Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak osłonić styropian na fundamentach do zasypania?

Tadeusz M

Recommended Posts

Ja na ostatniej budowie wykonywałem na zyczenie inwestora ocieplenie całych scian piwnicy(a nie tylko 1.2m) po czym naciągnelismy siatkę z klejemy i zaizolowalismy lepikiem na zimno po wczesniejszym zagruntowaniu rzecz jasna. Bardzo skuteczny sposób, a i zapewniam ze lepik nie przedostaje sie przez klej w związku z czym nie uszkodzi styropianu.

Ja mam na styropian położoną folię budowlaną a w innych miejscach folie kubełkową bo tak się jakoś złożyło ale folia kubełkowa może powodować większy dostęp powietrza do warstwy styropianu i w efekcje jego utlenianie.

Gdybym robił drugi raz dałbym podwójnie folię budowlaną i nic więcej, warstwa styropianu izoluje od wilgoci dostatecznie dobrze i napewno nie dałbym lepiku (przedobrzanie). Przy wodach wysokich za folią budowlaną dałbym warstwę pionową (20cm) piachu i folię kubełkową.

ja pisałam o folii na styropian - w celu ochrony styropianu przed uszkodzeniami mechanicznymi w czasie zasypywania ścian piwnicy. Sciana patrząc od wewnątrz to: bloczek betonowy, izolacja dysperbitem x 2, papa i dopiero później styropian. Nadmieniam - mam piwnicę, teren gliniasty, wody gruntowe poniżej ław ale dla pewności dość dobra izolacja przeciwwodna.

Wydaje mi się że klej, siatka itd. to strata kasy (na to co pod ziemią) :wink:

• 3 weeks później...