Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budować dom z poddaszem użytkowym czy nieużytkowym?

Recommended Posts

ja też jestem za domem z poddaszem użytkowym, zresztą taki właśnie buduję.Wiedząc, że nie od razu wykończę całość, zamierzam poddasze konczyć po wprowadzeniu się do domu.

Ale mając ukończony już dom uważam, że poddasze to jest część prywatna domowników, nikt nam nie zagląda do sypiani. A dół to podstawa rodzinnych spotkań, duży salon pełen całej rodziny, wspólne sędzanie czasu.

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poddasze użytkowe daje większe poczucie intymności niż strefa nocna na parterze, choć jest wtedy problem ze stryszkiem na "przydosie". Ja miałem problem rozwiązany przez działkę - nie zmieściłbym się z parterowym, chyba że byłaby zagospodarowana bez ładu i składu. Mam 220m2 podłóg, a działka 19x34m.

A ja za poddaszem nieużytkowym.

Samego dołu mam 127m + dorobiona mała piwnica stanowiąca część mieszkalną to i tak dużo do ogrzania i sprzątania.

Dla mnie najważniejszy był brak schodów.

Nie wiem czy na starość będę sprawnie mógł skakać po schodach.

Na dole duża sypialnia, 2 pokoje dla dzieci, salon, w piwniczce sala TV i mały gabinecik, łazienka i WC.

A jak dzieci pójdą w świat to i tak będę się tam chyba gonił nie?

Ja może też bym wolał parterem z poddaszem nieużytkowym ale buduje z użytkowym dlaczego?

Buduję w mieście i nie stać mnie na zakup działki 1500m2 żeby postawić parterowy z poddaszem nieużytkowym (piwnica też mnie nie interesuje) dlatego buduje z poddaszem użytkowym wole poddasze użytkowe i dodatkową przestrzeń na działce . W moim mieście widziałem domy parterowe ale stoją one na działce gdzie z każdej strony budynku jest po cztery metry do ogrodzenia - co to za działka.

Lepiej chyba z użytkowym poddaszem, ponieważ 1m2 pow użytkowej parterówki przy tej samej technologii i wykończeniu będzie droższy od tego z użytkowym poddaszem.

Więcej kosztuje też ogrzewanie takiego domu parterowego ( stosunkowo oczywiście) bo ścian do ogrzania prawie tyle samo a pow. użytkowej ok. 40% mniej, trudniej go doświetlić.

Ale każdy musi to przemyśleć pod kątem swoich preferencji i przyzwyczajeń.

pzdrw

Artur

Będę w mniejszości - jestem przeciwna uzytkowym poddaszom

Zgadzam się jednak, że jest to indywidualna decyzja, zależna od preferencji, upodobań i warunków rodziny.

Ja mam niepełnosprawnego syna więć z wiadomych względów wszelkie schody odpadają.

Chciałabym jednak abyście zwrócili uwagę na fakt, ze keidyś przestaniecie być sprawni i młodzi. Moi rodzice mieszkają w typowym klocku z lat 80-ych. Piwnica - schody- parter- schody-piętro.

Koszmar ! Juz teraz zarza sie mojej mamie nie otworzyć drzwi bo komuś nie chciało sie czekać przy dzwonku zanim zejdzie z góry i otworzy.

Jak oni teraz żałują!!

A dzieci ? Zandna z nas (mam jeszcze dwie siostry) nie mieszkamy z rodzicami.

Pomyslcie o tym zanim postawicie tzw "landarę"

Fajnie jest kiedy jesteśmy wszyscy w domu - nawet wówczas jest komplet i każdy ma pokój.

Tak jest jednak tydzień -dwa w wakacje i ewent święta.

A reszta??

Rodzice tracą na ogrzanie i oswirtlenie domu a co mama przezywa gdy ma zamiar umyć 20 okien?

Poza tym po ponad 20 latach przydałby sie remont a to na taką powirzchnię taki wydatek, że ich emerytów w tej chwili nie stać.

Dlatego niegdy sobie nie wybuduję tak olbrzymiego domu

• 2 weeks później...

Kupiłem D09 /parterowy/ bo jest nas dwoje+pies, po rozmowie z wykonawcą gdy powiedział że za małe pieniądze wyleje nam strop zamiast sufitu podwieszanego na kratownicy zmieniłem projekt na D09a wersja rozszeżona o garaż i poddasze użytkowe. Jest to czysta fanaberia bo nie potrzebuję takiego metrażu, ale wyszło mi, że mury, fundamenty, dach wspólne, no może trochę przybędzie bo garaż i grubsze fundamenty ale ileż wolnej powierzchni rekreacyjnej na górze za niewiele, mam nadzieję, większe pieniądze,a może się mylę?

Pozdrawiam. Jurek P.S zarejestrowałem się a wyrzuca mi, że wpisałem złe hasło, niech więc zostanie że jestem anonimowy.

Anonimku, to nie tak.

moze sie zle wyrazilam. chodzilo mi oto,ze dom z p.u. nie musi oznaczac rozbudowanej landary. ktoras z dziewczyn pisala,ze jej rodzice maja taka wlasnie. kilka poziomow. no i ja, pomyslalam , ze to wcale nie musi tego oznaczac. no i zmniejsza sie nam pow. zabudowy.(no wiesz podstawy-to jest zabudowy??)

ineternet nie jest doskonalym srodkiem komunikacji i wiele rzeczy umyka.i czasem wychodzi sie na ćwoka.

zreszta czy to wazne. wazne zeby ten cholerny dom wreszcie pobudowac.

zdecydowanie poddasze nieużytkowe/jedynie na cel strychu lub jakiejś pracowni np.malarskiej/,oczywiście przy założeniu,że wymiary działki pozwalają na postawienie takiego budynku.Obecnie mieszkam w domku z poddaszem uzytkowym mam małe dziecko i latanina z dołu do góry i z powrotem jest okropieństwem.Zdecydowałam się na budowę nowego domku i wybrałam poddasze nieużytkowe /ew.strych na graty/,z tym że mam dużą działkę 1340 m2.Marzę o życiu bez schodów-uwierzcie,kto nie ma z tym doświadczenia -schody i góra użytkową wydają się super a to bzdura ,na górę dżwięki docierają ze zdwojoną siłą niż jakby się rozchodziły po większej powierzchni na dole.Uff -bez schodów życie jest łatwiejsze :smile:)