maciejtoya 13.04.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, Interesuje mnie pompa, którą będę miał zamontowaną w studzience przy studni głębinowej. Chcę by pompa wyciągała wodę z głębokości 12 m i przesyłała ją do hydroforu w linii prostej na odległość 100 m.Jakiej pompy szukać ? Pompa ma być na 400V.Jaki dobrać hydrofor ? Mamy stary, bardzo duży ale nie wiem czy będzie ok. (wcześniej slużył do szklarni a teraz miałby być tylko do podlewania ogrodu i stać w kotłowni). Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez maciejtoya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 13.04.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 12 m to głębokość studni, a jaka jest głębokość do lustra wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 13.04.2015 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Lustro wody jest na 12 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 13.04.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 To czeka Cię pompa zanurzeniowa. Pompy ssące mają praktyczną możliwość zasysania z ok. 7 - 8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 13.04.2015 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Muszę się dokładnie dowiedzieć jaka tam jest głebokość a na jakiej wysokości lustro wody. Do tej pory działała taka pompa hydroforowa i było ok. Nie była jakiś czas używana i jest zardzewiała i raczej do wyrzucenia, dlatego chciałbym kupić cos podobnego lub lepszego. O zasysanie się nie martwię a raczej o tą wydajność w linii prostej 100m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 14.04.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 To sprawdź te głębokości.Przy odcinkach poziomych liczy się mniej więcej 10 metrów rury jako metr podnoszenia. Dużo oczywiście zależy od średnicy, zakładam tutaj średnicę rury jak średnica wyjścia z pompy. Acz nie mam pojęcia, czy dla takiej odległości straty szacuje się tak samo, nie potrzebowałem aż tak długich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts