karoka65 21.04.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Wczoraj jeden hydraulik uczulał nas na pellet aby nie pchać się w ten rodzaj ogrzewania, ekogroszek zachwalał a ogólnie to innym węglem polecał palić bo taniej ma mnie wyjść...... szkoda gadać......... Co do tego że będzie taniej na węglu to pewne ale nie powiedział że o wiele brudniej Przejeżdżałem przez Bielsko w piątek i niedzielę wracałem, można było pogadać Może na weekend majowy wybiorę się znowu do Koszarawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 21.04.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Palnik Fireblast. A jak jest duży to zły będzie? Bardzo proszę o ocenę budowy tych dwóch kotłów. Na youtube znalazłąm jeden filmik użytkownika, który powierzchnię ok 200m ogrzewa kotłem 12kw.... (bez cwu) i przy mrozach palnik pracował z mocą 8kw.... Tak bardzo jestem nie pewna Kostrzewy, że szukam alternatywy, a tu ten kocioł można teraz wyrwać w podobnej cenie i sterownik można rozbudować o dodatkowe moduły a u mnie sterowanie musi być dopracowane, bo będę mieć dom dwurodzinny i niezależne sterowanie dla 3 lub obwodów grzewczych ze sterownikami + cwu.... W najbliższy weekend w Bielsku-B. będą targi budownictwa i będą się wystawiać producenci kotłów, już bilety mam wydrukowane, pojadę i przynajmniej pooglądam wszystko ma miejscu i w razie co to spróbuję pozbierać namiary na serwisantów i monterów kotłów, w końcu muszę podjąć decyzję co do kotła.... Szkoda Pulawiak, że mieszkasz daleko, odwiedziłam dzisiaj twoją stronę www i widziałam realizację wykonanych prac...... wygląda to bardzo dobrze i miałam bym specjalistę od pelletowców a tak to wciąż szukam..... Wczoraj jeden hydraulik uczulał nas na pellet aby nie pchać się w ten rodzaj ogrzewania, ekogroszek zachwalał a ogólnie to innym węglem polecał palić bo taniej ma mnie wyjść...... szkoda gadać......... Trudno powiedzieć jaki będzie - nie miałem z nim przyjemności pracować jedynie to gdzieś tam widziałem go i jest jakiś taki strasznie potężny ale to jakiś taki zwykły rurowy wiec lepiej/gorzej ale działać powinien. No troche daleko ale okolica ładna. Hydraulik specjalizuje się w węglu to i węgiel poleca z peletami miał niewiele wspólnego to i zdanie ma kiepskie jeszcze do tego na pseudo kotłach peletowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markizzella 21.04.2015 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Potrzebuję jeszcze opinii o kotle Lazar Pellet Focus 18 1)jakiej firmy zastosowano tam palnik? 2)jakiej grubości stal zastosowano w budowie Nigdzie nie mogę znaleźć informacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 21.04.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Potrzebuję jeszcze opinii o kotle Lazar Pellet Focus 18 1)jakiej firmy zastosowano tam palnik? 2)jakiej grubości stal zastosowano w budowie Nigdzie nie mogę znaleźć informacji... Palnik wyglada na autorska konstrukcje lazara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markizzella 22.04.2015 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Tak więc biorę pod uwagę piece (kolejność nie ma znaczenia)1. Tekla Tytan Bio - żeliwny 20kw2. Tytan Draco Bio 23kw (mniejszy 12kw ale stal 5mm)3. Lazar Pellet Focus 18kw4. Kostrzewa Mini Bio 20kw pow. grzewcza 185m2+ 35m2 garażpunkt 1,2,4 - serwis dość blisko, najwięcej opinii o pkt 4 - tylko że zbyt dużo negatywnych.I teraz mając te modele co byście doradzili?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.04.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 1-2 serwis blisko tylko jedno pytanie jakie mają doświadczenie w pracy z peletem bo tekla jest znana raczej z eko-groszku a nie z peletu. Wiec serwis zajmuje się głownie kotłami na eko-groszek a nie na pellet. Porozmawiaj z serwisantem - sprzedawcą niech ci pokaże kilka pracujących urządzeń u klientów. Bardzo czesto jest tak ze producenci skupiają instalatorów tak żeby mieć sztukę w okolicy a Ci ludzie niekoniecznie mają pojęcie o pelecie i kotłach na pellet. Musisz szukać firm które się specjalizują w pelecie lub mają klika urządzeń pracujących. Instalator który zamontował i serwisuje kilka kotłow na pelet będzie napewno już miał jakieś doświadzenie w tym temacie - będzie wiedział gdzie w twojej okolicy kupić dobry pelet itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.04.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) jakoś dziwię się, że nikt sie do tego nie odniósł... Z OZC ze strony ciepło właściwe wynika 376m2 do ogrzania 13,1kW takiej mocy grzewczej potrzebuje twój dom w największy mróz 35W/m2 wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu 25 002kWh tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego 66kWh/m2*rok Przyjmuję te wyliczenia z "przymrużeniem oka" - Co byście doradzili z tym kotłem??? słusznie że traktujesz te wyliczenia (z ciepło właściwe) z przymrużeniem oka - to nie jest żadne OZC - to są tylko szacunki - mogą być one bliższe lub dalsze prawdy. Jak chcesz dobrze dobrać kocioł, to mimo wszystko zleciłbym wykonanie rzetelnych obliczeń. Jak masz zacięcie inżynierskie, to można to zrobić samemu. Tak więc biorę pod uwagę piece (kolejność nie ma znaczenia) 1. Tekla Tytan Bio - żeliwny 20kw 2. Tytan Draco Bio 23kw (mniejszy 12kw ale stal 5mm) 3. Lazar Pellet Focus 18kw 4. Kostrzewa Mini Bio 20kw moim zdaniem wszystkie te kotły mają za dużą moc, ale odpowiedź dają tylko obliczenia. Pamiętaj, ze te dane z ciepło właściwe, wyniki -18,-20C na dworze... dla 0C to trochę inaczej wygląda Dom 190m2 pow użytkowej. Typ stodółki z dachem krytym dachówką 2-spadowy. 25porothermu + 15 styro szary+ 15styro podłogi + 5 strop + 30 wełny dach (20+10)- poddasze użytkowe. / okna ciepłe 3 szybowe, Garaż w bryle od strony Pn. bez podpiwniczenia,+ kominek w salonie, went GW. - V strefa klimatyczna - Dom w szczerym polu, pod oknami sarenki i zajęce, nie osłonięty drzewami. a z tych danych, to nie wiem jak ci mogło wyjść te 13kw na ciepło właściwe.... Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markizzella 22.04.2015 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/pgy Inaczej program wylicza gdy przyjmę inne wymiary (nie wliczałam pustki powietrznej) Mój dom to 12x11,5 - dom + dosunięty do domu garaż 8,5x5,7 (projekt Jagódka C), więc przyjmuję wymiar 11,5x17, pomimo iż w części jest garaż ale nad garażem zrobiłam sypialnię, garaż ogrzewany (m. i ojciec masterkowicze) Teraz wychodzi 12,2kw - ale program nie uwzględnia cwu - w moim przypadku dla 6 osób (zbiornik 200-300l)- tego jeszcze nie wiem. Dodaję V strefa klimatyczna - przymrozki w nocy u nas w maju to norma Więc na wszelkie programy i obliczenia biorę poprawkę. Rozmyślam nad kotłem i jego mocą, ale ze względu że będzie to kocioł na pellet to palniki mają modulację pracy i owszem kiedy przyjdzie -15 będą pracować z większą mącą a tak to na X-%. Pulawiak - taki mam zamiar - telefon gorący Jedynie co mnie martwi, że kotłów na pellet u nas w okolicy niewiele, w komin dalej lecą śmieci, kopci się czym popadnie - wystarczy jak wyjdę na zewn i zaczynam się dusić.... Ja proszę o ocenę budowy kotłów, podanych, bo nieco się różnią. - któremu z nich najbliżej do typowego pelleciaka. Lazar mnie kusi ale niewiele o nim opinii w necie, o smart fire wiecej ale o focusie praktycznie nic a nic...... Wszystko wiąże się z finansami... gdybym mogła przeznaczyć więcej to mam swoich faworytów (Lazar SF i Ecovarm EF), ale że na tyle udało mi się przekręcić m. aby nie było w domu węgla pod żadną postacią - to jak mu powiem że za kocioł mamy wydać 14tys to mnie z domu wygoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.04.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/pgy Inaczej program wylicza gdy przyjmę inne wymiary (nie wliczałam pustki powietrznej) Mój dom to 12x11,5 - dom + dosunięty do domu garaż 8,5x5,7 (projekt Jagódka C), więc przyjmuję wymiar 11,5x17, pomimo iż w części jest garaż ale nad garażem zrobiłam sypialnię, garaż ogrzewany (m. i ojciec masterkowicze) Teraz wychodzi 12,2kw - ale program nie uwzględnia cwu - w moim przypadku dla 6 osób (zbiornik 200-300l)- tego jeszcze nie wiem. Dodaję V strefa klimatyczna - przymrozki w nocy u nas w maju to norma Więc na wszelkie programy i obliczenia biorę poprawkę. Rozmyślam nad kotłem i jego mocą, ale ze względu że będzie to kocioł na pellet to palniki mają modulację pracy i owszem kiedy przyjdzie -15 będą pracować z większą mącą a tak to na X-%. w garażu raczej nie będziesz utrzymywać 22C (tak jak w całej reszcie domu) to fałszuje wyniki z takiej strony jak ciepło właściwe. przymrozek w maju to pikus, bo na to nie potrzeba dużej mocy ja się tylko zastanawiam, dlaczego dajesz (dałaś) tylko 15cm izolacji na ściany. dodatkowe kilka cm to tylko dodatkowy koszt styropianu, reszta kosztów zostaje bez zmian. 