BrodowskiG 17.04.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 te sterowniki to chyba można kupić tańsze?kable przy odrobinie szczęścia to wytrzymają 100 lat a pompa jednak co ileś lat pada i bierze prąd, musisz mieć naczynie przeponowe które też wymaga interwencjito że przy wodnym można dać inne źródło albo wstawić bufor to sa jedyne zalety wodnej, fakt że istotne ale więcej nie dostrzegam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Prąd to komfort i wygoda. A to oznacza precyzyjną regulacje temperatury oddzielnie dla każdego pomieszczenia. Podłogówka wodna, tutaj przegrywa. Prąd to nie jest rozwiązanie najtańsze tylko najwygodniejsze. Za wygodę trzeba zapłacić trochę więcej. Co w tym "niemądrego"? W taryfie G11 i przy kablach w kleju pod kaflami,można se pykać kablami w razie potrzeby. W taryfie G12 ładujemy akumulator a nie pykamy se,czy akumulator w określonych godzinach będzie ładowany kablami czy wodną podłogówką napędzaną grzałką nie ma różnicy,akumulator ma być naładowany na czas droższej taryfy i tyle. Jak mówiłem,nie znam kablarza,nawet na forum,który posiada taryfę G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.04.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Widać jakiś urban legend szaleje o taniości kabli w stosunku do podłogówki, podobnie jak o taniości kalafiorów w stosunku do podłogówki. Czyli tutaj w zasadzie odchodzi tylko koszt zakupu urządzenia grzewczego -- tj. grzałka do wody jest sporo tańsza niż np. PC. Ja i tak jestem zdecydowany na wodę w podłodze + PC -- więc tematu kabli nie będę zgłębiać. Może komuś się jednak zachce i sprawdzi czy "wyklęty" Arturo nie ściemnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Widać jakiś urban legend szaleje o taniości kabli w stosunku do podłogówki, podobnie jak o taniości kalafiorów w stosunku do podłogówki. Czyli tutaj w zasadzie odchodzi tylko koszt zakupu urządzenia grzewczego -- tj. grzałka do wody jest sporo tańsza niż np. PC. Ja i tak jestem zdecydowany na wodę w podłodze + PC -- więc tematu kabli nie będę zgłębiać. Może komuś się jednak zachce i sprawdzi czy "wyklęty" Arturo nie ściemnia. Ależ proszę Pierwsza oferta to 140 zł za metr kwadratowy z kablami, sterownikami i montażem. Kable DEVI, sterownik Simens czujkami pogodowymi. W przypadku poniżej nie jest zawart montaż,bo Lobo sobie sam montował: Ja za 152m2 podłogówki 12kW w kablach 9x devi 550 zapłaciłem 8900 2 lata temu. Tutaj podobnie,bez montażu: odnośnie aktualnych kosztów wykonania instalacji ... u mnie wycena kabli na cały dom 150 m2 użytkowej Nazwa produktu Numer katalogowy Ilość Cena (szt.) Suma Kabel grzejny DEVIflex™ DTIP-10 - DEVI 200 M - 140F0118 - 2 - 1 491,85 zł 2 983,70 zł Kabel grzejny DEVIflex™ DTIP-18 - DEVI 52 M - 140F0128 - 1 - 531,50 zł 531,50 zł Kabel grzejny DEVIflex™ DTIP-18 - DEVI 44 M - 140F0127 - 1 - 471,70 zł 471,70 zł Kabel grzejny DEVIflex™ DTIP-10 - DEVI 100 M - 140F0113 - 1 - 836,10 zł 836,10 zł Kabel grzejny DEVIflex™ DTIP-18 - DEVI 22 M - 140F0123 - 1 - 351,00 zł 351,00 zł Kabel grzejny DEVIflex™ DTIP-10 - DEVI 70 M - 140F0110 - 1 - 625,95 zł 625,95 zł Kabel grzejny DEVIflex™ DTIP-10 - DEVI 40 M - 140F0107 - 1 - 447,40 zł 447,40 zł Kabel grzejny DEVIflex™ DTIP-10 - DEVI 60 M - 140F0109 - 2 - 607,05 zł 1 214,10 zł Kabel grzejny DEVIflex™ DTIP-18 - DEVI 59 M - 140F0129 - 1 - 618,10 zł 618,10 zł Termostat DEVIreg™ 550 - DEVI - 140F1060 - 11 - 467,50 zł 5 142,50 zł lub Lars Auraton 3000 ok 2500 taniej lub "bezfirmówki" 130-180 za szt Koszty wysyłki Przy przedpłacie 0,00 zł Za pobraniem 0,00 zł Rabat 0,00% Razem 13 222,05 zł Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.04.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Wivaldi ostatnio dostał wycenę na swoje kable chyba na 140zł/m2 czyli znacznie drożej niż wodna podłogówka nawet biorąc pod uwagę najwyższe wyceny. Owszem,jak się rozłoży samemu to może wyjść taniej,chociaż też nie znacznie ale tak samo będzie przy wodnej podłogówce. U mnie przy kablach potrzebowałem aż 8 sterowników a same sterowniki to koszt ok.3-4tys.zl a gdzie kable ? Arturo72 - znasz prawo Pascala ? Jak się nie znasz to się nie wpie..... Wziąłem także ofertę na wodną podłogówkę, z robocizną gdyż jestem "mało techniczny". Wodna podłogówka bez źródła ciepła to koszt 18 tysięcy z 8% VAT. Kospel mnie nie interesuje. Jak mam grzać prądem to grzeję bezpośrednio. Co do sterowników - wykazujesz się totalną ignorancja gdyż bardzo dobry sterownik TC 910 kosztuje 150 zł czyli za 8 szt. - 1200 zł wiec nie opowiadaj ludziom jakie to kable ze sterowaniem są drogie inwestycyjnie. Moje kable z zaawansowanym sterowaniem "Fuzzy Logic" wyceniono ostatecznie z montażem na kwotę identyczną co SAMA WODNA PODŁOGÓWKA - bez źródła ciepła Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Wivaldi Głupoty pisane przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Moje kable z zaawansowanym sterowaniem "Fuzzy Logic" wyceniono ostatecznie z montażem na kwotę identyczną co SAMA WODNA PODŁOGÓWKA - bez źródła ciepła Dlatego prostuje mity o "taniości" kabli bo tanie one na pewno nie są a są za to bardzo ryzykowną inwestycją na lata a nie na rok i nawet niech wyjdą nie znacznie taniej to niech inwestorzy mają skale porównań co i za ile. Nie wspominając,że kablarze decydują się potem na samą pompę ciepła do cwu bo rachunki za c.o+cwu są "znaczne" czyli nie jako na dodatkową inwestycję i to nie małą. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.04.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Wziąłem także ofertę na wodną podłogówkę, z robocizną gdyż jestem "mało techniczny". Wodna podłogówka bez źródła ciepła to koszt 18 tysięcy z 8% VAT. Możesz na przyszłość pisać o koszcie dla m2? Będzie trochę łatwiej ogarnąć ceny, dzięki. Co do sterowników - wykazujesz się totalną ignorancja gdyż bardzo dobry sterownik TC 910 kosztuje 150 zł czyli za 8 szt. - 1200 zł Pisał o "lepszych" w takich wysokich cenach. W wycenie R&K jest jednak napisane, że można też kupić "dobre" za połowę ceny, a "noname" jeszcze taniej. Także nerwy nie są uzasadnione. wiec nie opowiadaj ludziom jakie to kable ze sterowaniem są drogie inwestycyjnie. Drogie nie są, ale też nie są tak tanie jakby się to laikowi (np. mnie) wydawało na pierwszy rzut oka. Moje kable z zaawansowanym sterowaniem "Fuzzy Logic" wyceniono ostatecznie z montażem na kwotę identyczną co SAMA WODNA PODŁOGÓWKA - bez źródła ciepła Zatem "tylko" 3 tys. różnicy (gdy uwzględnić kocioł przepływowy na prąd -- o mocy 15 kW). Do tego kotła jeszcze coś więcej potrzeba czy wszystko było już w koszcie "wodnej podłogówki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 17.04.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Przy powierzchni 156 m2 użytkowej zdecydowałem się na grzanie kablami grzejnymi. Zrób OZC i będzie wiadomo ile ciepła potrzebujesz. Ja potrzebuje 33 kW/m2/rok, czyli za ogrzewanie zapłacę jakieś 1200 do 1500 zł. Rocznie. Ta wiara w " teoretyczne wyliczenia" sięga już niemal fanatyzmu. Ostatnie zdanie jest najlepsze.Zapłacę.Najpierw zbuduj i zamieszkaj.Potem napisz ile zapłaciłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.04.