Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, wymieniałam dachówki i po długich poszukiwaniach i zdecydowałam się na dachówkę L15 Koramica w glazurze o kolorze miodowym. Dachówka śliczna nie za ciemna i pięknie się świeci. Przed zakupem upewniłam się ze będzie z jednej partii aby uniknąc różnych odcieni, w składzie budowlanym dachówka została sprawdzona i przyjechała do mnie. Po położeniu dachówki okazało się ze mam dach w ciapki dachówki są w różnych odcieniach. Przedstawiciel handlowy przyjechał i zabrał dachówki jaśniejsze i ciemniejsze do reklamacji. Czy istnieją jakieś szanse na pozytywne rozpatrzenie mojej reklamacji? Jak to możliwe ze dachówka jedzie z fabryki na konkretne zamówienie klienta i jest w różnych odcieniach? Czy taka firma ma gdzieś klienta który kupuje ich dachówkę na 300 m2 dachu dopłaca jeszcze 100% ceny za glazurę i jest wściekły. Proszę o info czy ktoś miał taką sytuację z taką dachówką?
  • Odpowiedzi 362
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szczerze to napisze tak:

Kiedyś chciałem Koramica , ale odstraszyla mnie cena i ich polityka

potem chciałem Creatona, ale tam tez są problemy z ciapkami na dachu

zeszło na Robena, ale tu juz z jakością gorzej. Posłuchałem mojego cieśli i wybrałem Brassa. Dachówka prosta tania i ładna!

p.s.

Kupilem kominy Schiedla (Mercedes wśród kominów) i gwarancji na papierze nie dostałem, a podobno dają 30 lat.Tak właśnie opłaca sie zaplacić więcej

... szansa na uznana reklamacje znikoma...

dachowke nalezy ukladac jednoczesnie z kilku palet, nie na zasadzie otwieramy palete i jedziemy az do konca, otwiera sie 4-5 palet i na przemian z roznych palet sie wybiera dachowke... w ten sposob otrzymuje sie jednolity kolor calej polaci dachu.

Ta sama zasada dotyczy cegly klinkierowej.

na 90% reklamacja zostanie odrzucona.

Swoja drogą to najlepiej odrzucić reklamacje. Pelcia idz z tym prosto do powiatowego rzecznika praw konsumenta on im juz wysmaruje pismo. Koramiic, ehh
Kolor da się mierzyć odpowiednimi urządzeniami. Trzeba by do nich wystosować zapytanie jaką dopuszczają odchyłkę kolorystyczną od wzorca. Liczbowo, a nie 'trochę jaśniejsze'. Niech przedstawią raport z pomiaru tej partii produkcyjnej. Laboratorium w zakładzie w Kunicach kiedyś miało taki spektrofotometr, nie wiem jak teraz i z którego zakładu były dachówki.
Dachówki były z zakładu z Kunic czekam na rozpatrzenie reklamacji, przedstawiciel zabrał 4 dachówki do laboratorium. Ponoć dachówki były mieszane z różnych palet ale ja się na tym nie znam. Dopiero rozpoczełam remont a już mi się odechciało.
  • 4 weeks później...

Witam

Jak postępowanie reklamacyjne? Jak zachował się producent? Też jestem w trakcie reklamacji L-15 ze względu na zwichrowanie dachówki.

• 3 weeks później...

Witam odświeżam temat

Czy ma ktoś L15 w mahoniu angobę szlachetną na dachu,co można o niej powiedzieć pod względem jakości wykonania , a może tondach holenderka 11 w glazurze była by lepsza co o tych dachówkach sądzicie .

POZDRAWIAM

• 3 months później...
Szukam każdej informacji na temat tej dachówki. Będę wdzięczny za zdjęcia jeśli ktoś ma ją na swoim dachu. Mam zamiar założyć ją u siebie i chiałbym wiedzieć czy to dobry wybór. Dzięki

Unikaj Koramica To dziady - krzywe dachowki jak diabli, kupilem L15 kazda dachowka inna, kupa sniegu pod nimi a producent mowi ze one sa w normie

Moj tato ma taka sama na dachu ale z fabryki z niemiec i jest idealna - polska jest jak wszystko polskie - do wymiany szykuje mi sie sprawa w sadzie chce aby mi ja przelozyli na wlasny koszt jesli to sa ich normy

http://img35.imageshack.us/img35/6852/dachowkakoramicl15.jpg

Tutaj kod do wysokiej rozdzielczosci:

http://img35.imageshack.us/i/dachowkakoramicl15.jpg/

alegra 8 jest podobno z niemieckiej fabryki dlatego zastanawiam się czy warto się w to bawić

SirJohny wklej proszę jakieś zdjęcia, na których widać tą "krzywość jak diabli". Albo zaznacz strzałkami...

U mnie L-15 Koramica położyła się ładnie, ale to wiele zależy od tego kto kładzie. Jednemu gościowi kładła się idealnie, a drugi co chwilę poprawiał, bo mu palcem pokazywałem które dachówki nierówno leżą.

Swoją droga chcąc mieć perfekcyjnie równy dach dachówka nie jest najlepszym materiałem... blachodachówka jest idealna i idealnie powtarzalna..

... krzywa dachowka jak diabli ...

A co to znaczy? Pozdrawiam.

Bzdura, kolysze sie jak diabli, zarz pokaze zdjecie wyzszej rozdzielczosci i zaznacze, dachowka nie jest najtansza wcale cena jest "w normie" a moj tato ma taka sama tylko ze z zakladu Weinbergera w niemczech i to jest niebo a ziemia. Tamta lezy idealnie.

Z jednej strony jest super ale druga strona niestety. Ten co kladl mowil ze ta sie kolysze na zamkach i probowalismy reklamowac, nawet w sklepie zauwazyli i tez wyslali pismo - niestety "miesci sie w POlskiej normie" Snieg pod dachowkami tez jest w "POlskiej normie"

http://img688.imageshack.us/img688/8553/l15angobkrzywa.jpg

By slaweksawicki at 2011-01-19

Link do wyzszej rozdzielczosci

http://img688.imageshack.us/img688/8553/l15angobkrzywa.jpg

Edytowane przez SirJohny
Akurat koramic L15 i np Roben Fleming to jedne z najtańszych na rynku. Dopłaciłeś za angobe 30 %. Ale to jest tylko powłoka ale produkt ten sam. Edytowane przez photos
Ano zawsze się trafi inwestor nie z tej Ziemi. Kołysze to się statek na falach a to tylko wypalona glina. Pozdrawiam.

Koramic L15 nie jest produktem z najwyższej półki, ba nawet nie jest ze średniej. Nie trzyma takich standardów jak dachówki wyższe cenowo a co za tym idzie też jakościowo. Ale jestem pewny że to co jest u Ciebie w normach się mieści. Nie rozumiem Twojego oburzenia. To jest identycznie jak z wieloma produktami na rynku. Chyba nie przestane się podpierać przykładem aut. Ale on najbardziej pasuje. Jakoś przy wyborze samochodu nikt nie kwestionuje wyższości ekskluzywnych marek z tymi pospolitymi. A wiadomo że różnica zawiera się nie tylko w cenie ale i w jakości użytych materiałów do produkcji, jak również w staranności wykonania poszczególnych elementów, aż w końcu całości produktu.

Jak odstaje Ci kilka dachówek to zwyczajnie poproś ekipę aby wymienili na inne, lepsze i po sprawie.

A odnośnie Twojego zdania o naszym narodzie. Jeżeli na prawdę uważasz tak jak napisałeś, to dlaczego piszesz na polskim forum i oczekujesz porad o nas Polaków??