cob_ra 07.05.2015 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) Kosztorys 5 firma lokalna Cytuje z maila "Można założyć z dużą dozą prawdopodobieństwa, że przy pompie gruntowej całoroczny koszt ogrzewania + ciepła woda to ok 1500 - 1800 zł, przy powietrznej koszt może być ok 1000 zł wyższy." Edytowane 7 Maja 2015 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 07.05.2015 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Zastanawia mnie jeden kosztorys, tzn pompa powietrzna, która ma niską moc, czy faktycznie ona wystarczy? nie będzie tak, że koszty pobranego prądu będą większe? Gość u którego byłem odnośnie tego kosztorysu (nr3) powiedział, że kilka osób mających dom o pow. 160-200 płacą średnio na rok za prąd ok 4 tys. za cały dom, nie ma niby podlicznika pod pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.05.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 nie będzie tak, że koszty pobranego prądu będą większe? Zależy. Jeśli zakładasz grzanie w drugiej taryfie, a pompa będzie miała zbyt małą moc aby pokryć zapotrzebowanie na ciepło w czasie drugiej taryfy, to będzie musiała wchodzić na pierwszą taryfę i koszty się niewątpliwie zwiększą. Gość u którego byłem odnośnie tego kosztorysu (nr3) powiedział, że kilka osób mających dom o pow. 160-200 płacą średnio na rok za prąd ok 4 tys. za cały dom, nie ma niby podlicznika pod pompę. Znaczy dużo czy mało? Ja nie grzeję prądem i rachunki mam niewiele mniejsze. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 07.05.2015 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Zależy. Jeśli zakładasz grzanie w drugiej taryfie, a pompa będzie miała zbyt małą moc aby pokryć zapotrzebowanie na ciepło w czasie drugiej taryfy, to będzie musiała wchodzić na pierwszą taryfę i koszty się niewątpliwie zwiększą. Znaczy dużo czy mało? Ja nie grzeję prądem i rachunki mam niewiele mniejsze. :/ Dla mnie za dużo, jeśli to by miałobyć te 4 kafle, to wolę zainwestować w pellet i być palaczem w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.05.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Eh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 07.05.2015 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Nie załamuj się , po części to też miał być żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.05.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 wiesz ile kosztuje pellet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.05.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Czy ktoś się pokusi o wyjaśnienie tego fenomenu? Przecież PC gruntowa jest konstrukcyjnie prostsza od powietrznej, a tu wychodzi drożej o ponad 6 tys. Pomijam, już, że z innych źródeł pompę gruntową można kupić za 16-18 tys. (z zasobnikiem CWU). to żaden fenomen - płacisz za naklejke...i za wodotryski (innego powodu nie znajduję) 6 lat temu jak się budowałem, to te modele z naklejkami kosztowały 25-30tys. Ja kupiłem tę z innego źródła za 11tys.... teraz te markowe dalej kosztują podobnie,, te z innego źródła podrożały (średnio 2tys netto), natomiast szturmem zaczęły zdobywać rynek PC p-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.05.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Dla mnie za dużo, jeśli to by miałobyć te 4 kafle, to wolę zainwestować w pellet i być palaczem w domu. nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi....pierwszego roku, gdy wygrzewałem dom to roczne zużycie prądu za cały dom to miałem własnie na tym poziomie. Fakt, że dopiero uczyłem się taniej taryfy i ustawień. Z tego sama PC wzięła prądu za około 1950zł. druga i trzecia zima już mniej. ta zima i poprzednia to zużycie (za pełny rok CO+CWU) w okolicy 1400zł. (od 5 lat prowadzę notatki, ostatnio coraz mniej szczególowe - to się robi po prostu nudne) W życiu nie zamieniłbym się na żaden kocioł. Dla mnie rachunki te są jak najbardziej satysfakcjonujące. Kolega który w tym samym czasie budował dom, podobnie ocieplony, podobna wielkość, grzejący gazem(różnica taka, że od dodatkowo używa gazu do gotowania, a ja indukcji) zapłacił 2,6k za gaz za cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.05.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Nie załamuj się , po części to też miał być żart. Uf. to żaden fenomen - płacisz za naklejke...i za wodotryski (innego powodu nie znajduję) No dobrze, ale powietrzna też ma całkiem niezłą naklejkę, a jest tańsza. Może ma tu znaczenie jakiś sponsoring. W sensie żeby zamówić jednak powietrzną. Gruntowa jest bowiem tańsza w produkcji, tańsza w uruchomieniu... 6 lat temu jak się budowałem, to te modele z naklejkami kosztowały 25-30tys. Ja kupiłem tę z innego źródła za 11tys.... Ale ja też mam oferty na gruntowe 10kW za 12 tys. brutto (na 8%VAT, podstawowy model, bez zasobnika CWU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 08.05.2015 05:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Znalazłem fajnego Panasonica, tak mi się przynajmniej wydaje. Co o nim sądzicie?http://sklep.klimman.com.pl/pompa-ciepla-9-kw-panasonic-wh-sdc09f3e5-jednofazowa-seria-c.html PARAMETRY TECHNICZNE - Pompa Ciepła Aquaera KIT - WC09F3E5 Seria C Model WH-SDC09F3E5WH-UDO9FE5 Wydajność Grzanie przy +7 °C kW 9,0 Grzanie przy +2 °C kW 6,7 Grzanie przy -7 °C kW 5,9Chłodzenie przy 35 °C kW 7,0 Specyfikacja elektryczna Napięcie V 220-240 Pobór Mocy (min/max) kW 2,2-2,9 Moc wbudowanej grzałki elektrycznej kW 3 Efektywność Grzanie przy +7°C ( temp. wody grzewczej 35°C ) COP 4,13 Grzanie przy +2°C ( temp. wody grzewczej 35°C ) COP 3,13 Grzanie przy -7°C ( temp. wody grzewczej 35°C ) COP 5,52 Chłodzenie przy 35 °C ( temp. wody chłodniczej 7/12°C ) EER 2,41 Głośność Poziom ciśnienia akustycznego j.zew. dB(A) 49 Zakres temperatur pracy jednostki zewnętrznej Grzanie °C -20 ~ +35 Temperatura wody wylotowej przy temp. -2 / -7 / -15 chłodzenie °C 5 - 20 Temperatura wody wylotowej przy temp. -2 / -7 / -15 grzanie °C 20 - 55 Wymiary urządzenia Jednostka.wew. S.x W.x G. S.x W.x G. mm 502x892x353 Jednostka.zew. mm 900x795x320 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssss 08.05.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Poszukaj sobie danych na temat średniorocznego COP dla pomp ciepła powietrze-woda, gdzieś na forum czytałem wylicznenia użytkownika panasonica i wychodziło mu chyba SCOP 2.0 (razem z pompami) nawet jeśli COP średnioroczne będzie wychodziło 2.5 to czas zwrotu w porównaniu z buforem ładowanym w drugiej taryfie wyjdzie ci na przynajmniej 15 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 09.05.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 w tej linii jest błąd Grzanie przy -7°C ( temp. wody grzewczej 35°C ) COP 5,52 COP pewnie około 2,5 a na pewno nie więcej niż przy +2C. No i nie podają jaki COP przy -20C a takie zimy też są, ważne by pompa dawała ciepło juz mniej istotny COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts