Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Barek,bufet kuchenny.

czorny27-

Recommended Posts

Witam.Ponieważ t omój pierwszy post chciałbym wszystkich gorąco przywitać.Jestem na etapie urządzania kuchni stan surowy.

Żona koniecznie chce mieć w kuchni coś jak barek bufet kuchenny wyskokość ok 120 to max,dł.170 dłuższa ściana krótsza ok.1 metra.Czyli kształt litery L.

Mam zamiar to zrobić z bloszków betonu komórkowego.

Teraz moje pytania:

Murować bezpośrenio do podłogi i do sciany??Czy robić jakieś wycięcia w podłodze na pierwsza szychte bloczka żeby wszedł troszke w posadzke?

Czy dawać jakieś usztywnienia zbrojenia????

Nie chciałbym zeby to się przewróciło razem ze mną lub żona a co gorsza z goścmi:rolleyes:

Czy blat mocować tylko na kątowniki L czy można kleić jeszcze na piankę.

wszystkie porady robiących już takie coś mile widziane.

Zależy od grubości bloczków, jeśli nie będzie to jakaś bardzo cieniutka ścianka 120 cm to nie widzę powodu, żeby się to miało przewrócić. Ja mam zrobiony regał na książki z bloczków chyba 60x24x12 na wysokość 230 cm, tył się opiera o bok szafy, a klejony jest do ściany boczkiem 24x12 i jeszcze mnie nie zabiło :D

Ok, teraz rozumiem, że to ma być osobny element nie powiązany z meblami kuchennymi. Moim zdaniem nie potrzebne jest wycinanie w posadzce. Zakotwienie w ścianie + załamanie wystarczająco usztywni konstrukcję, nawet jeśli zamierzacie razem z żoną na barku tańczyć - bardziej martwiłbym się o dobre zamocowanie blatu :p Lepiej żeby większy nawis był po wewnętrznej stronie "L" choć to rozwiązanie mniej funkcjonalne (jeśli np. od frontu mają być stołki barowe) I tak wszystko zależy od tego jaką głębokość ma mieć blat. 40-45 cm wydaje się wystarczające dla barku wtedy nawisy po niecałe 10 cm lub z jednej 15 z drugiej 5 czyli kątowniki powinny wystarczyć.

Hee nie no tańców na bufecie nie przewiduje ale kto wie....

Upewnileś mnie tak też będę działał, potrzebowałem potwierdzenia.A co do blatu hokerów nie bedzie.Montaż blatu planowałem wlasnie na kontownikach i od strony ściany dodatkowe wpiszczenie blatu w ścianę ok 2cm.

Chodz wydaje mi się to zbędnym zabiegiem.

Bo kleić na pianke montażową niskoprężną dodatkowo???