Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budować dom z poddaszem użytkowym czy nieużytkowym?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Mamy domek z poddaszem użytkowym. Parter jest częścią dzienną i techniczną (garaż, kotłownia).. poddasze zaś częścią nocną i prywatną. Domy z poddaszem użytkowym są bardziej ekonomiczne i łatwiej jest je ogrzać, mają bryłę zwartą i maja w sobie wiele uroku. Na poddaszu jest wiele zakamarków i pomieszczeń, które mają w sobie jakąś magię.. czar... specyficzny klimat. Skosy, garderóbki, szafy w ścianach to jest to.

Na parterze mamy jeden pokój oddzielny z łazienką obok.. narazie będzie gościnnym pokojem a póżniej na starość może bedzie nam służył za sypialnię.

Wykończenie poddasza użytkowego jest jak się okazuje (właśnie porównujemy oferty) bardzo drogie. Ale jak tylko wybieramy się w odwiedziny na budowę i oglądamy nasze poddasze - ze skosami i z oknami połaciowymi to aż zazdroszczę moim (przyszłym! :) ) dzieciom, że będą miały tak fajnie!

Jeśli nie mamy dużego "ciśnienia" finansowego to zdecydowanie ten efekt wart jest swojej (wyższej) ceny!

Parter i tylko parter - dla kogos kto mieszka z malymi dziecmi na 4. pietrze bez windy to jest chyba zrozumiale.

Co do tematu "zagospodarowania" nieuzytkowego poddasza - NIE WIERZE ze komus sie bedzie chcialo/bedzie musial cos takiego robic za pare lat a juz dzis trzeba sie z tym liczyc. Ja zalozylem na wstepie , ze nic takiego nie bede robil i mam strop drewniany, nie mam miejsca na schody itp.itd.

Wybraliśmy dom z poddaszem użytkowym, gdyż:

1. mamy jedno dziecko ale w planach drugie- potrzebne 2 dodatkowe sypialnie

2. często pracujemy w domu- dodatkowy pokój do pracy

3. mamy tzw. przyjezdną rodzinę i mnóstwo takich przyjaciół

Nawet pzry założeniu, że pokój do pracy może być jednocześnie gościnnym - daje to 4 pokoje plus salon. takich projektów jeśli chodzi o parterówki jest niewiele a jeśli już, to wymagają dużej działki (nasza to 900m).

4. podobają nam się pomieszczenia ze skosami i szkoda marnować taką przestrzeń

ALE na pewno dom bez poddasza jest tańszy i wygodniejszy (brak schodów). Jak zwykle decyzja jest bardzo indywidualna :)

Wybudowaliśmy dom z poddaszem użytkowym.Dzieci już są podchowane więc nie ma obawy,ze spadną ze schodów :wink: ,chyba że się potkną.Na górze będą tylko sypialnie i łazienka więc można przypuszczać,że bedzie to strefa tylko rodzinna.A tak naprawdę bardzo podoba mi się ten styl budynku i to zadecydowało,że taki mamy. :D :D

Co do sporu o dom szkieletowy -drewniany - mieszkalam w takim przez rok w usa i jest okropny!!! Oni maja inny system okien - potwornie nieszczelny - wiec w takim domu jest zimno, fakt faktem dom ogrzewany olejem (bo to najtanszy opal) ale w naszych warunkach nigdy nie zdecydowalabym sie na taka opcje.

Bylismy najpierw zdecydowani na dom parterowy D08 - i po obejrzeniu takiego w rzeczywistosci zdecydowalismy, ze to napewno nie to.

Po poszukiwaniach podobnego metrazem (ok.160-170 m2) z poddaszem uzytkowym okazalo sie ze ten wariant jest tanszy. Jasne, nie kazdy musi robic dach z dachowki ceramicznej czy cementowej, ale my sie na taka zdecydowalismy, poza tym nad wanna mam okno polaciowe a dom bardzo wyraznie podzielony jest na strefe dzienna i nocna.

• 1 year później...

Wybrałem dom z poddaszem nieużytkowym. Przemawiała do mnie głównie cena wykonania całego domu.

Poza tym najeżdziłem się troszkę w poszukiwaniu idealnego domu,po znajomych, nieznajomych:) i stwierdzam ,że dom z uzytkowym poddaszem musiałby mieć co najmniej 160-180m2 użytkowej....przy 120-140m2 wychodzą jakieś takie klitki...dużo miejsca zabiera komunikacja /czytaj schody/ korytarz do góry. Idealnym rozwiązaniem byłby dom piętrowy o wymiarach ca. 100m2 w podstawie z poddaszem nieużytkowym z prawie płaskim ,niedrogim dachem.Być moze nie jest on piękny z zewnątrz, ale w środku mase miejsca....

Mój dom ma tylko ściany nośne zewnętrzne,nie ma wewnętrznych nośnych,co było plusem przy aranżacji wnętrz....praktycznie tylko kominy muszą zostać na swoim miejscu. Powierzchnia uzytkowa 132m2 ,sypialnia 3 pokoje oraz olbrzymia przestrzeń: salon połączony z jadalnią i częściowo osłoniętą kuchnią, z przejściem z salonu na zadaszony w 2/3 taras.

Aha - projekt indywidualny.

Ja wybrałam dom "Rozwojowy"z Muratora i jestem bardzo zadowolona. Na dole pokój dla syna, nasza sypialnia i salon. Jesteśmy jeszcze młodzi i planujemy powiększenie rodziny, więc nie będziemy musieli się martwić o pokój dla drugiego dziecka, a na razie możemy spokojnie mieszkać na parterze :D

Architekt przekonał nas do domu z poddaszen nieużytkowym. Głównie ze względu na koszt. Argumentem była możliwość pożniejszej rozbudowy w poziomie dopiero w momencie kiedy będzie taka potrzeba, a nie na zapas, że może się kiedyś w przyszłości strych zagospodaruje.

• 1 month później...