Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hale magazynowe cena

Recommended Posts

Dzień dobry Forumowicze Muratora! :)

Potrzebuję sporego pomieszczenia magazynowego i rozważam kilka opcji - przede wszystkim postawienie hali magazynowej.

Zdaje sobie sprawę z tego, że wystarczyłoby poprosić kilku producentów lub wykonawców o wycenę, ale obawiam się, że ich opinia może być lekko stronnicza :)

Dlatego zwracam się o pomoc: czy ktoś z Forumowiczów orientuje się w cenach takich hal? Czy da się negocjować z wykonawcą?

specem od marketingu to ty nie bedziesz :)

to nie jest forum marketingowe, tylko budowlane :)

Z tego co się orientuje, to polskie prawo jest niedoprecyzowane w tej kwestii (kto by się spodziewał) i po sieci krążą zdjęcia przypadków w których dach hali zawalił się pod naporem śniegu, dlatego proponuję raczej skorzystać z profesjonalnych usług, a nie najtańszych.

Edytowane przez K.Mikol

tak jak wspominałem na początku, chodzi typowo o halę magazynową, przeznaczoną do użytku całorocznego. Chcę żeby to była wytrzymała konstrukcja na lata. Dziękuje za wypowiedź w kwestii hal tymczasowych, ale nie tego dotyczy temat posta.

Czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się na temat faktycznych cen hali magazynowej?

Generalnie większość producentów tego typu hal magazynowych składa swoje namioty z gotowych podzespołów od innych producentów (często Niemieckich) i nie wiem czy różnice cenowe mogą być duże, wątpię - a jeśli jakiś producent jest tańszy o 30% od innego to warto sie zastanowić dlaczego tak jest, ja mogę polecić firmę [reklama na forum jest płatna] Robią solidne rzeczy, nie wiem jaka była cena, bo szef zamawiał średniej wielkości namiot na imprezę firmową i naprawdę się sprawdziło - taki namiot bardzo szybko stawiają. W sumie on był tak solidny, że to była chyba rozłożona właśnie wersja tego namiotu magazynowego. Edytowane przez Elfir

Po pierwsze - jaki budżet? Po drugie jaka powierzchnia? Bo do pewnych powierzchni lepiej pomyśleć o namiocie z tym, że namioty do tanich nie należą, swego czasu chcieliśmy kupić namiot o powierzchni ok. 150 metrów kwadratowych i ceny zaczynały się od kilkudziesięciu tysięcy - porażka. Co do firm budujących hale i magazyny to na pewno :spam: - wpiszesz w google to powinno ich znaleźć, firma z doświadczeniem i solida. I nie rozumiem autora, że wyceny firm mogą być stronnicze? Przecież każda firma chce Ci dać ofertę, która Cię zachęci a jednocześnie oni na tym zarobią. Normalna kolej rzeczy. Edytowane przez finlandia

zauważyłem po prostu, że ceny takich obiektów mocno się różnią od siebie, nawet jeśli w grę wchodzi taka sama powierzchnia. Z czegoś te różnice muszą się brać, stąd moje określenie - stronniczność. Prawdopodobnie wiele zależy też o samej konstrukcji. Myślę o hali o szerokości 10 metrów, długości 15, wysokości 5 metrów. Budżet staram się właśnie ustalić, dlatego pytałem o opinie.

zauważyłem po prostu, że ceny takich obiektów mocno się różnią od siebie, nawet jeśli w grę wchodzi taka sama powierzchnia. Z czegoś te różnice muszą się brać, stąd moje określenie - stronniczność. Prawdopodobnie wiele zależy też o samej konstrukcji. Myślę o hali o szerokości 10 metrów, długości 15, wysokości 5 metrów. Budżet staram się właśnie ustalić, dlatego pytałem o opinie.

Niektórzy proponują hale " z zapałek" bo ma wytrzymać inni zaś z tak grubych elementów że szok , rozbieżności cenowe są rzeczywiście ogromne ..

Niektórzy proponują hale " z zapałek" bo ma wytrzymać inni zaś z tak grubych elementów że szok , rozbieżności cenowe są rzeczywiście ogromne ..

no właśnie i co w takiej sytuacji wybrać? czy faktycznie te grubaśne elementy są najlepsze? czy trzeba to jakoś zoptymalizować?

• 3 weeks później...

z halami, to jest tak:

jest kilka składników ceny:

* fundament

* konstrukcja

*obudowa (ściany i dach)

* posadzka

* okna i bramy

bardzo droga jest posadzka, czasem droższa od konstrukcji, i też dobra obudowa sporo kosztuje. Jeśli obudowa ma być tania, np. z pojedynczej blachy fałdowej ściana, to koszt jej nie poraża. Dla tak małych rozpiętości, lepiej użyć gotowych systemów z profili zimnogiętyc (każdy producent ma taki system- sadef, florprofil czy schrag). Na dach protanu akurat nie polecam, bo wśród membran to badziewie niesłychane. Zresztą na dach magazynu nieocieplonego nie potrzeba membrany, wystarczy blacha fałdowa dobrze położona. Jeśli ma być hala ogrzewana, to jednak trzeba dać membranę (tzn. blacha nośna + styropian + membrana ) ale jakaś porządna, Sikaplan lub FDT czy coś podobnego, Protana nie polecam jak wspomniałem. Papy już się na dachy nie używa, koszt większy niż membrany a więcej problemów i trwałość niższa. Ew można rozważyć płyty warstwowe, ale na dachu to ryzyko je dawać, za to na ściany jak najbardziej się sprawdzają.