kalinowcyk 13.04.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Witam.Zleciłem fachowcowi wykucie drzwi w ścianie nośnej między kuchnią a jadalnią. Ściana nośna jest podwójna, gdyż kiedyś była to ściana zewnętrzna, do której została dostawiona przybudówka. Aktualnie łączna grubość ściany to około 60 cm. Nad wykuty otwór zostały wstawione 4 gotowe nadproża betonowe. Jednak niepokoi mnie sposób ich montażu, gdyż nadproża zostały zaklinowane a następnie większość otworów wypełniona pianką montażową. Dodatkowo ma tam się znaleźć jeszcze zaprawa, ale nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania z pianką. Czy to ma szansę się sprawdzić? Czy mam się czym martwić, czy wszystko jest OK?Fachowiec twierdzi, że mam nie nie martwić, że robił już tak wielokrotnie i jest to jak najbardziej OK. Nie jestem fachowcem, więc pytam jako totalny laik. Z góry dziękuję z pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.04.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Może wrzuć fotkę. Jeżeli pianka jest pod lub nad nadprożami to dupa nie fachowiec to robi do demontażu , jeżeli jest tylko pomiędzy to od bidy ujdzie. Używanie żelbetowych nadproży do tego celu trochę nie za bardzo, tego typu nadproża robi się ze stali i skręca aby ze sobą współpracowały. Masz dwie ściany to powinny powstać dwa osobne nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_czeczot 28.04.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 To że robił to już wielokrotnie nie oznacza, że robił to poprawnie... Pianka montażowa na pewno nie będzie w stanie przenosić takich gigantycznych obciążeń, jakie idą przy nadprożu. W jaką w ogóle ścianę były wsadzane nadproża? Domyślam się, że to stare budownictwo, więc ceramika i cegła pełna? Należałoby wykuć dziurę na nadrpoże i osadzić tam nadproże, najlepiej jak najlepiej pasujące na wysokość co cegieł (zakładam, że Porotherm 11.5 w Twoim przypadku). Od dołu osadzenie na zaprawie cementowo-wapiennej, a od góry i po bokach izolacja termiczna (styropian) i też zaprawa. Czy tych nadrproży powinno być tam cztery sztuki czy więcej - powinien się wypowiedzieć konstruktor po przeliczeniu obciążeń. Betonowych nadproży bym nie dawał, bo słabo przenoszą drgania i izolują akustycznie - nawet gorzej niż okno poniżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts