advis 13.04.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Cześć mam problem z zaaranżowaniem domu, poniemieckiego kupowałem z zamiarem przebudowy, ale istniejący plan zagospodarowania jest tak słabo napisany, że kolejny architekt nie ma pewności co jest faktycznie dozwolone; niestety Panie w wydziale planowania przestrzennego też nie mogły mi wyjaśnić co oznaczają pojęcia, których tam używają potrzebuję Waszej pomocy, pls musze wrócić do koncepcji remontu domu bez rozbudowy poza dzisiejszy obrys ścian załączam rysunki z archiwów niemieckich gdzie są 3 kondygnacje piwnica, parter i poddasze; i zrobioną na szybko inwentaryzację parteru mam największy problem z parterem; Niemcy zbudowali na parterze tylko umywalkę z muszlą, w bardzo wąskim pomieszczeniu obok kuchni; chciałbym zachować na dole sypialnię, salon z okresową funkcją pokoju sypialnianego dla gości i jadalnię; myślicie, że z obecnej werandy dałoby się zrobić kuchnię i połączyć z jadalnią? - a wejście zrobić z boku, tu gdzie dzisiaj jest toaleta; zaś w dzisiejszej kuchni zrobiłbym nową łazienkę? od strony werandy jest ogród, i jest ona po stronie zachodniej, więc widok z niej i części ewentualnej jadalni mógłby być naprawdę ciekawy będę wdzięczny za każdą podpowiedź Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez advis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 22.04.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) 1. Czy Twoj dom to zabytek? Czy jest objety jakas ochrona lub planem? Czy mozesz zmieniac zewnetrzny wyglad?2. Rys. sa male przez co nieczytelne, a na inwentaryxacji brakuje oznaczen - salon, sypialnia... Schody na gore sa kolo kuchni?3. Pomysl przeniesieniem kuchni calkiem ciekawy, ale warto sie zastanowic:- 2 razy naruszasz sciany nosne- wejscie do domu przez obecne WC - Jakiej szerokosci beda drzwi (z rys. wynika, ze max 70 cm to malo jak na wejscie). Otwieranie drzwi moze byc klopotliwe ze wzgledu na schody - poszerzyc ostani stopien? Warto by przesunac sciane WC/kuchnia, zeby hol byl wiekszy. Jak wniesiesz meble, bo trudno bedzie wykrecic, oknami?- kuchnia od zachodniej str. w duzymi oknami oznacza skwar w srodku, przydalaby sie klima i cos do cieniowania. Gotowanie i przechowywanie produktow w wysokiej temp. jest trudne. Propozycja - kuchnio- jadalnie zrobic w pokoju na gorze planu po prawej. Werande zrobic do posiedzenia i gapienia sie na ogrod - moze wyjscie na ogrod. Wejscie glowne przez werande tak jak obecnie, albo od str. ogrodu, a Wc zrobic spizarke. Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez Sawadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts