Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budować dom z poddaszem użytkowym czy nieużytkowym?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlepiej z użytkowym poddaszem. Nie trzeba zagospodarować poddasza od razu - można po paru - parunastu latach - ale zawsze jest to opcja rozbudowy domu bez większych późniejszych nakładów (w trakcie budowy jest to jednak wydatek chociażby przez konieczność zrobienia stropu nośnego). Dużo zależy od potrzeb. my z mężem wybraliśmy projekt z poddaszem użytkowym, ale w związku z tym, że nie mamy jeszcze dzieci to poddasze pozostanie na razie nie wykończone.

Pozdrowienia

Agnicha

Również uważam, że poddasze użytkowe jest bardzo potrzebne. Można je wykończyć później i zwiększy się powierzchnia domu - mozna pomieścić więcej domowników lub gości. A w dzisiejszej sytuacji ulg budowlanych / oczywiście ci, którzy mają starą ulgę/mogą zrobić częściowy odbiór domu i zasiedlić parter a poddasze wykańczać korzystając z ciągu dalszego ulgi. Pozdr.

Nie będę oryginalny - także uważam, że nie warto budować poddasza nieużytkowego. Powiem więcej - pomysłowo zagospodarowane skosy w połączeniu z częściowo odkrytą więźbą pozwalają tworzyć pomieszczenia pełne swoistego uroku.

Dlaczego rezygnować z tego ?

Witam i przyłączam się do dyskusji. Chciałbym ją rozszerzyć o aspekt budowy domu z poddaszem nieużytkowym, ale za to piętrowego. Sam taki buduję, a właściwie już "wykańczam". Z moich szacunków, przymiarek oraz porównań wynika, że za tę samą powierzchnię użytkową, ale na dwóch kondygnacjach można w rozliczeniu końcowym zapłacić mniej. Oczywiście buduję dom bez piwnic. Dziwi mnie trochę, że brak w katalogach domów gotowych takich projektów.

Powód małej ilości takich projektów jest dla mnie jasny. Takie domy nie trzymają proporcji i są po prostu brzydkie. Jeżeli komuś nie zależy na estetyce to faktycznie można cignąć w górę zwłaszcza na małej działce. Co do poddaszy to też jestem za. Wykończyłem parter i część poddasza nad garażem. To nad parterem wykończę później zapewne jak będzie nas więcej. To jest duży plus. Mam częściowy odbiór więc mieszkam i mogę odliczać ulgę jak długo chcę. Faktycznie gorzej mają ci z nową ulgą '2001 lub uchowaj Boże ci bez ulgi.

On 2001-11-27 22:18, bogo wrote:

Powód małej ilości takich projektów jest dla mnie jasny. Takie domy nie trzymają proporcji i są po prostu brzydkie. Jeżeli komuś nie zależy na estetyce to faktycznie można cignąć w górę zwłaszcza na małej działce

Co na to architekci?

Pozdrawiam. Krzychol

• 5 weeks później...
Moja rodzina jest na razie 3-osobowa, ale w przyszłości planujemy jeszcze jedno dziecko. Dlatego wybraliśmy projekt domu z 3 sypialniami. Jest to dom parterowy z poddaszem nieużytkowym jednak z możliwością adaptacji(lubię co jakiś czas zmieniać swoje mieszkanie). Mamy jednak dużą działkę i mogliśmy sobie na to pozwolić. Myślę, że domy parterowe wyglądają ładniej, ale na odpowiednio dużej działce.

A ja mam poddasze nieużytkowe. Zgadzam się, że poddasza użytkowe ze skośnymi ścianami są urokliwe, ale za to ile problemów:

-nietypowe meble

-traci się część powierzchni podłogi

-trudniej ułożyć izolację cieplną i wilgotnościową i jest droższa.

U mnie konstrukcję nośną zrobiliśmy z kratownic drewnianych zbijanych z desek i to zrobiliśmy ją samodzielnie w trakcie, gdy inne ekipy murowały ściany. Pas dolny kratownicy jest jednocześnie konstrukcją nośną sufitu, i też można go zrobić samodzielnie, więc koszt konstrukcji dachu i sufitu sprowadza się do kosztu drewna (z impregnacją konstrukcji i lakierowaniem sufitu) i łączników. W konstrukcji ukryte też są kanały ogrzewania powietrznego i wszelakie kable do oświetlenia górnego. A jeśli chodzi o bryłę budynku, to też można z tego wybrnąć, wszystko zależy od wyobraźni przestrzennej projektanta.

Oczywiście dom bez poddasza użytkowego.Dlaczego?

Przyjmujemy nowoczesny model rodziny (dwie osoby dorosłe + dwójka dzieci).Budując dom bez poddasza oraz piwnic zaoszczędzamy ok.40% wydatków poniesionych na budowę.Gdy jest to dom w konstrukcji szkieletowej (stalowej lub drewnianej)dodatkowo jeszcze ok.15%.Przyjmujemy osoby dorosłe spędzają

w pracy ok.10-12 godzin,więc w jakim celu budować dom duży,z poddaszem użytkowym,kosztowny w utrzymaniu,idealnym pomysłem jest

ładny domek szkieletowy spełniający nasze potrzeby i możliwości.

Przyjmując rynek nieruchomości najłatwiej oraz osiągając satysfakcjonującą cenę jest sprzedać dom jednopoziomowy,odnosi się to również do aktualnego poszukiwania coraz lepiej płatnej pracy(sprzedajemy dom ,przenosimy się w inne miejsce,kupujemy dom itd.

Więcej informacji na temat budownictwa szkieletowego- stalowego

pod adresem:http://www.irmar.pl

[email protected]

Profesorku rozumiem że zachwalasz swoje szkielety. Ale żeby wszyscy wiedzieli i o ich zaletach i o wadach powiedz też ludzią jak fantastycznie takie domki się "chajcą". A i wiaterek większy ładnie je porywa co widać jak przejdzie tornado w USA. Z domów poza murowanymi nie pozostaje nic poza kominami. To że amerykanów stać na jednorazówki bo często się przeprowadzają nie oznacza że sprawdzi się to w Polsce.

Odpowiedż!

A jak wygląda dom murowany który uległ spaleniu ?

Nadaje się tylko do bezwarunkowej rozbiórki,nie opłaca się takiego domu remontować z punktu widzenia na opłacalność inwestycji.

Jakie są nakłady inwestycyjne na zburzenie spalonego domu murowanego?

Ogromne.

Czy pożary budynków są aż tak częste?

Nie.

Sprawa huraganów.

CZy nad Polską przechodzą często huragany?

My żyjemy w innej strefie klimatycznej.

Powodzie.

Powódż niszczy w równym stopniu dom murowany jak i szkieletowy,lecz nakłady inwestycyjne potrzebne na odtworzenie

stanu pierwotnego w budownictwie szkieletowym są o wiele niższe,ma to zastosowanie również do pożarów,huraganów oraz innych kataklizmów.

Zaraz, zaraz, chyba dyskusja zmierza w niewłaściwym kierunku. Dyskutujemy o rodzaju poddasza, a nie o rozmiarze domu czy materiale, z którego jest wykonany (jaki związek z rozmiarem domu ma rodzaj poddasza???). Mam wrażenie,że profesor A uprawia kryptoreklamę na łamach forum (co na to Redakcja ?). A wracając do tematu, jeszcze jednym "za" w stosunku do poddasza nieużytkowego są okna. Okna w ścianie pionowej mają chyba więcej zalet i są łatwiejsze w eksploatacji niż okna dachowe.

On 2002-01-01 20:08, Anonymous wrote:

Profesorku rozumiem że zachwalasz swoje szkielety. Ale żeby wszyscy wiedzieli i o ich zaletach i o wadach powiedz też ludzią jak fantastycznie takie domki się "chajcą". A i wiaterek większy ładnie je porywa co widać jak przejdzie tornado w USA. Z domów poza murowanymi nie pozostaje nic poza kominami. To że amerykanów stać na jednorazówki bo często się przeprowadzają nie oznacza że sprawdzi się to w Polsce.

mam sugestoę aby Anonimowi nie mogli komentować wypowiedzi zarejestrowanych. Inaczej nie zachowa sie prawdobodobnie kultury wypowiedzi !

On 2002-01-02 13:51, piano wrote:

On 2002-01-01 20:08, Anonymous wrote:

tak, masz racje. ale moj projekt jest taki sprytne, ze w kazdym pokoju na gorze jest zarowno okno w scianie-szczytowej jak i w dachu. plus jedna lukarna. tez jestem za domami z uzytkowym poddaszem.

sa wieksze a jednoczesnie nie rozlozyste i lubie skosy. no i sa bardziej ekonomiczne w budowaniu i w uzywaniu. choc tez podobaja mi sie bungalowy. ale tylko na rysunku, bo po zwiedzeniu domow modelowych wiem, ze nie chce takiego.

Ale ja wcale nie buduję bungalowu, mam piętro i nad nim poddasze nieuzytkowe. Dom ma zwartą bryłę i udało mi się zminimalizować komunikację wewnętrzną, co jest raczej trudne w bungalowach. Ze względu na niewielką szerokość działki od razu musiałam decydować się na piętrowy dom, mogłam tylko sobie wybrać, czy chcę mieć to piętro ze skosami, czy z prostymi ścianami, i wybrałam to drugie rozwiązanie.

Wyjaśnienie znaczenia słowa BUNGALOW,

Jednokondygnacjowy budynek mieszkalny,zwykle drewniany,z werandami,typowy dla budownictwa kolonialnego.Obecne domy szkieletowe wyglądają identycznie jak budowane metodą tradycyjną.

Jeśli chodzi o poddasze użytkowe to tylko kwestia funduszy.W swoim obecnym domu wybudowanym rok temu również posiadam poddasze użytkowe z pokojami dla dzieci,sypialnią,pracownią itd.,jest naprawdę przydatne.