Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam na oku działkę do kupienia. W akcie notarialnym z 94 roku jest wyszczególnione że działka jest przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową. W gminie jest mapa "warunku zagospodarowania przestrzennego" i tam jest zaznaczone że dzialka jest przeznaczona pod zabudowe jednorodzinna.

Ale jak się dowiadywałem w gminie czy można coś postawić to trzeba już wystąpić o warunki zabudowy. Sprzedający o warunki nie chce występować. Działka graniczy z innymi domami. Z mediami nie będzie problemu.

Można kupować taką działkę czy jest ryzyko że nie będzie można tam budować? Jest wąska 10x60 m.

Pewnie nie jest to regułą, ale tam gdzie ja byłem zainteresowany zakupem działki, aby wystąpić do gminy o WZ, trzeba było mieć projekt budowlany. Żeby mieć projekt, trzeba było mieć mapkę do celów projektowych, a o wydanie takiej mapki występuje właściciel działki. Więc najpierw trzeba zainwestować kilka tyś. zł, żeby złożyć wniosek o wydanie WZ, bez gwarancji, że w międzyczasie ktoś tej działki nie kupi.

Żeby w ogóle podejść do tematu projektu budynku trzeba zacząć od WZ które warunkuje jaki to budynek (projekt) możesz sobie wymyślać. Kochane urzędy....

Weź sie zastanów, wywalasz te pare tys zeby wystąpić o WZ a w nich jest zapis który z miejsca dyskwalifikuje twój projekt...:sick: Wtedy co, losujesz kolejny projekt...??

Edytowane przez CzarnyIwan