d1gital 10.04.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Witam, Prośba o poradę dotyczącą mojej działki. Poprzedni właściciel kilka lat temu chciał się tam budować i na samym końcu działki odkrył humus na obszarze 15x10 metrów, z którego usypał kilkumetrowy wał. Budowa go wtedy przerosła a wał i odkryty grunt (w tym przypadku niestety glina) pozostały. Sam nie będę się budował w tym samym miejscu, gdyż działka jest spora, a po przeprowadzeniu badań gruntu wybraliśmy lepsze miejsce. Moje pytanie jest następujące: czym zasypać odkrywkę? Grunt rodzimy to w tym miejscu glina, ale ze względu na obniżenie terenu przez kilka lat w wykopie gromadziła się woda i glina się uplastyczniła (woda nie stoi tam na stałe, jedynie po opadach i roztopach). Co z tym zrobić? Poczekać aż glina wyschnie latem i wtedy zasypać humusem z wału, czy też zasypać piaskiem i dodatkowo utwardzić? Opcje przedstawione przez budowlańców:1) Zasypać humusem z wału,2) Zasypać humusem spod wykopu pod moje fundamenty (ale co wtedy zrobić z usypanym wałem?)3) Zasypać piaskiem, utwardzić, a potem przykryć humusem,4) Wybrać jak najwięcej gliny (może być problem, bo wierciliśmy i są przynajmniej 4 metry gliny) i zasypać piaskiem, a potem przykryć humusem, Poziom wód raczej niski (nie stwierdzono w wywiertach, a kilkanaście metrów dalej znajduje się ujęcie wody - chyba trochę "odsysa": wydajność 36 m^3/h, głębokość ponad 50 metrów). Nie chodzi raczej o koszty, ale o to, aby było dobrze - w tym miejscu będzie ogród. Na całej długości działki jest spadek 2 metrów, więc w wykopie znajdującym się w najniższym miejscu działki gromadzi się woda spływająca od ulicy, a nie chcę tam mieć po pewnym czasie bagna. Dzięki,Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 10.04.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Formalnie, humus należy chronić i powinno się udokumentować, co się z nim zrobiło.To jest żywa materia. Usypujemy kopce maksymalnie 3 metry szerokości i 1,5 metra wysokości. Tak było w przepisach.Żadnego przykrywania. Tak więc, humus tylko na wierzchu! Masz dużą działkę, możesz podsypać gdzie indziej, albo po zasypaniu odkrywki, dać na to humus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 12.04.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Dużo zleży od tego co chcesz robić z tą działką skoro nie budować.Jeśli ma tam być ogród to poczekałbym jeszcze trochę aż glina przeschnie i zasypał humusem z wału. Można zasypać humusem z Twoich fundamentów a tamten wał rozsypać po całym terenie. Albo wałem zasypać a Twój humus rozsypać. bez większego znaczenia. Natomiast nie nawoziłbym piasku ( bo i po co) a tym bardziej nie wybierałbym gliny i nie nawoził jeszcze więcej piasku - po co? Co z tą gliną później robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts