hattenwar 13.04.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Witam!Wprowadziłam się na poddasze domku jednorodzinnego. W kwestii remontów, a tym bardziej spraw technicznych jestem kompletnie zielona, a jestem na etapie wykonywania w jednym z pomieszczeń kuchni. Problemów z wodą i odpływem nie mamy, jednak nie bardzo wiem jak zabrać się do wykonania otworów wentylacyjnych, ponieważ w kominie wszystkie otwory są już zajęte, a w adaptowanym pomieszczeniu żadnych otworów nie ma.Wszystkie urządzenia na prąd, więc dodatkowego otworu dla pieca gazowego nie trzeba. Nad spadem jednak planujemy umieścić okap- bardzo chciałabym, by pracował w obiegu otwartym. Rzecz wydaje się prosta- musimy zrobić otwór w wełnie mineralnej i foliach, rozebrać kilka dachówek, podłączyć do dachówki wentylacyjnej. Najpierw jednak przebijamy się przez ścianę, otwór w dachu będzie w pomieszczeniu gospodarczym, ponieważ nie jesteśmy w stanie wykonać go w tej chwili, a kuchnię robimy już teraz. Rodzi mi się w głowie jednak wiele pytańCzy, ze względu na to, że przewód wentylacyjny będzie dość krótki (niecały 1m) powietrze nie będzie się cofało do środka?Jaką średnicę rury wentylacyjnej należy zastosować (okap ok 700m3/h)?Czy dachówka wentylacyjna typu grzybek będzie odpowiednia? I czy powinniśmy wykonać również zwykły otwór wentylacyjny ( bo w kuchni przecież musi być), a jeśli tak to czy też w dachu, czy przez mur? Czy może wcale nie ma takiej potrzeby?Dom jest ocieplony, okna mamy nowe- drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hattenwar 13.04.2015 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Prostuję: rozebrać dachówki musimy, żeby włożyć dachówkę wentylacyjną, której teraz nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.