bakler 12.04.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, Wczoraj odkopałem fundamenty na jednej ścianie domu i w związku z tym mam do Was pytanie. Z uwagi na to, że jest to stary dom, fundamenty są wapienne, nierówne, wystające poza obręb płyty domu. Jak prawidłowo je zabezpieczyć ? Czy w przypadku takich fundamentów w ogóle coś trzeba robić ? Czy lepiej je pozostawić w takim stanie w jakim są, żeby po prostu "nie zaszkodzić" ? A jeśli już wykonywać jakąś izolację, to w jaki sposób ? Posmarować je na całości dysperbitem i na to założyć folię kubełkową ? Od tej strony budynek nie jest podpiwniczony, więc styroduru rozumiem, że nie ma co dawać. Tym bardziej, że ułożenie go na takiej pofałdowanej ścianie byłoby trudne. A częściowe skuwanie wapienia, żeby jakoś to wyprostować, to już chyba zbyt duża ingerencja w fundamenty i w ogóle nie wchodzi w grę. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez bakler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.04.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Tak jak każdych innych biorąc jednakże tą poprawkę, że wapień chłonie wilgoć i lepiej by ją oddawał poniżej podłogi niż powyżej. Ideał? Wszystko osuszyć i izolacja pozioma i pionowa. Podejrzewam, że da się "na raty" wymienić fundament, ale jak bardzo na raty - tego nie wiem. Btw w jakim on jest stanie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 13.04.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Witam , jak głęboko są te fundamenty ?, Coś wydaje mi się że nie są zbyt głębokie i tutaj może być problem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bakler 13.04.2015 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Wymiana fundamentu na pewno nie wchodzi grę. To już zbyt duża ingerencja i idące za tym koszty. Poza tym jego stan jest całkiem dobry. W niektórych miejscach minimalnie się wykrusza, ale tylko z wierzchu. Tak to jest stabilny.Fundament ma 80 cm. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez bakler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 13.04.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Poza tym jego stan jest całkiem dobry. Jeśli nie miałeś wątpliwości, to po co dałeś tutaj zdjęcia? Ad rem: Żeby fundament dobrze zabezpieczyć, powinien być gładki. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez MiśYogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bakler 13.04.2015 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Zdjęcie dałem po to żeby zobrazować jak to wygląda. Moje pytanie dotyczy tego jak prawidłowo zabezpieczyć taki fundament. I czy w ogóle go zabezpieczać, żeby czasem nie zaszkodzić. Z tego co wiem zdania w kwestii zabezpieczania fundamentów wapiennych są podzielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.04.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Czemu są różnice? Fundament powinien być suchy. Howgh. Suchość można osiągnąć zabezpieczając kamień wapienny - a takie sposoby wcześniej znano, można zrobić świetny drenaż, tak aby przy fundamencie było sucho... co będzie oznaczać, że wilgoci będzie niewiele, czyli nadmiar z kamienia zostanie oddany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 14.04.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Jak 80 cm. fundamentu wystarczy , to nic innego tylko drenaż w około budynku i już ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.04.2015 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 A na początek zasyp wykop, coby ci się chałupa nie zawaliła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 16.04.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Nierówno powierchnie można wyrównać zaprawa wyrównawczą.Z drugie strony może lepiej taki fundament dobrze oczyścić (okdurzaczem a nie wodą) i chlapnąć dysperbitem. Z uwagi na nierówna powierzchnie dałbym dysperbit w paru warstwach ale rozcieńczony aby równiej sie nakładał na nierówna powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 16.04.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Na kamień wapienny? W sytuacji, jak zakładam, że nie ma izolacji takiej od serca poziomej? To może od razu zalać sobie chałupę wodą poczekać aż wsiąknie i patrzeć jak będzie się wilgoć w powietrzu rosiła..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts