Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł - jakiej mocy pomoc w doborze kotła na pellet

markizzella

Recommended Posts

Witam,

Co poradzicie na moje pytanie jak w tytule: Jaki kocioł - jakiej mocy - pomoc w doborze pelleciaka - kocioł na pellet

Na starych włościach palimy ekogroszkiem, ale nie chcielibyśmy w nowym domu węgla, gazu nie ma, PC - odwiert problematyczny, wszędzie skała. Pc- obawiam się że ze względu na położenie geograficzne to ciężko będzie z PC -PW do celów co.

Padło na pellet.

Na kotły Kostrzewa mają teraz dobre ceny, więc wzięłam je jako pierwsze pod uwagę

Za 8100zł- kosztowałby mnie kocioł Mini Bio Kostrzewa 20kw -

Za 10500 - Twin Bio Kostrzewa ( - zastanawia mnie ta budowa pieca + ceramika wewn kotła i w palniku - palić drewnem raczej nie będę bo będzie kominek

Eko greń EG PELLET 25kw - powyżej 12000 - (25kw taki polecił przedstawiciel)

Heiztechnik Daspell 2okw powyżej 12000zł.

Tekla - Tytan Bio - żeliwny KOcioł - stały ruszt wodny ;/ - 10500

Defro - jakoś do mnie nie przemawia

Kotły żywiec nie wiodą prymu w pelletach

Do Kostrzewy i Eko Grenia- serwis mam 20km

Dom 190m2 pow użytkowej. Typ stodółki z dachem krytym dachówką 2-spadowy.

25porothermu + 15 styro szary+ 15styro podłogi + 5 strop + 30 wełny dach (20+10)- poddasze użytkowe. / okna ciepłe 3 szybowe, Garaż w bryle od strony Pn. bez podpiwniczenia,+ kominek w salonie, went GW. - V strefa klimatyczna -

Dom w szczerym polu, pod oknami sarenki i zajęce, nie osłonięty drzewami.

CWU dla 6osób (zbiornik 200 lub 300l jeszcze nie wiem - tu czekam na Waszą podpowiedź :) )

Tu myślę o PC dla celów CWU - koszt ok 4500zł na czas letni.

Z OZC ze strony ciepło właściwe wynika

376m2 do ogrzania

13,1kW

takiej mocy grzewczej potrzebuje twój dom w największy mróz

35W/m2

wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu

25 002kWh

tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego

66kWh/m2*rok

Przyjmuję te wyliczenia z "przymrużeniem oka" -

Co byście doradzili z tym kotłem???

Eg Pellet ale to bardziej okolice 14-15 tys niż powyżej 12.

Das Pell to wymiennik od kotła na ekogroszek, ale ze względu na palnik Pellasa warto wziąść pod uwagę.

Mini Bio-wiadomo, wymiennik olejowy z palnikiem na pellet

Warto wziąść pod uwagę jeszcze inne kotły:

Eco Varm

Red Compact

Lazar Smartfire

Slimpel

Może napiszesz czemu tak zraziłaś się do ekogroszku, kolega ma Kostrzewa peletowego i wcale nie był tak zachwycony paleniem pelletem i pali teraz w nim ekogroszkiem, przy paleniu pelletem po-za wyższymi kosztami i częściejszym załadunkiem dochodziły mu dodatkowe czynności jak skrobanie kolanek na których zastygała zaschnięta żywica i jak tego raz na 2 tygodnie nie wyskrobał do zrywało zawleczki, zapachy z palonej żywicy tak samo śmierdziały jak z palonego ekogroszku jak się do pieca otworzyło. Jedyny plus pelletu to mniejsza ilość popiołu. Jak dobrze się wszystko przemyśli to palenie ekogroszkiem wcale nie jest takie złe, u mnie kupuje ekogroszek pakowany i przy przywozie od razu całe palety jadą w okolice pieca, załadunek nie zajmuje więcej niż 5 minut i starcza od tygodnia w najzimniejsze dni do 1,5 miesiąca w lecie, a czyszczenie to 15 minut raz na tydzień, kocioł jest podłączony do internetu i wszelkie zmiany ustawień robione są zdalnie, a ustawienia zmienia się jak kupi się inny ekogroszek (przy pellecie i zmiany dostawcy do kolegi przyjeżdżał autoryzowany serwis i zmieniać ustawienia za jedyne 200zł). Odnośnie czystości to nawet na zasobniku zrobiłem sobie mały warsztacik bo jest czyściej niż w garażu.

Powiem tak, że Redd compact, a jeszcze bardziej Eco Varm to są moi faworyci, ale też kosztują nie mało.... wielka szkoda....

Znajomy ma palnik od Kostrzewy i w sumie zadowolony (przerobił olejaka)- jedynie narzeka, że musi palić dobrej jakości pelletem.

Podpowiedział mi abym kupiła palnik z rotacyjną komorą (kipi) i chyba pellas też taki ma w ofercie i przerobiła jakiś piecyk pod te palniki i spalała w nim pellet gorszej jakości (inna cena paliwa).

Ale czy to ma sens....

Argument o gorszym paliwie nie do końca do mnie przemawia, palę ekogroszkiem w starym domu i wiem jakie spieki i ile popiołu jest ze słabej jakości ekogroszku....

Ja jeszcze potrzebuję kotła co mi obsłuży 3 obwody grzewcze + CWU i tym wysteruje.

Buduję dom 2-rodzinny - część parteru dla rodziców, druga część parteru + poddasze użytkowe dla mojego stadka (4os)

Chcę mieć możliwość sterowania osobno góra i 2x dół (moja część i rodziców część) lubimy inne temperatury, całość w podłogówce)

4 tys różnicy na kotłach to sporo kasy

Najbliżej mam do kostrzewy.... stety- niestety.... serwis blisko i cena.... 8100 za kocioł 20kw...mini bio.

Jak mi polecacie ryzykować z Kostrzewą???

Od 3 dni wertuję neta i mam coraz większy mętlik.......

Dobre kotły kosztują....

Ale policzmy:

Pierwsza sprawa, sterowniki Kostrzewy obsługują tylko i wyłącznie pompę CO i CWU

Kocioł Mini Bio 8100

moduł rozszerzeń 550

Nie zapominajmy że do tego kotła potrzebujemy dedykowanego termostatu 95 pln-inny nie pasuje

Pierwsze uruchomienie 200? 300?

Więc nie licz na to że wydasz 8100 :)

Z innymi kotłami będzie podobnie, rozbudowanie automatyki kosztuje.

Pamiętaj również że Mini Bio ma poziomy wymiennik tak wiec czyszczenie będzie częstsze plus sprawność nie jest najwyższych lotów.

Co do spalania słabej jakości peletu to się z Tobą zgadzam, nie ma najmniejszego sensu :)

Wiem, że to tylko goła cena kotła....

8100z 8% vat

8900 z 23%vat

w zależności na ile mi wycenią montaż i wykonanie kotłowni.

Dodatkowy osprzęt w postaci czujników, rozszerzenie modułu, może nakładka na palnik szamotowa to około + 2tys.

Zapewniano mnie o sprawności pow. 90%. Serwisant zajmuje się instalacjami co i ogólnie budową kotłowni.

Zobaczę na ile mi to wycenią i muszę dotrzeć do osób korzystających z ich usług na terenie.....

Najgorsze jest to że mieszkam na końcu świata, do najbliższego miasta 20km. Jak ogólnie mówię że dom cały w podłogówce i opalanie pelletem to wszyscy robią :o

A jak wspomniałam że ładuję na ściany 15 grafitowego styro, w podłogi 15 i w dach 30 wełny to było :jawdrop:

Monterzy od kotłowni to przeważnie "szpece" od kotłów na węgiel/drzewo/miał i ekogroszek..... o pellecie ani widu ani słychu

Muszę się z tym przespać........

W każym razie dzięki za oddzew, nie zawsze panowie chcę rozmawiać z babą..... więc tym bardziej mi miło

najdalej tam to do Rajczy dotarłem. Ale już jakoś kontakt z tamtymi użytkownikami mi się urwał wiec raczej nie pomogę.

szkoda......

Gdzie mogę znaleźć cene na Kocioł eco varm pe 20kw?

Na alle..o nie ma, znalałam tylko cenę na Red Compact 18kw 12200 / 22kw 12400.

mhhhh tylko co z serwisem tych dwóch....

mini bio rozpatruję pod kątem serwisu i ceny.... ale mam wątpliwości....

A propos czy ceramika na palniku ma duże znaczenie, chodzi o nakładki ceramiczne na palniki, czy to w czymś pomaga??? I czy komora spalania również powinna być ceramiczna czy to już można pominąć w kosztach i zastosować szamot....

Niestety wiele rzeczy spadło na moje babskie ramiona i jakoś temat muszę ogarnąć....

WITAM

mysle o zakupie pieca peletowego red compact jakiej mocy zakupić ????????? 14 kw czy 18kw

dom z poddaszem użytkowym 130m2 +30m2 gaż z kotłownią postawiony z poto...25pw + styropian grafit 15cm podłoga ocieplenie 15cm poddasze wełna 30cm 0.033 około 60m2 podłogówka + 6 grzejników do tego zbiornik cwu 200litrów

jaki może być koszt podłaczenia takiego pieca mam na mysli potrzebne materiały (na chwile obecną mam tylko rozdzielacze na scianach podłogówka x1 i grzejniki 2 sztuki)

Znalazłam bardzo blisko siebie producenta kotłów ze Strumienia.

Mają w ofercie kotły na pellet:

1)Kocioł Tekla Tytan Bio 20kw - kocioł żeliwny

2)Kocioł Tekla Draco Bio 24kw - (mniejszy tylko 12kw a to za mało na moją pow.)

Sterownik do kotła Estyma...

Co to za palnik użyty w tych kotłach?

Czy te kotły warte uwagi?

Nie wiem co to za palnik ale jest strasznie wielki jakiś.

Palnik Fireblast.

A jak jest duży to zły będzie?

Bardzo proszę o ocenę budowy tych dwóch kotłów.

Na youtube znalazłąm jeden filmik użytkownika, który powierzchnię ok 200m ogrzewa kotłem 12kw.... (bez cwu) i przy mrozach palnik pracował z mocą 8kw....

Tak bardzo jestem nie pewna Kostrzewy, że szukam alternatywy, a tu ten kocioł można teraz wyrwać w podobnej cenie i sterownik można rozbudować o dodatkowe moduły a u mnie sterowanie musi być dopracowane, bo będę mieć dom dwurodzinny i niezależne sterowanie dla 3 lub obwodów grzewczych ze sterownikami + cwu....

W najbliższy weekend w Bielsku-B. będą targi budownictwa i będą się wystawiać producenci kotłów, już bilety mam wydrukowane, pojadę i przynajmniej pooglądam wszystko ma miejscu i w razie co to spróbuję pozbierać namiary na serwisantów i monterów kotłów, w końcu muszę podjąć decyzję co do kotła....

Szkoda Pulawiak, że mieszkasz daleko, odwiedziłam dzisiaj twoją stronę www i widziałam realizację wykonanych prac...... wygląda to bardzo dobrze i miałam bym specjalistę od pelletowców a tak to wciąż szukam.....

Wczoraj jeden hydraulik uczulał nas na pellet aby nie pchać się w ten rodzaj ogrzewania, ekogroszek zachwalał a ogólnie to innym węglem polecał palić bo taniej ma mnie wyjść...... szkoda gadać......... :???: