Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odpowiedzialność za obmiar robót hydraulicznych

Megabajt2004

Recommended Posts

Jak powinna wyglądać odpowiedzialność wykonawcy za obmiar prac hydraulicznych. Prace będą wykonywane z materiałów powierzonych, ilości zaproponowane przez wykonawcę. Np. wykonawca nie przejmował się obmiarem i zostało na placu budowy po wykonaniu kształtek z PCV cały worek 120 litrowy, dość duży. Hurtownia nie chce przyjąć zwrotu od inwestora, gdyż jest osobą fizyczną, od zakupu minęło 3 miesiące.

Skoro hydraulicy mają aspiracje płacowe, czy nie powinni płacić za trefne obmiary robót z zapasem 50 % ?

Czy cena za punkt średnia w Polsce 90 PLN jest ceną z materiałami czy tylko robocizna ?

Megabajt2004, widać ze jesteś nowy, ale dlatego tez pod swoim nickiem masz napisane"nim zapytasz poszukaj odpowiedzi". Pytasz o takie duperele, że sie niedobrze robi.A co do aspiracji płacowych te 90 zł za punkt to według mnie niski pułp płacowy bo ja "za mniej niż 50 zł nie otwieram komputera" jak mówi mój mąż.

ps. Te 90 zł za punkt to oczywiście z materiałem, z piecem i wszysciutkimi grzejniczkami i to tymi z wyższej półki :lol: :lol: :lol:

Jasne że można ale jak czytam bzdury typu
Czy cena za punkt średnia w Polsce 90 PLN jest ceną z materiałami czy tylko robocizna ?
, to jedyne co mogę, to odpowiedzieć z ironią. Wiem jak cieżko pracują hydraulicy i ile kosztuje wykonanie tego punktu. wiem równiez jaka jest rozpiętość cen za punkt, a 90 zł to na pewno nie wysoki pułap cenowy zreszta można poczytać o tym w drugim watku tegoż samego autora. A jezeli chodzi o moją pracę to jestem najlepsza w tym co robię w całym powiecie :oops: :oops: , a nowi klienci dostaja sie do mnie tylko z polecenia lub protekcje, także drogi ADAMIE , bezrobocie mi nie grozi.

Anan, nic dodać nic ująć......mój problem postawiony na forum był prowokacją.

Widać, że jesteś straszną cwaniarą w temacie. Chciałbym pogratulować dobrego samopoczucia. Moi hydraulicy chcieli 90 PLN za punkt a nie potrafili zrobić obmiaru. Zostało mi po nich 50 m PEX/AL/PEX 20 mm oraz 100 m

PEX/AL/PEX 16 mm. Hurtownia nie chciała tego przyjąć z powrotem bo minęło dwa miesiące....od kupna. W hurtowni poradzili mi abym obciążył hydraulików. Oni obrażeni , zwinęli żagle i uciekli z placu budowy....

Rozumiem, że ty jako szef firmy bierzesz 90 za punkt, pracownicy mają pensję w granicach minimum socjalnego i robią łaskę na placu budowy, że coś zrobią...Skąd ja to znam ???

Widzisz Megabajt, jestem do tego stopnia cwaniarą, że jak chcę odpowiedzieć na jakiś post to najpierw czytam inne posty autora , polecam to ci wiele wyjasni... :lol: :lol: :lol: i nie bedziesz musiał snuć domysłów. A jezeli chodzi Ci o obmiar, to z doświadczenia polecam usługę z materiałem, zawsze to jeden problem mniej.

ps. Też lubię proowokować .... i nie tylko :oops:

Nie mam kaprysu czytać wszystkich postów . Roooooooooooooooooooooooozumiemy się Anam ? :D :D :D :D

Większość fachowców to prawdziwi fachowcy rzeczoznawcy ale nie w ujęciu technicznym ale w swojskim potocznym...Rzeczoznawcy, znają się na rzeczy, wypić mogą, zachować się umieją, mają duże poważanie u płci przeciwnej, przynajmniej tak im się wydaje.... :D