Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie wykończenie lacobelu w kuchni

Alhi

Recommended Posts

Witam.

Wczoraj został zamontowany u mnie w kuchni lacobel na ścianie.

Zaraz po montażu już zauważyłem, że między szybą, a szafkami montażyści zostawili dosyć dużą szparę.

Według nich jest to zabieg zabezpieczający przed pęknięciem szyby w razie osiadania szafek co na tamtą chwilę mnie przekonało, ale teraz za każdym razem jak na to patrzę nie jestem przekonany co do jakości wykonanych podcięć. Najbardziej razi mnie wycięcie pod okapem szczególnie, że tam nie bardzo mam pomysł jak to zasłonić (pod szafkami najprawdopodobniej zamontuje listwy z oświetleniem ledowym, które zakryją szparę).

Moje pytanie to jaka jest wasza opinia na temat załączonego zdjęcia? Czy tak wyglądające podcięcie mieści się w granicach normy (szpara w tym miejscu ma około 6 mm), a ja jestem nadwrażliwy czy jednak jest to już lekkie przegięcie i z czystym sumieniem mogę zareklamować usługę?

WP_20150409_18_54_00_Pro.jpg

Drugi temat, który mnie niepokoi to widoczne plamy kleju pod lacobelem. Tutaj montażyści twierdzą, że klej w przeciągu tygodnia powinien wyschnąć i plam nie będzie widać co też zweryfikuje czas, ale na tę chwilę ciekaw jestem czy u Was też podobnie to wyglądało?

WP_20150410_13_17_32_Pro.jpg

Niestety na zdjęciu nie byłem w stanie uchwycić zbyt dobrze plam, ale na żywo są one bardzo widoczne na całej powierzchni szyby.

Będę wdzięczny za każdą opinię :).

Szczelina musi być, do 3mm maksymalnie, wtedy nie potrzebny nawet sylikon. Plamy jak nie zejdą to oczywiście reklamacja. Wrzuć zdjęcia ściany z okapem z trochę dalszej odległości jak możesz. Nie powinien być on obsadzony na równo z szafkami? Wtedy tych szczelin po bokach by nie było.Trzeba przyznać, że fachowcy bardzo bezpiecznie wymierzyli ten lacobel;)

Te podcieńcie z pewnością mieści się w granicach normy wykonawcy. Raczej nie wymienią, jedynie możesz wytargować parę zł jak nie zapłaciłeś. Jak szafki nie są do sufitu powinni je po prostu opuścić.

A te rozmieszczenie sprzętu...

Czy dobrze widzę ? Okap jest niżej niż szafki ? Szczelina zdecydowanie za duża. Może jakaś listwa ze stali nierdzewnej ? Ciekawy jestem czy plamy po kleju znikną. Ja bym się nie rozliczał do końca dopóki plamy nie znikną. Nie chcę być złym prorokiem, ale miałem kiedyś taką sytuację plamy pozostały na zawsze. Późniejsze dochodzenie doprowadziło do wniosku że użyto złego kleju.

Tłumaczenie, że szafki osiądą ok, ale raczej nie aż tyle... no i przecież nie osiądą w bok, więc po co to wycięcie również z boku? Ono już zostanie do końca. U mnie szkło było montowane z około 2 mm rezerwą i zupełnie wystarczyło, szafki nie osiadły i szpary w ogóle nie widać jeśli się nie przybliżysz tam, a mam ją na wysokości wzroku, bo szafki są podciągnięte pod sam sufit i są około 80 cm nad blatem. Według mnie źle wymierzyli lacobel i się próbują uratować, że "tak miało być".

• 2 months później...

Witam, jestem po montażu lacobelu i oczywiście pojawiły się problemy....

Mam podobny problem jak przedmówca po montażu.

1. Czy odpryski koloru przy podcięciach lacobelu są "normalne"?

Jeden z nich jest bardzo widoczny i rzuca się w oczy. Te pod okapem jestem w stanie jeszcze jakoś przeżyć

lacobel1.jpglacobel2.jpg

2. Czy takie duże odstępy przy wycięciu pod okapem to błąd w sztuce? Dodam, że z boku szafki gdzie też jest wycięcie (zdjęcie powyżej) spasowali idealnie odległości. A tutaj zamiast 1-2mm to jest 5-7mm odstępu i jest to bardzo widoczne.

lacobel3.jpg

3. No i odstęp lacobelu od blatu. Wszędzie jest w miarę równo te 2mm ale w 1 (akurat pod okapem) nie wiem dlaczego nagle zrobili 4mm.

I nawet jest to widoczne bo włożyli dwie podkładki zamiast jednej.

Z jednej strony jest 1 podkładka (i odstęp od blatu jest akceptowalny, można go zamaskować)

a na po drugiej stronie (na zdjęciu) widać, że są wsadzone 2 podkładki - a przez to zrobiła się bardzo duża, nieestetyczna szpara, która nawet z silikonem będzie widoczna.

lacobel4.jpg

4. I na koniec jakaś skaza na dole lacobelu. Co to może być? Ktoś się spotkał z czymś takim?

lacobel5.jpg

Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu wadami? Czy to normalne czy błąd w sztuce bo źle porobili pomiary i spieszyli się z wycięciami?

sam montowałem z kolegą u siebie lacbel - to co pokazujesz i szpary i odpryski to źle wykonane prace i tyle - szafki osiadają ? ile mogą osiadać po to sa w nich odpowiednie mocowania aby jeżeli nawet szafka pójdzie w dół choć na szynach siedzi jak przyklejona to i tak ją wyregulujesz.

sam montowałem z kolegą u siebie lacbel - to co pokazujesz i szpary i odpryski to źle wykonane prace i tyle - szafki osiadają ? ile mogą osiadać po to sa w nich odpowiednie mocowania aby jeżeli nawet szafka pójdzie w dół choć na szynach siedzi jak przyklejona to i tak ją wyregulujesz.

Akurat szpary pomiędzy lacobelem a szafkami to nie ma (jest może 1-2mm)

szpara jest pomiędzy lacobelem a blatem - i tak jak na zdjęciu wyjątkowo za duża, rzuca się w oczy.

A szpara pod okapem niestety jest z powodu nie do końca przemyślanego wyboru okapu (odstaje na 9mm pod półką) i nie do końca przemyślanego montażu okapu w półce (zaraz przy ścianie zamiast odsunąć go na 1-2cm od ściany).

Czyli przy podcięciach również nie powinno być odprysków w lacobelu (tłumaczą się, że tak bywa jak się wycina szpary).

Akurat szpary pomiędzy lacobelem a szafkami to nie ma (jest może 1-2mm)

szpara jest pomiędzy lacobelem a blatem - i tak jak na zdjęciu wyjątkowo za duża, rzuca się w oczy.

A szpara pod okapem niestety jest z powodu nie do końca przemyślanego wyboru okapu (odstaje na 9mm pod półką) i nie do końca przemyślanego montażu okapu w półce (zaraz przy ścianie zamiast odsunąć go na 1-2cm od ściany).

Czyli przy podcięciach również nie powinno być odprysków w lacobelu (tłumaczą się, że tak bywa jak się wycina szpary).

nie zauważyłem - podejrzewam że wzięli wymiary na oko i tak ucieli szkło sądząc że będziesz miał jeszcze listwę przyblatową. Jak dla mnie to i tak jest to źle wykonana praca a blat nie ugina się na tyle aby przerwa musiała być tak duża. Sprawdź może uda Ci sie wyregulować szafki na nóżkach i trochę je podnieść.

nie zauważyłem - podejrzewam że wzięli wymiary na oko i tak ucieli szkło sądząc że będziesz miał jeszcze listwę przyblatową. Jak dla mnie to i tak jest to źle wykonana praca a blat nie ugina się na tyle aby przerwa musiała być tak duża. Sprawdź może uda Ci sie wyregulować szafki na nóżkach i trochę je podnieść.

To już muszę ze stolarzem pogadać, czy da się dolne szafki podnieść z jednej strony.

Blat jest połączony z parapetem więc nie wiem czy to możliwe. Ale dzięki za ciekawą myśl do rozważenia.

I tak jestem w lepszej pozycji bo jeszcze nie zapłaciłem za lacobel.

Powiedzieli, że to na wypadek jak by blat "pracował" albo "pchnął".

Nie powinno tej szpary być?

Blat z laminatu się sam nie podniesie, jest skręcony do każdej jednej szafki, nie wiem co tam ma pracować;) Gdyby się dało podnieść na nóżkach myślę, że już by to zrobili, z tym parapetem może być problem. Ciekawi mnie czemu są różnej odległości szpary między szkłem i blatem, szkło raczej cięte w linii prostej, blat chyba na oko poziomowali:)

• 1 year później...
Cześć. I jak poznikały te plamy od silikonu? Mam ten sam problem, wczoraj wieczorem szklarz przykleił mi szybę a dziś rano taka nieprzyjemna niespodzianka. Mam dużo takich plam. Silikon przebija z pod spodu. Tutaj jest mój post: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?274561-Po-monta%C5%BCu-szk%C5%82a-lacobel-wida%C4%87-cie%C5%84-silikonu-monta%C5%BCowego&p=7206449#post7206449