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Ta wiara w " teoretyczne wyliczenia" sięga już niemal fanatyzmu. Ostatnie zdanie jest najlepsze.Zapłacę.Najpierw zbuduj i zamieszkaj.Potem napisz ile zapłaciłeś. Jasna sprawa. Konstruktorzy też siedzą i bez sensu liczą obciążenia -- w końcu czy wytrzyma czy nie to się okaże dopiero po wybudowaniu! Bosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.04.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Arturo72 - znasz prawo Pascala ? Jak się nie znasz to się nie wpie..... Wziąłem także ofertę na wodną podłogówkę, z robocizną gdyż jestem "mało techniczny". Wodna podłogówka bez źródła ciepła to koszt 18 tysięcy z 8% VAT. Kospel mnie nie interesuje. Jak mam grzać prądem to grzeję bezpośrednio. Co do sterowników - wykazujesz się totalną ignorancja gdyż bardzo dobry sterownik TC 910 kosztuje 150 zł czyli za 8 szt. - 1200 zł wiec nie opowiadaj ludziom jakie to kable ze sterowaniem są drogie inwestycyjnie. Moje kable z zaawansowanym sterowaniem "Fuzzy Logic" wyceniono ostatecznie z montażem na kwotę identyczną co SAMA WODNA PODŁOGÓWKA - bez źródła ciepła Waldek, porównujmy tu systemy z podobnej półki. Doskonale wiesz, że w pompach ciepła tez można kupić Julę za 5tys. czy meetinga za 3tys. tylko, że raczej nieliczni się na to decydują. To samo z podłogówką, kablami, sterownikami i innymi rzeczami. Są produkty markowe, są tez marketowe, ale i są tez te z dalekiego Wschodu. A tak swoją drogą poczytuję czasami wątki kablowe i zastanawiam się dlaczego już co drugi kablarz ma pompę ciepła do CWU i klimatyzację Nie lepiej od razu kupić porządny system;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Ta wiara w " teoretyczne wyliczenia" sięga już niemal fanatyzmu. Ostatnie zdanie jest najlepsze.Zapłacę.Najpierw zbuduj i zamieszkaj.Potem napisz ile zapłaciłeś. Co złego jest w "teoretycznych obliczeniach" skoro sie zgadzają z rzeczywistoscią z błedem max do 15% (na ogół na minus). Tej zimy (lekkiej) akurat wszystkie moje obliczenia które mogłem porównac z zuzyciem rzeczywistym były niedoszacowane, nikt wrózbitą nie jest i zaden audytor nie przewidzi jaka bedzie nadchodząca zima (to wiedzą jedynie najstarsi gorale oraz indianie którzy gromadzą juz 3 rok chrust) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.04.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 niecentralne w kablach się przydaje. mam wodną podłogówkę i grzałkę, ale w łazience trochę chłodno się robi przy kilkudniowym niegrzaniu domu albo krótkim dogrzewaniu (słońce grzeje inne pomieszczenia). stąd wynika, że nawet przy akumulacyjnym grzaniu w G12, sterowanie niecentralne ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.04.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Waldek, porównujmy tu systemy z podobnej półki. Doskonale wiesz, że w pompach ciepła tez można kupić Julę za 5tys. czy meetinga za 3tys. tylko, że raczej nieliczni się na to decydują. To samo z podłogówką, kablami, sterownikami i innymi rzeczami. Są produkty markowe, są tez marketowe, ale i są tez te z dalekiego Wschodu. Oczywiście że tak. Kable DEVI i sterownik Simens to jaka półka ? Jula czy Panasonic ?Nie mam nic przeciwko Juli czy ogólnie PC. Wręcz przeciwnie. Jule to nawet widziałem jak pracuje, widziałem szybki "defrost" było OK. Ja zdecydowałem się na kable. Być może to będzie zła decyzja, czas pokaże. Arturo72 niepotrzebnie się martwi o moje