Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termoizolacja pomieszczeń

GoksaP

Recommended Posts

Cześć,

Mam taką zagwozdkę. Mianowicie mam do jednorodzinny, garaż generalnie w bryle budynku, podpiwniczony na całości. Posadowiony na płycie fundamentowej.

Jakbyście rozegrali warstwę termoizolacji?

a) płyta fundamentowa izolowana od góry, strop parteru izolowany od strony piwnicy. Izolacja na ścianę między garażem a budynkiem. Strop poddasza nad częścią mieszkalną izolowany tradycyjnie od góry, natomiast nad częścią garażową, izolowany od strony garażu.

b) prawie jak a), tylko robimy sandwich z termoizolacji na parterze, tj. izolacja od góry i dołu.

• 4 weeks później...

Piwnica nieogrzewana, więc ciężko sprecyzować mi temperaturę. Zakładam, że min. to 11/13 stopni przy prawie pełnym obsypaniu (jedna ściana lekko odsłonięta ze względu na spadek i wejście do piwnicy z zewnątrz (będzie lepiej docieplona).

Obsypywać będę gruntem rodzimym - teraz pytanie o XPS. Czy jest sens kłaść go na całej wysokości czy wystarczyłoby położenie go np. 150cm poniżej poziomu terenu (strefa przemarzania u mnie to 120cm).

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Cześć,

Mam taką zagwozdkę. Mianowicie mam do jednorodzinny, garaż generalnie w bryle budynku, podpiwniczony na całości. Posadowiony na płycie fundamentowej.

Jakbyście rozegrali warstwę termoizolacji?

a) płyta fundamentowa izolowana od góry, strop parteru izolowany od strony piwnicy. Izolacja na ścianę między garażem a budynkiem. Strop poddasza nad częścią mieszkalną izolowany tradycyjnie od góry, natomiast nad częścią garażową, izolowany od strony garażu.

b) prawie jak a), tylko robimy sandwich z termoizolacji na parterze, tj. izolacja od góry i dołu.

Rozwiązanie dla płyty fundamentowej załączam poniżej:). Warto pamiętać, że w piwnicy nieogrzewanej ważnym aspektem jest odpowiednia wentylacja i hydroizolacja, aby za kilka lat nie pojawiła się pleśń lub grzyb. Dla płyty fundamentowej proponuję zastosować wełnę skalną ISOVER STROPOTERM, która będzie ułożona nad płytą żelbetową. Między wełną a płytą musi znaleźć się izolacja przeciwwodna, aby wełna mineralna ni była narażona na zawilgocenie.

Załączam również rysunek wykonania izolacji termicznej stropu nad pomieszczeniem nieogrzewanym (piwnicą). W tym wypadku izolacja z wełny wykonana jest zarówno pod stropem betonowym, jak i nad (od strony parteru). Można tu zastosować, na przykład wełnę skalną Isover FASOTERM NF / TF Profi od strony piwnicy i wełnę skalną Isover Stropoterm od strony pomieszczeń mieszkalnych. Szczegóły na załączonym rysunku – jest to opisana opcja b:)

Strop poddasza:

Jeżeli poddasze jest nieużytkowe to oczywiście, tak jak zostało to wyżej opisane - stosujemy wełnę mineralną na stropie:) Jeżeli planuje się chodzić po poddaszu to trzeba pamiętać o zabezpieczeniu ułożonej wełny, gdyż po wełnie nie można chodzić ponieważ straci swoje właściwości. Zaleca się ułożenie wełny w dwóch warstwach, aby zminimalizować występowanie mostków termicznych. Jeżeli poddasze ma być użytkowane wtedy należy zadbać o prawidłową izolację połaci dachu.

--------------------------

Ekspert ISOVER online

Weronika Kubacka

plyta-fundamentowa1.jpg

podloga-nad-piwnica.jpg

Dziękuję za odpowiedź.

A co w przypadku ścian fundamentowych - tych, które są całe obsypane? Stosować XPS czy EPS do głębokości przemarzania?

Jedną ścianę będę mieć częściowo odsłoniętą, więc na nią na pewno pójdzie XPS, pytanie co z resztą i (czy) do jakiej głębokości.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Jeszcze raz wrzucę temat. Piwnica jest nieogrzewana, obsypana prawie po całości (jeden narożnik jest odsłonięty ze względu na wejście z zewnątrz.

Garażu też planuję nie ogrzewać, ewentualnie rezerwowy grzejnik w razie "W".

Teraz ułożenie styropianu.

a) w piwnicy (pod parterem budynku) na suficie;

b) podłoga parteru/poddasza budynku i nad garażem - styropian ze względu na podłogę pływając;

c) w garażu na suficie styropian na termikę (uciekanie ciepła z pomieszczeń u góry);

d) ściana między garażem a budynkiem - styropian na termikę + paroizolacja.

I teraz zastanawiam się co ze stropem między piwnicą, a garażem? Izolować go od strony piwnicy? Chyba to bez sensu.

Niech ktoś rzuci radą :-)

http://postimg.org/image/ajmmqgxun/

http://s3.postimg.org/wvkfjuwyq/Przechwytywanie2.jpg

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Mam podłogówkę w całym domu i nieszczęśliwie się złożyło, że na parterze skrzynka wypadła w spiżarni, więc rurki przebiegają przez całą jej powierzchnię. Jak wiadomo spiżarka ma służyć m.in.do przechowywania żywności i powinno być tam chłodno.

Pytanie brzmi - czym zaizolować podłogę, żeby ciepło z podłogówki nie przenikało do wnętrza spiżarni? Poziom wylewki mam o 2 cm niżej niż w korytarzu. Dodam, że chciałabym tam później położyć jakieś płytki.

Temperatura wody w rurkach podłogówki jest (zazwyczaj) dość... nędzna (ale tak ma być!). Tak ze 30stC.

Gradient względem wnętrz... mizerny, a to ON napędza przepływ ciepła.

A perlit, jak SUCHY, to wiele umie.

Powinno być dobrze!

Tak jak chcesz.

Adam M.