15cm to na dzisiaj takie minimum. Za kilka lat nie będzie to spełniać normy Modulacja jest super, ale bardzo ważny jest tutaj zakres modulacji. (minimalna moc) Lazar SF 15 wygląda tutaj ok (modulacja od 4,5-15kw) - ale lepiej byłoby gdyby moc startowa była niższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.04.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/pgy Inaczej program wylicza gdy przyjmę inne wymiary (nie wliczałam pustki powietrznej) Mój dom to 12x11,5 - dom + dosunięty do domu garaż 8,5x5,7 (projekt Jagódka C), więc przyjmuję wymiar 11,5x17, pomimo iż w części jest garaż ale nad garażem zrobiłam sypialnię, garaż ogrzewany (m. i ojciec masterkowicze) Teraz wychodzi 12,2kw - ale program nie uwzględnia cwu - w moim przypadku dla 6 osób (zbiornik 200-300l)- tego jeszcze nie wiem. Dodaję V strefa klimatyczna - przymrozki w nocy u nas w maju to norma Więc na wszelkie programy i obliczenia biorę poprawkę. Rozmyślam nad kotłem i jego mocą, ale ze względu że będzie to kocioł na pellet to palniki mają modulację pracy i owszem kiedy przyjdzie -15 będą pracować z większą mącą a tak to na X-%. Pulawiak - taki mam zamiar - telefon gorący Jedynie co mnie martwi, że kotłów na pellet u nas w okolicy niewiele, w komin dalej lecą śmieci, kopci się czym popadnie - wystarczy jak wyjdę na zewn i zaczynam się dusić.... Ja proszę o ocenę budowy kotłów, podanych, bo nieco się różnią. - któremu z nich najbliżej do typowego pelleciaka. Lazar mnie kusi ale niewiele o nim opinii w necie, o smart fire wiecej ale o focusie praktycznie nic a nic...... Wszystko wiąże się z finansami... gdybym mogła przeznaczyć więcej to mam swoich faworytów (Lazar SF i Ecovarm EF), ale że na tyle udało mi się przekręcić m. aby nie było w domu węgla pod żadną postacią - to jak mu powiem że za kocioł mamy wydać 14tys to mnie z domu wygoni Wg mnie to najbliżej jest Lazar focus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markizzella 22.04.2015 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 w garażu raczej nie będziesz utrzymywać 22C (tak jak w całej reszcie domu) to fałszuje wyniki z takiej strony jak ciepło właściwe. przymrozek w maju to pikus, bo na to nie potrzeba dużej mocy ja się tylko zastanawiam, dlaczego dajesz (dałaś) tylko 15cm izolacji na ściany. dodatkowe kilka cm to tylko dodatkowy koszt styropianu, reszta kosztów zostaje bez zmian. 15cm to na dzisiaj takie minimum. Za kilka lat nie będzie to spełniać normy Modulacja jest super, ale bardzo ważny jest tutaj zakres modulacji. (minimalna moc) Lazar SF 15 wygląda tutaj ok (modulacja od 4,5-15kw) - ale lepiej byłoby gdyby moc startowa była niższa zaplanowałam - 15cm "szary styro" lambda 0,33 w projekcie miałam 12cm "białego" lambda 0,42 Pewnie, można byłoby ulepszać i np dorzucić WM z rekuperatorem, ale niestety mam kredyt na barkach, i tak dokładam wiele bo chcę iść w lepsze materiały i izolacje, ale muszę też uwzględnić mnóstwo innych wydatków... Póki co muszę poważnie zastanowić się nad kotłem. A i przekazać m. jakie są z tym związane koszta. Jadę na targi budownictwa, zobaczę na żywo pewnie wiele firm z kotłami więc padnie wiele, wiele pytań z mojej strony.... W planie mam spełnić założenia domu energooszczędnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.04.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 W planie mam spełnić założenia domu energooszczędnego Bez wm cieżko będzie, chyba ze sie ograniczy wymianę powietrza kosztem komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markizzella 24.04.2015 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Jak nie zesiwieję to będę łysa mój m. wymyślił sobie że piec musi mieć jeszcze dodatkową możliwość spalania drzewa...... Teraz trzeba będzie wybrać gorsze zło i wziąć coś z podwójnym paleniskiem.... Wrócił do punktu wyjścia i teraz znowu trza wybierać pomiędzy HT Daspell - tu przynajmniej palnik pellasa Tekla Draco Duo Bio Kostrzewa Twin Bio Ja wiedziałam, że jak się m. spotka z lokalnymi instalatorami kotłów to będzie problem Melisa na mnie nie działa... może szklaneczka Johny W.... bo mi flakami przewraca z nerwów.... Asolt - tak masz rację, ale m. stwierdził że to za drogie i koniec tematu.... przecież się nie rozwiodę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.04.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Asolt - tak masz rację, ale m. stwierdził że to za drogie i koniec tematu.... przecież się nie rozwiodę..... No i dobrze, musi ktoś jeden kierować budową, gdy jest jest kilku zarządzajacych to jest chaos na budowie. Brak wm to zaden powód do rozwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markizzella 24.04.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 No i dobrze, musi ktoś jeden kierować budową, gdy jest jest kilku zarządzajacych to jest chaos na budowie. Brak wm to zaden powód do rozwodu. Widzę że z góry założyłeś że to mężczyźni zarządzają na budowie....... 90% spraw związanych z budową należy do mnie, tak zdecydował m. ( z racji mojego wykształcenia) i ja z chęcią zajmuję się tymi zagadnieniami, bo to mnie interesuje Ale o kotłach mój m. ma praktycznie żadną wiedzę, ja też w tej kwestii nie jestem biegła, ale na litość boską jeszcze trochę a wstawi mi do kotłowni piec na węgiel.... Prosił bym się zorientowała w tematyce kotłów, ustalaliśmy kocioł pelletowy, a on mi ostatnio wyjechał z tematem węgla.... Więc po wymianie zdań stanęło na kotle z podwójnym paleniskiem...( opcja spalanie drzewa) Jeżeli ktoś z czytających ma wiedzę i będzie chciał się odnieść do tych 3 w/w kotłów to będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.04.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Widzę że jesteś obojętna na moje posty ale luknij może na moją stronę Znajdziesz tam kociołek który zadowoli i Ciebie i m. Małe gabaryty, gruba blacha, bardzo prosty w czyszczeniu, palnik Pellasa i jak na kocioł automatyczny pelletowy z bardzo dużą komorą zasypową. Jak sobie wstawisz nawet jakiś bardzo markowy i drogi, nie będzie miał takiego wsadu na ruszcie. Palnik ma wstawiony inaczej jak w innych kotłach, nie na dole co ogranicza zasyp ale na górze w najwyższych drzwiczkach, cześć komory z płytkami szamotowymi, grube ruszta żeliwne na dole, doprowadzenie powietrza wtórnego w drzwiczkach przy paleniu na ruszcie czymś innym jak pellet. Twój m. wymarzył sobie takiego prawdziwego pelleto-śmieciuszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markizzella 24.04.2015 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Karoka65- dzięki, wiem już o co chodzi.... Niech sobie m. zobaczy i niech już sam sobie decyduje, ja się wyłączam z tematyki kotła.... Żeby nie wyjść na babę co się tylko czepia, to ja temat kotłów odpuszczam, niech się m. sam tematem zajmuje, ja sobie pomaluję pazury na czerwono, założę nogę na nogę i oznajmię, że do kotłownie nie wejdę.... Ja wiem co bym w domu chciała , ale m. postanowił wydać na kocioł określoną pulę i niestety moje typy nie mieszczą się w tej kwocie. Za dotychczasowe rady i rozmowę Panom serdecznie dziękuję. Pozdrawiam Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez markizzella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.04.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 A ja Ci powiem że z "babą" czasem lepiej się dogada jak z chłopem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 25.04.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Markowy i drogi kocioł na pellet nie będzie miał dodatkowego paleniska. Sa takie podwójnie wynalazki ale z oddzielnymi paleniskami. http://klover.it/EN/stufa-pellet-legna//29/53/Bi-fire-mid.aspxNo i taki wynalazek ale to na holzgas i pelletshttp://www.sht.at/deutsch/produkte/thermodual-tda.htmlale cena zabójcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts