Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Planowanie Instalacji Co i Cwu, pomoc w planowaniu i wyborze.

cob_ra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Musisz monitować i monitować, wiem to z autopsji. ;)

No niestety,nie jest to pierwszy sygnał,że asolt "nie wyrabia się",dlatego polecam znajdować sobie kumatego audytora u siebie w okolicy ponieważ każdy lub większość audytorów energetycznych robi wyliczenia na programach z sankomu czyli tak samo jak asolt.

Jakby ktoś sam chciałby się pobawić z wyliczeniem OZC to są demo programy "asoltowskie":

http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne

Edytowane przez Arturo72

Fajnie się rozwinął topic. Jednak pozostanę przy podłogówce wodnej. Pozwoli mi to na późniejszą możliwość zmiany systemu ogrzewania.

Arturo72 dzięki za rozpisanie się na 1 stronie tematu. Może trochę rozjaśniło mi sytuację. Jest to moja pierwsza budowa i zapewne ostania. Na którą porwałem się 1,5 msc temu. Nie ukrywam, że finansowo bardziej nam odpowiada powietrzna.

Myjk Dzięki również za wsparcie na tym forum.

Zbaczając trochę na temat kominów, wentylacja grawitacyjna zastosowana z kominami systemowymi czy na rurach pcv? Myślę o pozostawieniu otworów na ewentualną późniejsza możliwość zastosowania wentylacji mechanicznej. A może od razu iść w WM co spowoduje nie wydawanie kasy WG.

Czy w ogóle warto bawić się w WM bez odzysku ciepła? Rozmawiając z firmami mam wrażenie, że chcą oskrobać ze złotówek jak usłyszałem min 20 tys za instalację. Tyle to ja nie mam zamiaru wydać. Sam wolę cześć robót sam wykonać w wolnych dniach w pracy a jest ich duuużo.

Pobawię się na razie w OZC sam. Może to też da mi do myślenia i skieruje w dobrą stronę. Jak to moja połówka powiedziała, pompa ciepła chyba została na pierwszym miejscu postawiona.

ps. nadal czekam na wyceny z firm z okolicy.

Edytowane przez cob_ra

Gość Arturo72
Będzie na środę, miałem pewne kłopoty (zdrowotne) i przez to opóznienie

Nie lubię ściem,nie tylko Hans czeka na Twoje wyliczenia,są inni,którzy już parę miechów czekają aż się "wykurujesz".

Niestety,stałeś się bardzo nie wiarygodny,dlatego polecam innych.

Niestety,stałeś się bardzo nie wiarygodny,dlatego polecam innych.

Twoje prawo, mozesz polecac kogo chcesz, nigdy nie prosiłem ciebie o reklamę i dalej nie zamierzam. A te kilka miesiecy to w twojej wyobraźni, jezeli mozesz to przeslij mi listę tych kilkumiesiecznych zaległości. Pokaz swoją wiarygodnosc

Edytowane przez asolt

Myjk Dzięki również za wsparcie na tym forum.

Spoko, sam też jeszcze łykam informacje. ;) O to najłatwiej jednak w dyskusji.

Zbaczając trochę na temat kominów, wentylacja grawitacyjna zastosowana z kominami systemowymi czy na rurach pcv? Myślę o pozostawieniu otworów na ewentualną późniejsza możliwość zastosowania wentylacji mechanicznej. A może od razu iść w WM co spowoduje nie wydawanie kasy WG.

Czy w ogóle warto bawić się w WM bez odzysku ciepła?

Moje zdanie (chyba) znasz. Wg mnie warto WM tak czy siak, bo komfort bytowy jest nieporównywalny do WG. Przy takiej kubaturze IMO nie warto inwestować w rekuperator. Jeśli wykluczysz komin spalinowy na rzecz PC, oraz odrzucisz klasyczny kominek na rzecz np. biokominka, to nie warto też stawiać kominów wentylacyjnych, tylko od razu montować WM. Przy takim domu koszt nie będzie duży, a z tego co czytałem instalację można wykonać samemu (pod warunkiem posiadania dobrze wykonanego i obliczonego projektu, w sensie żeby instalacja była cicha).

Pobawię się na razie w OZC sam. Może to też da mi do myślenia i skieruje w dobrą stronę. Jak to moja połówka powiedziała, pompa ciepła chyba została na pierwszym miejscu postawiona.

Wstępnie można się pobawić, na koniec, uważam, lepiej dać komuś, kto się tym na co dzień zajmuje. Żeby z nastaniem zimy w nowym domu nie okazało się, że plomby zaczną z zębów wypadać, a dom będzie (tarciem) ogrzewał dysk od licznika prądu, bo się gdzieś cyferkę zgubiło.

Przy takiej kubaturze IMO nie warto inwestować w rekuperator.

Moim zdaniem jednak warto, moze nie jakis wypasiony model ale jednak, są na forum tacy którzy montowali najtanszą lunę z niewielkimi przeróbkami (koszt ok 1500 zł)

i są zadowoleni. Nie warto az tak oszczedzać.

Gość Arturo72
Twoje prawo, mozesz polecac kogo chcesz, nigdy nie prosiłem ciebie o reklamę i dalej nie zamierzam.

Spoko,również nie zamierzam polecać ciebie do czegoś co sam inwestor może zrobić we własnym zakresie.

Jeśłi będzie potrzebował pieczątkę to ma wokoło 100 podobnych tobie.

A jeżeli będzie akumulacyjne, posadzka 8cm....to czy jest jakaś różnica: jak kable są po środku wylewki, a jak są możliwie płytko pod kaflami?

Opierając się na wypowiedziach praktykujących kablarzy, optymalne położenie kabli to 1/3 wysokości wylewki, licząc od spodu.

To zgadzałoby się też z fizyką, ciepło idzie raczej do góry. Nie można kłaść kabli bezpośrednio na styro. Położenie pod kaflami - to po co Ci wylewka ?

Pozdrawiam

Edytowane przez Wivaldi

Moim zdaniem jednak warto, moze nie jakis wypasiony model ale jednak, są na forum tacy którzy montowali najtanszą lunę z niewielkimi przeróbkami (koszt ok 1500 zł) i są zadowoleni. Nie warto az tak oszczedzać.

Jeśli założyć wentylację dla domu cob_ry na poziomie 100m3/h, dla średniej zimowej ~0sC, to wychodzi jakieś 12kWh na dobę. ~3 zł w taniej taryfie dla prądu, czyli ~450 zł sezonowo. Reku za 1500 zł zwróci się więc w 3 lata. Czy nie lepiej jednak to zużyte powietrze wyrzucić na poddasze (tu zdaje się całkowicie nieużytkowe), zmniejszając tym samym straty na najbardziej podatnej na straty przegrodzie? Odejdzie tym samym koszt inwestycyjny na urządzenie. Zdaje się R&K sugerował takie rozwiązanie (oczywiście zabezpieczając poddasze przed wilgocią przy pomocy ocieplenia celulozowego). Jakie macie zdanie na ten temat?