Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 year później...
W jakiej odległości od domu będzie przebiegać ta linia?

Norma podaje, że bezpieczne natężenie pola elektrycznego wynosi poniżej 10 kV/m. Linia SN zwykle ma 15 kV lub 30 kV. Można z grubsza policzyć, że jeśli dom będzie stał w odległości mniejszej niż 15 m od linii 15 kV do znajdzie się w polu przekraczającym wartość dopuszczalną.

Podczas badań w latach 1976-77 w Kolorado naukowcy stwierdzili ścisły związek zapadalności dzieci na białaczkę z obecnością linii 13 kV w pobliżu.

Pozdr.

Największa bzdura w tym temacie jaka czytałem ... tak jest jak pacany się wymądrzają na temat o którym nie maja pojęcia.

Facet pomylił wszystko ... Policzył 1kV na 1m odległości ... o rany ale tłumok.

Czyli od lini 110 kV bezpiecznie jest w odległości 110m ? Czyli 80% lini WN jest niebezpiecznych dla ludzi ... no tak to wyjaśnia wskaźniki białaczki w

Polsce...

Ludzie nie słuchajcie domorosłych elektyków. Literatura fachowa jest od tego a nie idiotyczne opinie pajaców....

https://forum.murator.pl/topic/19995-dziaka-z-lini-sn/page/2/#findComment-1174380

Witam

A ja mam przez 12godzin na dobę rozdzielnie 15kV w odległości 3m, transformatory Sn w odległości 4m, różnego rodzaje kable 1m pod podłogą. Wracam do domu i mam linię 15kV w odległości 4m od bloku, troszeczkę wyżej niż moje okna ale nie wiele. Na razie żyję :D .

Najgorsze w tym jest to, że nikt nie jest w stanie podać konkretne skutki przebywania w polu elektrycznym a to pewnie dlatego, że teraz jest taki śmietnik w powietrzu, że trudno powiedzieć czy negatywne skutki są powodem przebywania w pobliżu lini SN czy siedzenia przy monitorze komputera po 10g (gdzie natężenia pola może nawet wyższe od 1kV) lub długich rozmów przez telefon.

https://forum.murator.pl/topic/19995-dziaka-z-lini-sn/page/2/#findComment-1174389