Wakmen 11.01.2004 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Widzę, że tematy sie powtarzają na Forum w różnych miejscach a na Dom parterowy czy z poddaszem? Ratunku! przedstawiłem kolejne argumenty za i przeciw parterówce w porównaniu z piętrówką a przepisywanie tego wszystkiego nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 12.01.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Parterowy z poddaszem użytkowym.Powody:1.trójka dzieci,które chcą mieć swoje sypialnie2.chyba łatwiej ogrzać3.mniejsze koszty dachu4.może innych to przekonuje jednak dla mnie poprostu taki jest najładniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 28.01.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Krótko! Z poddaszem użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 29.01.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Mamy domek z poddaszem użytkowym. Parter jest częścią dzienną i techniczną (garaż, kotłownia).. poddasze zaś częścią nocną i prywatną. Domy z poddaszem użytkowym są bardziej ekonomiczne i łatwiej jest je ogrzać, mają bryłę zwartą i maja w sobie wiele uroku. Na poddaszu jest wiele zakamarków i pomieszczeń, które mają w sobie jakąś magię.. czar... specyficzny klimat. Skosy, garderóbki, szafy w ścianach to jest to.Na parterze mamy jeden pokój oddzielny z łazienką obok.. narazie będzie gościnnym pokojem a póżniej na starość może bedzie nam służył za sypialnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 29.01.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Mamy domek z poddaszem użytkowym. Domy z poddaszem użytkowym są bardziej ekonomiczne i łatwiej jest je ogrzać, mają bryłę zwartą i color] ... i właśnie tańsza jest budowa (np.budując 2 łazienki robimy to w jednym pionie ) ... i właśnie to ma swój niepowtrzalny urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 29.01.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Wykończenie poddasza użytkowego jest jak się okazuje (właśnie porównujemy oferty) bardzo drogie. Ale jak tylko wybieramy się w odwiedziny na budowę i oglądamy nasze poddasze - ze skosami i z oknami połaciowymi to aż zazdroszczę moim (przyszłym! ) dzieciom, że będą miały tak fajnie! Jeśli nie mamy dużego "ciśnienia" finansowego to zdecydowanie ten efekt wart jest swojej (wyższej) ceny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekkazia1719499210 29.01.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Z użytkowym - można wstawić stół do bilarda, saunę etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 31.01.2004 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Szkoda, że w tym wątku nie ma p. Wiesława. Dałby (a może próbowałby) komuś powody do myślenia nad jego teoriami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keraj 31.01.2004 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Parter i tylko parter - dla kogos kto mieszka z malymi dziecmi na 4. pietrze bez windy to jest chyba zrozumiale.Co do tematu "zagospodarowania" nieuzytkowego poddasza - NIE WIERZE ze komus sie bedzie chcialo/bedzie musial cos takiego robic za pare lat a juz dzis trzeba sie z tym liczyc. Ja zalozylem na wstepie , ze nic takiego nie bede robil i mam strop drewniany, nie mam miejsca na schody itp.itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 31.01.2004 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Wybraliśmy dom z poddaszem użytkowym, gdyż: 1. mamy jedno dziecko ale w planach drugie- potrzebne 2 dodatkowe sypialnie 2. często pracujemy w domu- dodatkowy pokój do pracy 3. mamy tzw. przyjezdną rodzinę i mnóstwo takich przyjaciół Nawet pzry założeniu, że pokój do pracy może być jednocześnie gościnnym - daje to 4 pokoje plus salon. takich projektów jeśli chodzi o parterówki jest niewiele a jeśli już, to wymagają dużej działki (nasza to 900m). 4. podobają nam się pomieszczenia ze skosami i szkoda marnować taką przestrzeń ALE na pewno dom bez poddasza jest tańszy i wygodniejszy (brak schodów). Jak zwykle decyzja jest bardzo indywidualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 01.02.2004 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Wybudowaliśmy dom z poddaszem użytkowym.Dzieci już są podchowane więc nie ma obawy,ze spadną ze schodów ,chyba że się potkną.Na górze będą tylko sypialnie i łazienka więc można przypuszczać,że bedzie to strefa tylko rodzinna.A tak naprawdę bardzo podoba mi się ten styl budynku i to zadecydowało,że taki mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewek 01.02.2004 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Wolałabym z użytkowym, ale oczywiście wszystko zależy od kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaTad 07.02.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 Co do sporu o dom szkieletowy -drewniany - mieszkalam w takim przez rok w usa i jest okropny!!! Oni maja inny system okien - potwornie nieszczelny - wiec w takim domu jest zimno, fakt faktem dom ogrzewany olejem (bo to najtanszy opal) ale w naszych warunkach nigdy nie zdecydowalabym sie na taka opcje.Bylismy najpierw zdecydowani na dom parterowy D08 - i po obejrzeniu takiego w rzeczywistosci zdecydowalismy, ze to napewno nie to.Po poszukiwaniach podobnego metrazem (ok.160-170 m2) z poddaszem uzytkowym okazalo sie ze ten wariant jest tanszy. Jasne, nie kazdy musi robic dach z dachowki ceramicznej czy cementowej, ale my sie na taka zdecydowalismy, poza tym nad wanna mam okno polaciowe a dom bardzo wyraznie podzielony jest na strefe dzienna i nocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 06.09.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Z użytkowym poddaszem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 06.09.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Wybrałem dom z poddaszem nieużytkowym. Przemawiała do mnie głównie cena wykonania całego domu. Poza tym najeżdziłem się troszkę w poszukiwaniu idealnego domu,po znajomych, nieznajomych:) i stwierdzam ,że dom z uzytkowym poddaszem musiałby mieć co najmniej 160-180m2 użytkowej....przy 120-140m2 wychodzą jakieś takie klitki...dużo miejsca zabiera komunikacja /czytaj schody/ korytarz do góry. Idealnym rozwiązaniem byłby dom piętrowy o wymiarach ca. 100m2 w podstawie z poddaszem nieużytkowym z prawie płaskim ,niedrogim dachem.Być moze nie jest on piękny z zewnątrz, ale w środku mase miejsca....Mój dom ma tylko ściany nośne zewnętrzne,nie ma wewnętrznych nośnych,co było plusem przy aranżacji wnętrz....praktycznie tylko kominy muszą zostać na swoim miejscu. Powierzchnia uzytkowa 132m2 ,sypialnia 3 pokoje oraz olbrzymia przestrzeń: salon połączony z jadalnią i częściowo osłoniętą kuchnią, z przejściem z salonu na zadaszony w 2/3 taras. Aha - projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 06.09.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Ja wybrałam dom "Rozwojowy"z Muratora i jestem bardzo zadowolona. Na dole pokój dla syna, nasza sypialnia i salon. Jesteśmy jeszcze młodzi i planujemy powiększenie rodziny, więc nie będziemy musieli się martwić o pokój dla drugiego dziecka, a na razie możemy spokojnie mieszkać na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mju 06.09.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Architekt przekonał nas do domu z poddaszen nieużytkowym. Głównie ze względu na koszt. Argumentem była możliwość pożniejszej rozbudowy w poziomie dopiero w momencie kiedy będzie taka potrzeba, a nie na zapas, że może się kiedyś w przyszłości strych zagospodaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 01.11.2005 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 jestem za parterowym bez poddasza użytkowego. Oczywiscie jesli ktoś nie ma działki odpowiedniej to nie ma wyboru. Kwestie ekonomiczne i upodobań wiecznie nierozstrzygnięte jednoznacznie. Ja nie chcę mieć schodów więc tylko strych na graty i skarby przeszłości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 01.11.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 tylko z poddaszem użytkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 01.11.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 Dla mnie poddasze użytkowe to takie kulawe piętro. Ani wygodne ani praktyczne. Duszne i ciasne.Już wolałbym dom piętrowy z normalnymi (bez skosów) pomieszczeniami na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts