Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 362
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dość często natomiast są różnice w barwie i to nawet w angobie pomiędzy dachówkami podstawowymi a skrajnymi, gąsiorami czy dachówkami

Hmm swoją drogą ciekawe dlaczego tak jest? Producenci rzucają na te elementy cieńszą albo mniej treściwą warstwę angoby? U mnie przy dachówce angobowanej z Koramica były minimalne różnice w odcieniu, ale to na samych dachówkach. Producent zaleca mieszanie dachówek z palet i tyle... Efekt mi się podoba, nie mam na dachu żadnych placków :) Ja to akceptuję - nie było mnie stać na glazurę czy choćby szlachetną angobę, gdzie pewność identycznego odcienia jest duużo większa...

Natomiast IMHO przy dachówce naturalnej (która jest matowa) takie drobne różnice w odcieniu dodają tylko uroku dachu!

• 5 months później...
Witam,

Jakie są Wasze opinie o Koramic Orea 9 antracyt angoba? W skali całego dachu różnica w cenie pomiądzy tą a Braas Tegalit Protegon jest pomijalna i nie wiem czy się na nią zdecdować.

też rozpatruję tę dachówkę i bardzo chciałabym poznać opinie tych, którzy już ją mają na swoim dachu :)

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 weeks później...
Kto już położył na swoim daszku Koramic Orea 9?

Cena wygląda atrakcyjnie a i w internecie dużo pozytywnych opinii.

Jak to wygląda w rzeczywistości?

Witam,

ekipa zamontowała mi dachówkę w październiku 2014 i wygląda to słabo. Na początku wymieniono mi (przedstawiciel Koramica) sporą część dachówek która była koszmarnie krzywa, ale i tak efekt końcowy na dachu jest mocno słaby. Największy problem jest z wichrowatością dachówek, czyli jedne wygięte w kształcie litery U, inne w drugą stronę. Po położeniu kilku rzędów zaczynają się spore nierówności. Ekipa kilkukrotnie poprawiała dachówkę, odrzucała co gorsze sztuki, ale i tak nie udało się uzyskać zadowalającego wyglądu.

Reklamacja nie została uznana - poziom wichrowatości dachówki według producenta mieści się w normach.

Dla ciekawych mogę podesłać zdjęcia co ciekawszych egzemplarzy.

Pozdrawiam,

Andrzej

Witam,

Jakie są Wasze opinie o Koramic Orea 9 antracyt angoba? W skali całego dachu różnica w cenie pomiądzy tą a Braas Tegalit Protegon jest pomijalna i nie wiem czy się na nią zdecdować.

U mnie w dzienniku masz Orea 9 jest równa w przeciwieństwie co pisze przedmówc. A wodzialeś Tegalit na dachu ? Mi by te pory na krawędzi mocno przeszkadzały.

Na 270m2 miałem 15 uszkodzonych dachówek dach ukladany z drugiej tury produkcji

Edytowane przez kwasniak

A ja od pewnej firmy uzyskałem informację że beton jest dobry na chodnik przed blok :)

A ja jestem przekonana, że coś musieli w Orei poprawiać, bo była wstrzymana produkcja i dostawy przez kilka tygodni (mieliśmy mieć pierwotnie układany dach w październiku a finalnie dachówki dotarły dopiero w grudniu). Może więc faktycznie pierwsze partie były nie za halo, ale teraz ja nie mam się do czego przyczepić, dekarz również chwalił a odpadów nie mamy praktycznie wcale. Tak więc ja polecam. :)

A ja jestem przekonana, że coś musieli w Orei poprawiać, bo była wstrzymana produkcja i dostawy przez kilka tygodni (mieliśmy mieć pierwotnie układany dach w październiku a finalnie dachówki dotarły dopiero w grudniu). Może więc faktycznie pierwsze partie były nie za halo, ale teraz ja nie mam się do czego przyczepić, dekarz również chwalił a odpadów nie mamy praktycznie wcale. Tak więc ja polecam. :)

Cieszę się, że innym udało się z prostą dachówką Orea 9 - bo generalnie bardzo mi się podobała jak kupowałem. Czy może jest jakiś dach w Krakowie pokryty tą dachówką? Chętnie bym obejrzał jak wygląda prosta. Dla przykładu spróbuję wkleić przykłądowe zdjęcie mojej dachówki.

Pozdrawiam,20141001_072438.jpg

Cieszę się, że innym udało się z prostą dachówką Orea 9 - bo generalnie bardzo mi się podobała jak kupowałem. Czy może jest jakiś dach w Krakowie pokryty tą dachówką? Chętnie bym obejrzał jak wygląda prosta. Dla przykładu spróbuję wkleić przykłądowe zdjęcie mojej dachówki.

Pozdrawiam,[ATTACH=CONFIG]298293[/ATTACH]

A możesz wkleić zdjęcie dachu? Ciekawa jestem jak to wygląda.

Nasz wygląda tak:

http://s1.tufotki.pl/2014/12/15/LseHY-QYS3Hy.JPG?v=2

http://s1.tufotki.pl/2014/12/15/LseHY-6N9WJ6.JPG?v=2

My się zdecydowaliśmy na Alegra 9 w kolorze antracyt angoba. Bardzo nam przypadła do gustu ta dachówka. Widzieliśmy dom z tą dachówką i wyglądało to świetnie.

Mam nadzieję, że na naszym dachu również bedzie to wyglądało super.

witam ma zamiat tez kupic ta dachowke mam pytanko jakiego koloru dobraliscie rynny i opierzenie prosze o jakie fotki z gory dziekuje tomek

od jednej z firm w których wyceniam dach uzyskałem informację, że na 5 sprzedanych dachów orea9 mają 4 reklamacje (kształt, kolor).

Tegalit górą.

Witam

Pewnie ktoś z Wienerbergera tu zagląda, to może niech wytłumaczy o co chodzi. Orea reklamowana jest jako "idealnie płaska" a ja od dwóch różnych dealerów dostaje info żebym sobie ją odpuścił bo są nierówne pofalowane i lepiej wziąć actuę lub konkurencję. Na forum tez sporo jest wpisów o problemach z kształtem.

Witajcie, napisze kilka zdań od siebie na temat naszego dachu. Może ktoś będzie miał ten sam problem z kolorystyka co my.

Właśnie układana jest u nas Alegra 9 w kolorze Angoba szlachetna mahoniowa... myślę, ze jutro panowie skończą

Zastanawialiśmy się z mężem długi czas, jaki kolor kominów i rynien dobrać to tej dachówki. Ostatecznie postawiliśmy na obłożenie kominów cegłą klinkierową (+ grafitowa fuga), a rynny i blachy pod kolor kominów - ceglaste (Plannja). Nie chciałam, aby wszystko było w jednym kolorze - jak jedna zbita bryła.

Czy to wszystko ze sobą pasuje? O dziwo tak!

Pozdrawiam wahających się.:rolleyes:

Co do samej dachówki to jej dużym plusem jest to, że nie groźne są dla niej wahania koloru poszczególnych dachówek - sam mahoń w sobie jest nakrapiany i gubi problem zmieniającego się kolorytu.;)

• 2 weeks później...

Co do samej dachówki to jej dużym plusem jest to, że nie groźne są dla niej wahania koloru poszczególnych dachówek - sam mahoń w sobie jest nakrapiany i gubi problem zmieniającego się kolorytu.;)

Akurat powłoka z angoby szlachetnej w Koramicu jest na tyle jednolita, że problem wahania odcieni raczej nie miałby prawa wystąpić nawet przy innych kolorach. Gorzej powłoka naturalna, ale taki już jej urok i trzeba to zaakceptować z pokorą :)