KotSylwester 13.04.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Witam, Planuję postawić dosć pokaźną wiatę służącą na auto i łódź, która również będzie spełniać rolę miejsca na grill. Myśleliśmy o postawienia słupów betonowych, odlewanych z szalunkeim z rury. Rozstaw narożnych słupów do 6x6m. Po trzy z boków i z tyłu. Z przodu tylko narożne. Zastanawiam się jak duży fundament muszę zrobić pod taki słup? Znalazłem też na allegro gotowe takie słupy betonowe - puste w środku. Czy one mogę spełniać moje wymagania? Z góry dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 13.04.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Niestety i tak tego nie postawisz bez projektu i formalności (PNB?), a w projekcie będzie juź wyliczony wymiar stopy pod taki słup uwzględniajązy wszystkie obciążenia, dodatkowo przy tej rozpiętości (6m) więźba też już nie będzie trywialna (jak na wiatę), Pomijając sprawę formalności to trochę mało danych podajesz - nie jestem fachowcem od tego ale sądzę że potrzebne bedą parametry gruntu, wplanowana wysokość wiaty, rodzaj dachu, materiał, nachylenie... Pytać oczywiście możesz ale i tak projekt zrobić trzeba będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 13.04.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 A dlaczego betonowe ? Nie lepiej zastosować profile metalowe? A z frontu jeżeli masz na myśli tylko dwa narożne słupy to musisz co najmniej dać zastrzały . Konstrukcja metalowo-drewniana sprawdzi się całkowicie. A swoją drogą przy lekkim dachu ( blachodachówka , papa, gont itp) można też zastosować lekka więźbę - daszek dwuspadowy. Ale raczej trzeba to z projektantem uzgodnić. Na początek myślałem , że faktycznie masz na myśli ,, dość pokaźną wiatę,, ale tutaj wychodzi 30 mub 36 m2 więc to spoko jest do ogarnięcia. Znając ciężar całości konstrukcji można wówczas wyliczyć resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 14.04.2015 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Chciałem kupić gotową wiatę na allegro. Koszt 5-6 tys zł. Dwach dwuspadowy, odeskowany do tego dokupić jakąś dachówkę bitumiczną, blachy nie chcę ze względu na głośność. Natomiast jakoś mi średnio leżą te drewniane słupy a podobają mi się kolumny betonowe. Całość ma wyglądać estetycznie ale i wytrzymać kilkadziesiąt lat. Planowałem zrobić słupy/kolumny sam (nie jedną ścianę stawiałem, kominek sam wybudowałem i opisałem na forum, nie jedną inną przeróbkę budowlaną też) a po tem zamówić fachowca żeby mi na tym zbudował dach. Ale widzę że chyba się porywam z motyką na słońce. Kwestie prawne to osobny temat. Z tym nie ma problemu, nie to jest przedmiotem dywagacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 14.04.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Przy słupach betonowych widze mały szkopuł - sztywność. Słupy drewniane połaczone są z konstrukcją dachu mieczmi co usztywnia całość i zabezpiecza przed ruchami poziomymi, a fundament tylko podtrzymuje ciężar. Przy słupach betonowych trzeba będzie zrobić dużo solidniejszy fundament ze względu że będzie przenosić również siły dążące do przewrócenia słupa, dużo to zalezy od planowanej wysokości kontrukcji, no i od warunków gruntowych. Sam dodatkowy ciężar będzie miał tutaj znaczenie drugorzędne. Generalnie nie neguję pomysłu bo może być to niezłe, natomiast trzeba brać pod uwage że to może mocno podnieść koszty inwestycji. Zrobienie tego samodzielnie nie powinno być kłopotliwe, chciałem tylko w poprzedniej wypowiedzi zwrócić uwage że i tak ostatecznie projekt będzie wiążący - rozumiem jednak że chcesz wstępnie to ogarnąć żeby wiedzieć czy w ogóle zlecać takie rozwiązanie do zaprojektowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts