czorny27- 11.04.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Witam.Ponieważ t omój pierwszy post chciałbym wszystkich gorąco przywitać.Jestem na etapie urządzania kuchni stan surowy.Żona koniecznie chce mieć w kuchni coś jak barek bufet kuchenny wyskokość ok 120 to max,dł.170 dłuższa ściana krótsza ok.1 metra.Czyli kształt litery L.Mam zamiar to zrobić z bloszków betonu komórkowego.Teraz moje pytania:Murować bezpośrenio do podłogi i do sciany??Czy robić jakieś wycięcia w podłodze na pierwsza szychte bloczka żeby wszedł troszke w posadzke?Czy dawać jakieś usztywnienia zbrojenia????Nie chciałbym zeby to się przewróciło razem ze mną lub żona a co gorsza z goścmi:rolleyes:Czy blat mocować tylko na kątowniki L czy można kleić jeszcze na piankę.wszystkie porady robiących już takie coś mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viann 11.04.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Zależy od grubości bloczków, jeśli nie będzie to jakaś bardzo cieniutka ścianka 120 cm to nie widzę powodu, żeby się to miało przewrócić. Ja mam zrobiony regał na książki z bloczków chyba 60x24x12 na wysokość 230 cm, tył się opiera o bok szafy, a klejony jest do ściany boczkiem 24x12 i jeszcze mnie nie zabiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czorny27- 11.04.2015 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Wymiary bloczka to 24x24x59.120cm wysokość to max tak żeby było wygodnie coś położyć, podać, usiąść.A masz to normalnie klejone do wylewki? Czy może wycinaleś posadzkepod wymiar bloczka pierwszego rzedu? Wolę się upewnić niż bluć w brode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viann 12.04.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Nic nie wycinałam, regał stoi na panelach, a bok jest klejony do wykończonej już ściany, aczkolwiek przypomniało mi się, że panowie dla pewności dodali jeszcze kilka śrub na kołkach, w które wbili boczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masłoprojekt 12.04.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Przydał by się rzut. Czemu nie zrobić tego po prostu z mebla ? Barek będzie długości 100 cm czy 170 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzik1982 12.04.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Tu nie jest dokładnie opisane przez ciebie. Najlepiej zrobić ten barek z bloczków, ale oczywiście teraz nie wiadomo jakiej grubości. Wiadomo by to szybko nie poleciało w guzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czorny27- 13.04.2015 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Przydał by się rzut. Czemu nie zrobić tego po prostu z mebla ? Barek będzie długości 100 cm czy 170 cm ? długość będzie 1.70 dłuższa ścianka a krótsza 90cm .Kształt litery L. Grubość 24 cm. taki wymiar ma bloczek. 59x24x24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masłoprojekt 14.04.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Ok, teraz rozumiem, że to ma być osobny element nie powiązany z meblami kuchennymi. Moim zdaniem nie potrzebne jest wycinanie w posadzce. Zakotwienie w ścianie + załamanie wystarczająco usztywni konstrukcję, nawet jeśli zamierzacie razem z żoną na barku tańczyć - bardziej martwiłbym się o dobre zamocowanie blatu Lepiej żeby większy nawis był po wewnętrznej stronie "L" choć to rozwiązanie mniej funkcjonalne (jeśli np. od frontu mają być stołki barowe) I tak wszystko zależy od tego jaką głębokość ma mieć blat. 40-45 cm wydaje się wystarczające dla barku wtedy nawisy po niecałe 10 cm lub z jednej 15 z drugiej 5 czyli kątowniki powinny wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czorny27- 15.04.2015 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Hee nie no tańców na bufecie nie przewiduje ale kto wie....Upewnileś mnie tak też będę działał, potrzebowałem potwierdzenia.A co do blatu hokerów nie bedzie.Montaż blatu planowałem wlasnie na kontownikach i od strony ściany dodatkowe wpiszczenie blatu w ścianę ok 2cm.Chodz wydaje mi się to zbędnym zabiegiem.Bo kleić na pianke montażową niskoprężną dodatkowo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts