Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kosztorys 5

firma lokalna

cebeo.jpgcebeo1.jpgcebeo2.jpgcebeo3.jpg

Cytuje z maila

"Można założyć z dużą dozą prawdopodobieństwa, że przy pompie gruntowej całoroczny koszt ogrzewania + ciepła woda to ok 1500 - 1800 zł, przy powietrznej koszt może być ok 1000 zł wyższy."

Edytowane przez cob_ra
  • Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawia mnie jeden kosztorys, tzn pompa powietrzna, która ma niską moc, czy faktycznie ona wystarczy? nie będzie tak, że koszty pobranego prądu będą większe? Gość u którego byłem odnośnie tego kosztorysu (nr3) powiedział, że kilka osób mających dom o pow. 160-200 płacą średnio na rok za prąd ok 4 tys. za cały dom, nie ma niby podlicznika pod pompę.
nie będzie tak, że koszty pobranego prądu będą większe?

Zależy. Jeśli zakładasz grzanie w drugiej taryfie, a pompa będzie miała zbyt małą moc aby pokryć zapotrzebowanie na ciepło w czasie drugiej taryfy, to będzie musiała wchodzić na pierwszą taryfę i koszty się niewątpliwie zwiększą.

Gość u którego byłem odnośnie tego kosztorysu (nr3) powiedział, że kilka osób mających dom o pow. 160-200 płacą średnio na rok za prąd ok 4 tys. za cały dom, nie ma niby podlicznika pod pompę.

Znaczy dużo czy mało? Ja nie grzeję prądem i rachunki mam niewiele mniejsze. :/

Zależy. Jeśli zakładasz grzanie w drugiej taryfie, a pompa będzie miała zbyt małą moc aby pokryć zapotrzebowanie na ciepło w czasie drugiej taryfy, to będzie musiała wchodzić na pierwszą taryfę i koszty się niewątpliwie zwiększą.

Znaczy dużo czy mało? Ja nie grzeję prądem i rachunki mam niewiele mniejsze. :/

Dla mnie za dużo, jeśli to by miałobyć te 4 kafle, to wolę zainwestować w pellet i być palaczem w domu.

Czy ktoś się pokusi o wyjaśnienie tego fenomenu? Przecież PC gruntowa jest konstrukcyjnie prostsza od powietrznej, a tu wychodzi drożej o ponad 6 tys. Pomijam, już, że z innych źródeł pompę gruntową można kupić za 16-18 tys. (z zasobnikiem CWU).

to żaden fenomen - płacisz za naklejke...i za wodotryski (innego powodu nie znajduję)

6 lat temu jak się budowałem, to te modele z naklejkami kosztowały 25-30tys. Ja kupiłem tę z innego źródła za 11tys....

teraz te markowe dalej kosztują podobnie,, te z innego źródła podrożały (średnio 2tys netto), natomiast szturmem zaczęły zdobywać rynek PC p-w

Dla mnie za dużo, jeśli to by miałobyć te 4 kafle, to wolę zainwestować w pellet i być palaczem w domu.

nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi....pierwszego roku, gdy wygrzewałem dom to roczne zużycie prądu za cały dom to miałem własnie na tym poziomie. Fakt, że dopiero uczyłem się taniej taryfy i ustawień. Z tego sama PC wzięła prądu za około 1950zł. druga i trzecia zima już mniej. ta zima i poprzednia to zużycie (za pełny rok CO+CWU) w okolicy 1400zł. (od 5 lat prowadzę notatki, ostatnio coraz mniej szczególowe - to się robi po prostu nudne) W życiu nie zamieniłbym się na żaden kocioł. Dla mnie rachunki te są jak najbardziej satysfakcjonujące. Kolega który w tym samym czasie budował dom, podobnie ocieplony, podobna wielkość, grzejący gazem(różnica taka, że od dodatkowo używa gazu do gotowania, a ja indukcji) zapłacił 2,6k za gaz za cały rok.

Nie załamuj się :), po części to też miał być żart.

Uf. :p

to żaden fenomen - płacisz za naklejke...i za wodotryski (innego powodu nie znajduję)

No dobrze, ale powietrzna też ma całkiem niezłą naklejkę, a jest tańsza. Może ma tu znaczenie jakiś sponsoring. W sensie żeby zamówić jednak powietrzną. Gruntowa jest bowiem tańsza w produkcji, tańsza w uruchomieniu...

6 lat temu jak się budowałem, to te modele z naklejkami kosztowały 25-30tys. Ja kupiłem tę z innego źródła za 11tys....

Ale ja też mam oferty na gruntowe 10kW za 12 tys. brutto (na 8%VAT, podstawowy model, bez zasobnika CWU).

Znalazłem fajnego Panasonica, tak mi się przynajmniej wydaje. Co o nim sądzicie?

http://sklep.klimman.com.pl/pompa-ciepla-9-kw-panasonic-wh-sdc09f3e5-jednofazowa-seria-c.html

PARAMETRY TECHNICZNE - Pompa Ciepła Aquaera KIT - WC09F3E5 Seria C

Model WH-SDC09F3E5

WH-UDO9FE5

Wydajność

Grzanie przy +7 °C kW

9,0

Grzanie przy +2 °C

kW

6,7

Grzanie przy -7 °C kW

5,9

Chłodzenie przy 35 °C kW

7,0

Specyfikacja elektryczna

Napięcie V 220-240

Pobór Mocy (min/max)

kW 2,2-2,9

Moc wbudowanej grzałki elektrycznej kW 3

Efektywność

Grzanie przy +7°C ( temp. wody grzewczej 35°C )

COP 4,13

Grzanie przy +2°C ( temp. wody grzewczej 35°C ) COP 3,13

Grzanie przy -7°C ( temp. wody grzewczej 35°C ) COP 5,52

Chłodzenie przy 35 °C ( temp. wody chłodniczej 7/12°C ) EER 2,41

Głośność

Poziom ciśnienia akustycznego j.zew. dB(A) 49

Zakres temperatur pracy jednostki zewnętrznej

Grzanie

°C -20 ~ +35

Temperatura wody wylotowej przy temp. -2 / -7 / -15 chłodzenie

°C 5 - 20

Temperatura wody wylotowej przy temp. -2 / -7 / -15 grzanie °C 20 - 55

Wymiary urządzenia

Jednostka.wew. S.x W.x G.

S.x W.x G. mm 502x892x353

Jednostka.zew. mm 900x795x320

Poszukaj sobie danych na temat średniorocznego COP dla pomp ciepła powietrze-woda, gdzieś na forum czytałem wylicznenia użytkownika panasonica i wychodziło mu chyba SCOP 2.0 (razem z pompami) nawet jeśli COP średnioroczne będzie wychodziło 2.5 to czas zwrotu w porównaniu z buforem ładowanym w drugiej taryfie wyjdzie ci na przynajmniej 15 lat

w tej linii jest błąd Grzanie przy -7°C ( temp. wody grzewczej 35°C ) COP 5,52

COP pewnie około 2,5 a na pewno nie więcej niż przy +2C.

No i nie podają jaki COP przy -20C a takie zimy też są, ważne by pompa dawała ciepło juz mniej istotny COP