rachunki. Nie palę papierosów. Nawet pół paczki dziennie to blisko 3000 rocznie. Stać mnie na prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 niecentralne w kablach się przydaje. mam wodną podłogówkę i grzałkę, ale w łazience trochę chłodno się robi przy kilkudniowym niegrzaniu domu albo krótkim dogrzewaniu (słońce grzeje inne pomieszczenia). stąd wynika, że nawet przy akumulacyjnym grzaniu w G12, sterowanie niecentralne ma sens. Przy podłogówce wodnej sterowanie niecentralne równiez sie przydaje i dobrze działa. Najlepiej sie sprawuje przy buforze (grzanym dowolnie) oraz kotłe gazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.04.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Możesz na przyszłość pisać o koszcie dla m2? Także nerwy nie są uzasadnione. Nie umiem tak ładnie odpowiadać zdanie po zdaniu. 120zł/m2 . Oczywiście niepotrzebnie się spinam, już "luzuje poślad" Kospel plus jakieś drobiazgi, tak jak mówisz około 3 K. Ogólnie nie chcę wodnej i już. Kiedyś w wojsku mówiło się "Kaprycho starego jest niezbadane":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.04.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Nie umiem tak ładnie odpowiadać zdanie po zdaniu. Faktycznie, trzeba mieć na to trochę czasu przy tym forum i bawić się z kopiowaniem "quotów" początkowych i dopisywaniem zamykania tych "quotów". Rozumiem, że nie wszystkim się chce. Oczywiście niepotrzebnie się spinam, już "luzuje poślad" Ogólnie nie chcę wodnej i już. Rozumiem, i pewnie gdybym nie chciał PC do grzania w zimie i chłodzenia w lato, to też pewnie bym się zastanowił nad "drutami". Ale wracając do autora wątku -- nadal uważam, że "druty", jak i "rurki" (czy to z piecem przepływowym czy PC) przy takim metrażu to jedyne słuszne wyjście. Matematyka nie kłamie, wbrew temu co "wyznawcy" przewymiarowanych smoków spalinowych wpierają. Rurki z pewnością dają drogę ewolucji -- w stronę ew. zmiany źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.04.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Rurki z pewnością dają drogę ewolucji -- w stronę ew. zmiany źródła ciepła. Wygląda więc że ewolucji u mnie nie będzie. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Wivaldi Bo zupa była za słona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Ta wiara w " teoretyczne wyliczenia" sięga już niemal fanatyzmu. Ostatnie zdanie jest najlepsze.Zapłacę.Najpierw zbuduj i zamieszkaj.Potem napisz ile zapłaciłeś. To jest coś czego Wy,posiadacze paliw stałych a szczególnie na ekosyf ,nie możecie przyswoić i przyjąć do wiadomości a to jest zwykła fizyka i matematyka,oczywiście z jakimś tam błędem bo nie da się na 100% określić ale nie będzie to duży błąd,jeśli ma się pojęcie o budowie,czego Wam również brakuje. Po dwóch latach od wybudowania i przeżyciu dwóch sezonów grzewczych nie przekroczyłbym zużycia 6000kWh na ogrzewanie z wyliczonych 4800kWh jeszcze przed budową a na pewno nie byłoby to ponad 10000kWh jak zakładał projekt gotowy przed adaptacją. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 17.04.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Arturo72 jak mnie pamięć nie myli to Hippka "idzie" kablami w G11;)....mnie cały czas też korci G11:D ......ale na początku czekam (i czekam) na OZC od asolt'a Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.04.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 czekam (i czekam) na OZC od asolt'a Musisz monitować i monitować, wiem to z autopsji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts