nocny.marek 14.06.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Najlepiej samemu się doinformować w temacie. Jeśli ktoś nie ma żadnej wiedzy, to wręcz prosi się o to, aby go oszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz90 01.10.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Ciekawy temat .Moje jest następujące , młode zdanie. Nie da się ustrzec przed oszustwem chyba ,że się samemu buduje. Jeżeli będą chcieli ans oszukać to i tka to zrobią. Moi rodzice kończą budowę domu , który wbrew pozorom wyszedł taniej niż cena za mkw podawanym na tym forum , ale jest jedno ale.Już widzę ,ze są z tym domem problemy z prostego powodu , zawsze brano najtańsze ekipy .Z drugiej strony znam kilka przypadków ( w tym przyjaciela ojca) , który budował dom najął ekipę , kierownika , dwóch inspektorów nadzoru i został tka oszukany ,że się w głowie nie mieści nie dość ,ze dom został kompletnie źle zbudowany (staram się pisać łagodnie) to za jego budowę zapłacił tyle ,że wystarczyło by na 2 lub 3 takie domy (sprawa jest w sądzie bo mieli spółę 40% ekipa po 30% inspektorzy lub po 20% inspektorzy + kierownik + 40% ekipa) . Mam jeszcze dużo czasu , ale mnie to powiem szczerze załamuje. Bo ja już po małych sprawach wnoszę ,że mam napisane na czole ,,oszukaj mnie" tylko bardziej wulgarnie . Nie chce generalizować ale naprawdę niewiele jest dobrych ekip a jeszcze mniej dodatkowo uczciwych. Nie bęe dużo mówił , ale wiadomo jest ,że gdzie w grę wchodzą pieniądze tam dobrze nie jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 02.10.2013 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Mam nadzieję, że nie zostałem oszukany (albo jeszcze o tym nie wiem). Tylko, że ja na budowie jestem codziennie i sam kupuję materiały budowlane. Moja ekipa to majster + pomocnik dojeżdżająca do pracy małym autem osobowym, więc jak zapakowali worek cementu to jeden a nie 5. Owszem błędy wykonawcze były i poprawki też były. Największym było robienie projektu dla zupełnie źle związanych podciągów. Majster związał po swojemu.... trzeba było liczyć na nowo, bo poprawki związane byłyby z rozkuwaniem nadproży... Nie można jednak tego uznać za "oszustwo", raczej niewiedzę majstra. Błędy były wykrywane albo przez kierownika albo przez mnie na bieżąco ... można było interweniować. Oczywiście gdyby nie moje zainteresowanie budową, to np. źle zrobione podciągi zostałyby zalane, gdyby nie moja obecność przy zalewniu stropu, to beton byłby rozrzedzany wodą i potworzyłyby się rysy skurczowe, gdyby nie moja obecność przy zagęszczaniu piasku + badania gruntu, to kto wie jak byłby zagęszczony... sam majster przyznaje że ja pilnuję budowy... Jaką beztroską kierują się ludzie którzy nie nadzorują budów? Albo są majętni i błędnie przekonani, że za duże pieniądze będą mieli solidnie wybudowany dom, albo nie wiem... słyszałem że też budują "na odległość" bo przebywają za granicą. A jeżeli ktoś nie ma elementarnej wiedzy, to niech posiłkuje się internetem i codziennie bywa na budowie. Albo najlepiej niech kupi gotowy domek od dewelopera... wówczas zostanie "oszukany" raz przy zakupie a nie będzie rąbany przez 3 lata budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluecanvas.pl 12.04.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Jak się nie dać oszukać - zdaje się, że fachowcy zawsze górują psychicznie nad niedoświadczonymi klientami Coś w tym jest. Jako firma przetestowaliśmy kilka ekip, by w końcu zdecydować się na polecane i z nimi jesteśmy już od lat. Największe przeboje mieliśmy ze specjalistami od instalacji szkła, czasem wręcz komiczne. Najlepszy gigant zamierzał (wzrost 1,60 m , waga ponad 100kg) w pojedynkę wnieść na 2. piętro oraz bez ssawek zainstalować taflę szkła hartowanego 5mm o rozmiarze 1,60 x 2 m. Wszelkie objawy amatorki od razu spotykały się z reakcją i przegonieniem delikwentów. Warto na start proponować podpisanie umowy, wówczas sporo amatorów odpada. Dla nas to była naturalna selekcja i to bym chyba polecił. Dodatkowo najlepiej przygotować się na taką rozmowę i wcześniej wycenić usługę w innej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts