Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kruche bloczki m6

Baka890

Recommended Posts

Witam

Murarze postawili mi juz piwnice i fundamenty ale co zauwarzylem to kiepska jasc bloczkow m6 na palecie potrafi byc z 5-6 szt popekanych.ostatnio jak murarz jednego na pol rozbil to sie liach wysypal..powiem szczerze ze bardzo sie tym zmartwilem.i nie wiem co dalej..martwic sie tym..czy przy domu jednorodzinnym nie ma to az takiego znaczenia?

Witam

Murarze postawili mi juz piwnice i fundamenty ale co zauwarzylem to kiepska jasc bloczkow m6 na palecie potrafi byc z 5-6 szt popekanych.ostatnio jak murarz jednego na pol rozbil to sie liach wysypal..powiem szczerze ze bardzo sie tym zmartwilem.i nie wiem co dalej..martwic sie tym..czy przy domu jednorodzinnym nie ma to az takiego znaczenia?

teraz te bloczki takie robia ze.od samego patrzenia sie rozpadaja. ale co sie dziwic jak miedzy jednym a drugim potrafi byc roznica w cenie 100% a wiekszosc kupuje tanie barachlo. jak moi rodzice kupowali 15 lat temu bloczki, nie byly tak popularne hdsy to przywiezli kamazem. jak wykiprowal to ani jeden nie pekl. ja 3 lata temu kupowalem tego samego producenta, a co betard :) to jak probowalme rozbic mlotem 5kg to tylko dzwonilo i sie odbijal.

wnioski wyciagnij sam, ja bym na piaskowych bloczkach nie budowal

Ja jakiś czas temu napisałem tu na forum, że fundament będę lał z betoniarki. Krytyka... że tak się nie robi, fuszerka itp. Na razie zacząłem od garażu, betoniarka, mam dobre kruszywo i do przodu. To co nad teren zrobiłem narożniki z bloczków, resztę zaszalowałem i zalałem. Musiałem zrobić przekucie przez fundament, zacząłem w tym moim nieatestowanym, i wogóle do du... ukręconym betonie. Po 15 minutach kucia przeniosłem się blizej rogu i przekułem przez bloczki. Nie ma co porównywać tych niby super bloczków fundamentowych z których wszyscy budują i nikt nie krytykuje do tego betonu co "ukręciłem". Zatem jak zrobię garaż, zaczynam dom i nawet nie zastanawiam się aby kupować bloczki. Wiadomo nie każdy bloczek ma taką samą wytrzymałość, ale w mojej okolicy lepszych nie kupię....