maly1103 13.04.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Witam mam mieszkanie które dostałem w darowiźnie do 2017 nie mogę go sprzedac bo zapłacę podatek ale mam dobrego znajomego który chce je kupić i wie że nie mogę go sprzedać bez zapłacenia podatku i pójdzie na każdy układ żeby je kupic jak to zrobić żeby było prawnie i nie płacić podatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 13.04.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Podatek zapłacisz, jeśli mieszkanie sprzedaż z zyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.04.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Tiaaaa.Tyle, że przy darowiźnie, zyskiem jest cała kwota uzyskana ze sprzedaży darowanego mieszkania - przed upływem 5 lat od darowizny mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 13.04.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Od osiągniętego zysku (przy darowiźnie zysk wyniesie 100 % minus ewentualne koszty notarialne) nie zapłaci się podatku jak pieniądze w ciągu 2 lat przeznaczy się na własne potrzeby mieszkaniowe, np budowę domu, wykończenie, remont itp... wydatki muszą być udokumentowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 13.04.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Nie zwróciłem uwagi na to, że to darowizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 13.04.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Witam mam mieszkanie które dostałem w darowiźnie do 2017 nie mogę go sprzedac bo zapłacę podatek ale mam dobrego znajomego który chce je kupić i wie że nie mogę go sprzedać bez zapłacenia podatku i pójdzie na każdy układ żeby je kupic jak to zrobić żeby było prawnie i nie płacić podatku robisz umowę przedwstępną wraz z wpisem do Kw i dodatkowo dajesz koledze pełnomocnictwo do sprzedaży tego mieszkania po 2017 r. - kolega po 2017 pójdzie do notariusza i dokona sprzedaży samemu sobie Kilka uwag - Na umowie przedwstępnej wpisujecie określoną kwotę ( uwaga nie może być całość). - pełnomocnictwo musi wskazywać że kolega może sprzedać sobie to dopiero po 2017 ( by nie poszedł wcześniej) - reszta kasy może pójść później i dasz pokwitowanie Ponieważ nie idzie o małe pieniądze radzę pójść do prawnika zapłacisz 200-500 zł a będziesz spokojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly1103 13.04.2015 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Dzięki wszystkim za dobre rady teraz wiem co mam robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts