cwk 12.04.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Witam, na wstepie chcialbym sie przywitac z szanownym gronem forumowiczów. Zdecydowalem sie troche za pozno na zrobienie w domu rekuperacji, bo wybudowany juz komin oraz polozone tynki. Trudno. Jednak korzysci jakie wyczytalem tutaj na forum przekonaly mnie do zainwestowania. Caly weekend siedzialem i czytalem opinie na forum, i jak to na forum jedni "tak" drudzy "siak", ale powiedzmy, ze "zalapalem" podstawy wykonania takiej instalacji. Na wiele jednak problemow (z mojego punktu widzenia) nie bylo jednoznacznej odpowiedzi lub w ogole nie znalazlem. Prosilbym szanowne grono o nie zmieszanie mnie od razu z blotem i pomoc oraz cenne wskazowki A zatem na poczatku przedstawie rzuty: http://postimg.org/image/3rn3ofb37/ http://postimg.org/image/jv461z203/ Ilosc osob mieszkajacych w domu na razie 3, planowane maksymalnie 5. Powierzchnia uzytkowa ok. 200m2 + garaz + kotlownia (albo piec gazowy kondensat albo pompa ciepla powietrzna, dodatkowo planuje tam zrobic mala suszarnie ubran) + strych (bedzie to bawialnia dla dzieci, zatem planuje ocieplic). Rozmieszczenie anemostatow: PARTER (NAWIEWY): - 2 anemostaty salon (2 rury 75) - 1 anemostat pokoj (1 rura 75) - 1 anemostat jadalnia (1 rura 75) WYWIEWY: - 1 anemostat kuchnia (3 rury 75) - 1 anemostat lazienka (3 rury 75) PODDASZE (NAWIEWY): - 1 anemostat sypialnia (1 rura 75) - 1 anemostat garderoba przy sypialni (1 rura 75) - 1 anemostat druga garderoba przy sypialni (1 rura 75) - 1 anemostat pokoj nr 1 - 1 anemostat garderoba przy pokoju nr 1 (1 rura 75) - 1 anemostat pokoj nr 2 (1 rura 75) - 1 anemostat pokoj nad garazem (tzw. pokoj gier) (1 rura 75) - 1 anemostat strych (bawialnia dzieci, wykonanie plyta OSB) WYWIEWY: - 1 anemostat lazienka (3 rury 75) - 1 anemostat druga lazienka (3 rury 75) Prosilbym o sprawdzenie rozmieszczenia anemostatow oraz ewentualna korekte Ponadto nurtuje mnie pare pytan: 1. Gdzie dac czerpnie i wyrzutnie? Salon skierowany jest na poludnie. Jakie srednice otworow do czerpni i wyrzutni? Myslalem o wyrzutni w kominie, ktory znajduje sie w garazu, ale jak to sensownie wykonac i jak ten komin porzadnie wyizolowac. 2. Co z garazem, kotlownia (bedzie piec gazowy lub pompa powietrzna), wiatrolap, spizarka? nic tam nie dawac? nie bedzie problemow z wilgocia itp.? 3. Czy rozmieszczenie anemostatow w kuchni i lazienkach w jakis konkretnych miejscach np. w poblizu okien? 4. Jak rozwiazac temat okapu kuchennego? Jak to sprezyc z WM? 5. Czy dawanie anemostatu na strychu jest sensowne? Bedzie wykonane z plyty OSB + zapewne welna. Brak okien, wylacznie wlaz. 6. Chcialem wykonywac WM z rur elastycznych PE-FLEX, czy ocieplac je gdzies np. w/w strych? 7. Planowalem rekuperator miec w kotlowni, ale nie wiem czy mi sie zmiesci. Druga opcja jest strych, przy drugim kominie (ten od kominka z salonu) Nie wiem jaki model rekuperatora wziac. Generalnie ma byc cichy, nie psujacy sie, bez zbednych wodotryskow. Jaka lokalizacje proponujecie, ze bedzie w moim ukladzie korzystniejsza? 8. Jakich w ogole producentow rur polecacie? Brac rury antygrzybiczne? Nie chce przeplacac jezeli nie sa potrzebne 9. Czy robiac taki projekt WM z rekuperacja, mozna jakos polaczyc klimatyzacje czy to juz jest inna para kaloszy? 10. Jezeli zastosuje wyrzutnie w kominie to co z kondesatem? On tez jakos bedzie podlaczony do komina, prawda? 11. Na poddaszu przewidziane jest 7cm styropianu. Calosc wylewki do zamontowanych okien mam 13cm. Wyjdzie na to ze przewody bede musial zalac betonem, czy mozna? To samo pytanie tyczy sie skrzynek rozdzielczych? Nie mam pomyslu na ich rozmieszczenie. Wiem, ze pytan jest ogrom. Bylbym jednak wdzieczny za odpowiedzi i ukierunkowanie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.04.2015 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 1. Gdzie dac czerpnie i wyrzutnie? Salon skierowany jest na poludnie. Jakie srednice otworow do czerpni i wyrzutni? Myslalem o wyrzutni w kominie, ktory znajduje sie w garazu, ale jak to sensownie wykonac i jak ten komin porzadnie wyizolowac. Wyrzutnie robi się tak samo jak do wentylacji grawitacyjnej. Najlepiej jak najbliżej centrali. 2. Co z garazem, kotlownia (bedzie piec gazowy lub pompa powietrzna), wiatrolap, spizarka? nic tam nie dawac? nie bedzie problemow z wilgocia itp.? Wentylacja jest dla ludzi. Pompy ciepła nie jest zamienna z kotłownią, ( one transportują ciepło z wartości niższych do wyższych, nie "produkują" . Rekuperację daje się po to, by kotłowni nie wykonywać. 3. Czy rozmieszczenie anemostatow w kuchni i lazienkach w jakis konkretnych miejscach np. w poblizu okien? Estetyka. Nic więcej. 4. Jak rozwiazac temat okapu kuchennego? Jak to sprezyc z WM? Założyć okap , wyprowadzić najkrótszą drogą na zewnątrz i wszystko. 5. Czy dawanie anemostatu na strychu jest sensowne? Bedzie wykonane z plyty OSB + zapewne welna. Brak okien, wylacznie wlaz. Wentylacja jest dla ludzi, odzysk ciepła jest dla pomieszczeń ogrzewanych. 6. Chcialem wykonywac WM z rur elastycznych PE-FLEX, czy ocieplac je gdzies np. w/w strych? To kanały do stosowania w strefie ogrzewanej. Gdyby jakiś odcinek musiał iść "po zimnym" to jest izolacja 7. Planowalem rekuperator miec w kotlowni, ale nie wiem czy mi sie zmiesci. Druga opcja jest strych, przy drugim kominie (ten od kominka z salonu) Nie wiem jaki model rekuperatora wziac. Generalnie ma byc cichy, nie psujacy sie, bez zbednych wodotryskow. Jaka lokalizacje proponujecie, ze bedzie w moim ukladzie korzystniejsza? Zawsze lepiej w strefie grzanej, to odprowadza wodę. 8. Jakich w ogole producentow rur polecacie? Brac rury antygrzybiczne? Nie chce przeplacac jezeli nie sa potrzebne Do wentylacji antybakteryjne nie są konieczne, należy dokładnie sprawdzić, czy atest jest na te kanały za które płacimy, czy nie ma podkładki. 9. Czy robiac taki projekt WM z rekuperacja, mozna jakos polaczyc klimatyzacje czy to juz jest inna para kaloszy? To inne zadania, inny czas pracy. Taniej i lepiej jest nie łączyć. 10. Jezeli zastosuje wyrzutnie w kominie to co z kondesatem? On tez jakos bedzie podlaczony do komina, prawda? Nie stosować, Kocioł nie "uwzględni" odzysku ciepłą. Te urządzenia są zawsze przewymiarowane. 11. Na poddaszu przewidziane jest 7cm styropianu. Calosc wylewki do zamontowanych okien mam 13cm. Wyjdzie na to ze przewody bede musial zalac betonem, czy mozna? To samo pytanie tyczy sie skrzynek rozdzielczych? Nie mam pomyslu na ich rozmieszczenie. Przewody PE 75... są przeznaczone do zalewania betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cwk 13.04.2015 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Przewody PE 75... są przeznaczone do zalewania betonem. A czy skrzynki rozdzielcze tez mozna? Rozumiem, ze do projektu nie ma zastrzezen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.04.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 A czy skrzynki rozdzielcze tez mozna? Rozumiem, ze do projektu nie ma zastrzezen? Skrzynka też ma 8 cm wysokości, można wiec zalać nawet jak będzie 5cm i 5 cm . Projekt OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts