buddyjoe 13.04.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Jako że jest to mój pierwszy post, witam wszystkich. Zakupiliśmy z żoną nowe, ok.60m2 mieszkanie, w którym będziemy odpowiedzialni za montaż całej instalacji ogrzewania. W związku z tym że nie mam wymaganej wiedzy oraz doświadczenia, chciałbym prosić o pomoc w wyborze odpowiedniego pieca. Mieszkanie (silka + 15cm styropianu) będzie 3 pokojowe, w każdym z pokoi chcielibyśmy zamontować jeden kaloryfer, jeden w korytarzu + do tego drabinkę w łazience; jak byśmy na to nie patrzyli, moc kotła nie jest wymagana jakoś koniecznie wielka. Jedyne na czym nam zależy, to w miarę niezłe parametry dla CWU (będziemy mieli wannę, w której będzie parawan i będziemy można brać przysznic) oraz to, by można było do niego podłączyć sterownik bezprzewodowy. Wybraliśmy z całego rynku model: Ariston Clas Evo 24 Ff (Nominalna moc cieplna c.o. max/min 25,8/11 kW; Moc cieplna w trybie c.w.u. max/min 24,2/9,8 kW), jako że posiada go nasz znajomy od kilku lat i jest w miarę zadowolony. Czy uważacie że ten piec będzie dobrym wyborem? Czy coś może w podobnych kwotach (do 2,500 zł) jest warte uwagi? Dzięki wielkie za pomoc!. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 13.04.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 proponuje grzanie prądem, akumulacyjnie w 2 taryfie policz ile kosztuje kocioł, wkład kominowy, montaż, abonament za gaz, konserwacja ten kocioł który zaproponowałeś będzie się ciągle właczal i wylączał, potrzebujesz 2 kW a minimum masz 11 gazem możesz sobie podgrzewać sama wodę uzytkową tylko nie wiem czy tyle jej zuzywasz, żeby opłacało sie montować podgrzewacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 13.04.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 szukaj kotła z jak najmniejszą mocą minimalną. odpowiadając na pytanie - ten kocioł nie będzie dobrym wyborem, ze względu na bardzo dużą moc minimalną. te 11kw, to potrzebuje (orientacyjnie) dom 300m2, ocieplony tak jak twoje mieszkanie - i to dla -20C na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buddyjoe 13.04.2015 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Dzięki za info. Niestety ogrzewanie prądowe nigdy nie było przez nas brane pod uwagę (może przez to że zawsze nam się wydawało że prąd w tym przypadku jest rozwiązaniem zbyt kosztownym), więc będę musiał doczytać, bo ciężko mi stwierdzić które z tych rozwiązań na pierwszy rzut oka będzie dla nas lepsze. Jeśli chodzi o piece o małej mocy, macie może jakieś swoje typy? Może ktoś z Was kiedyś taki kupował i jest w stanie polecić? Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts