gliny (może być problem, bo wierciliśmy i są przynajmniej 4 metry gliny) i zasypać piaskiem, a potem przykryć humusem,

Poziom wód raczej niski (nie stwierdzono w wywiertach, a kilkanaście metrów dalej znajduje się ujęcie wody - chyba trochę "odsysa": wydajność 36 m^3/h, głębokość ponad 50 metrów). Nie chodzi raczej o koszty, ale o to, aby było dobrze - w tym miejscu będzie ogród. Na całej długości działki jest spadek 2 metrów, więc w wykopie znajdującym się w najniższym miejscu działki gromadzi się woda spływająca od ulicy, a nie chcę tam mieć po pewnym czasie bagna.

Dzięki,

Bartek

https://forum.murator.pl/topic/199940-czym-zasypa%C4%87-odkopany-humus/

Formalnie, humus należy chronić i powinno się udokumentować, co się z nim zrobiło.

To jest żywa materia. Usypujemy kopce maksymalnie 3 metry szerokości i 1,5 metra wysokości. Tak było w przepisach.

Żadnego przykrywania.

Tak więc, humus tylko na wierzchu! Masz dużą działkę, możesz podsypać gdzie indziej, albo po zasypaniu odkrywki, dać na to humus.

https://forum.murator.pl/topic/199940-czym-zasypa%C4%87-odkopany-humus/#findComment-6804020

Dużo zleży od tego co chcesz robić z tą działką skoro nie budować.

Jeśli ma tam być ogród to poczekałbym jeszcze trochę aż glina przeschnie i zasypał humusem z wału. Można zasypać humusem z Twoich fundamentów a tamten wał rozsypać po całym terenie. Albo wałem zasypać a Twój humus rozsypać. bez większego znaczenia.

Natomiast nie nawoziłbym piasku ( bo i po co) a tym bardziej nie wybierałbym gliny i nie nawoził jeszcze więcej piasku - po co? Co z tą gliną później robić?

https://forum.murator.pl/topic/199940-czym-zasypa%C4%87-odkopany-humus/#findComment-6805559