PawelWo 27.04.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Wychodzę z założenia, że jak czytać to dobre książki i wypociny mądrych ludzi z których można się czegos nauczyć i wyciągnąć wnioski ale koniec już tego kącika adoratorstwa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 29.04.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Dość często natomiast są różnice w barwie i to nawet w angobie pomiędzy dachówkami podstawowymi a skrajnymi, gąsiorami czy dachówkami Hmm swoją drogą ciekawe dlaczego tak jest? Producenci rzucają na te elementy cieńszą albo mniej treściwą warstwę angoby? U mnie przy dachówce angobowanej z Koramica były minimalne różnice w odcieniu, ale to na samych dachówkach. Producent zaleca mieszanie dachówek z palet i tyle... Efekt mi się podoba, nie mam na dachu żadnych placków Ja to akceptuję - nie było mnie stać na glazurę czy choćby szlachetną angobę, gdzie pewność identycznego odcienia jest duużo większa... Natomiast IMHO przy dachówce naturalnej (która jest matowa) takie drobne różnice w odcieniu dodają tylko uroku dachu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.04.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Jest tak dlatego, że akcesoria są oddzielnie produkowane i często w innej fabryce. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibbon77 04.10.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Witam,Jakie są Wasze opinie o Koramic Orea 9 antracyt angoba? W skali całego dachu różnica w cenie pomiądzy tą a Braas Tegalit Protegon jest pomijalna i nie wiem czy się na nią zdecdować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 05.10.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Witam, Jakie są Wasze opinie o Koramic Orea 9 antracyt angoba? W skali całego dachu różnica w cenie pomiądzy tą a Braas Tegalit Protegon jest pomijalna i nie wiem czy się na nią zdecdować. też rozpatruję tę dachówkę i bardzo chciałabym poznać opinie tych, którzy już ją mają na swoim dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibbon77 08.10.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 od jednej z firm w których wyceniam dach uzyskałem informację, że na 5 sprzedanych dachów orea9 mają 4 reklamacje (kształt, kolor).Tegalit górą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 17.10.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Tegalit górą. Marna (krypto)reklama... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 18.12.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Kto już położył na swoim daszku Koramic Orea 9?Cena wygląda atrakcyjnie a i w internecie dużo pozytywnych opinii.Jak to wygląda w rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 18.12.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Kto już położył na swoim daszku Koramic Orea 9? Cena wygląda atrakcyjnie a i w internecie dużo pozytywnych opinii. Jak to wygląda w rzeczywistości? Ja. Zdjęcia dachu w wątku "pokażcie swoje dachy". Jakość - według dekarza - bardzo dobra. Nie było żadnego problemu przy układaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 22.12.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Kto już położył na swoim daszku Koramic Orea 9? Cena wygląda atrakcyjnie a i w internecie dużo pozytywnych opinii. Jak to wygląda w rzeczywistości? Tu też jakieś zdjęcie ze świeżej realizacji http://www.budogram.pl/d/3769 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Kraków 08.01.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Kto już położył na swoim daszku Koramic Orea 9? Cena wygląda atrakcyjnie a i w internecie dużo pozytywnych opinii. Jak to wygląda w rzeczywistości? Witam, ekipa zamontowała mi dachówkę w październiku 2014 i wygląda to słabo. Na początku wymieniono mi (przedstawiciel Koramica) sporą część dachówek która była koszmarnie krzywa, ale i tak efekt końcowy na dachu jest mocno słaby. Największy problem jest z wichrowatością dachówek, czyli jedne wygięte w kształcie litery U, inne w drugą stronę. Po położeniu kilku rzędów zaczynają się spore nierówności. Ekipa kilkukrotnie poprawiała dachówkę, odrzucała co gorsze sztuki, ale i tak nie udało się uzyskać zadowalającego wyglądu. Reklamacja nie została uznana - poziom wichrowatości dachówki według producenta mieści się w normach. Dla ciekawych mogę podesłać zdjęcia co ciekawszych egzemplarzy. Pozdrawiam, Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 09.01.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, Jakie są Wasze opinie o Koramic Orea 9 antracyt angoba? W skali całego dachu różnica w cenie pomiądzy tą a Braas Tegalit Protegon jest pomijalna i nie wiem czy się na nią zdecdować. U mnie w dzienniku masz Orea 9 jest równa w przeciwieństwie co pisze przedmówc. A wodzialeś Tegalit na dachu ? Mi by te pory na krawędzi mocno przeszkadzały. Na 270m2 miałem 15 uszkodzonych dachówek dach ukladany z drugiej tury produkcji Edytowane 9 Stycznia 2015 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 09.01.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 od jednej z firm w których wyceniam dach uzyskałem informację, że na 5 sprzedanych dachów orea9 mają 4 reklamacje (kształt, kolor). Tegalit górą. A ja od pewnej firmy uzyskałem informację że beton jest dobry na chodnik przed blok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 09.01.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A ja od pewnej firmy uzyskałem informację że beton jest dobry na chodnik przed blok A ja jestem przekonana, że coś musieli w Orei poprawiać, bo była wstrzymana produkcja i dostawy przez kilka tygodni (mieliśmy mieć pierwotnie układany dach w październiku a finalnie dachówki dotarły dopiero w grudniu). Może więc faktycznie pierwsze partie były nie za halo, ale teraz ja nie mam się do czego przyczepić, dekarz również chwalił a odpadów nie mamy praktycznie wcale. Tak więc ja polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Kraków 11.01.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 A ja jestem przekonana, że coś musieli w Orei poprawiać, bo była wstrzymana produkcja i dostawy przez kilka tygodni (mieliśmy mieć pierwotnie układany dach w październiku a finalnie dachówki dotarły dopiero w grudniu). Może więc faktycznie pierwsze partie były nie za halo, ale teraz ja nie mam się do czego przyczepić, dekarz również chwalił a odpadów nie mamy praktycznie wcale. Tak więc ja polecam. Cieszę się, że innym udało się z prostą dachówką Orea 9 - bo generalnie bardzo mi się podobała jak kupowałem. Czy może jest jakiś dach w Krakowie pokryty tą dachówką? Chętnie bym obejrzał jak wygląda prosta. Dla przykładu spróbuję wkleić przykłądowe zdjęcie mojej dachówki. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 11.01.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Cieszę się, że innym udało się z prostą dachówką Orea 9 - bo generalnie bardzo mi się podobała jak kupowałem. Czy może jest jakiś dach w Krakowie pokryty tą dachówką? Chętnie bym obejrzał jak wygląda prosta. Dla przykładu spróbuję wkleić przykłądowe zdjęcie mojej dachówki. Pozdrawiam,[ATTACH=CONFIG]298293[/ATTACH] A możesz wkleić zdjęcie dachu? Ciekawa jestem jak to wygląda. Nasz wygląda tak: http://s1.tufotki.pl/2014/12/15/LseHY-QYS3Hy.JPG?v=2 http://s1.tufotki.pl/2014/12/15/LseHY-6N9WJ6.JPG?v=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola777 14.01.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 My się zdecydowaliśmy na Alegra 9 w kolorze antracyt angoba. Bardzo nam przypadła do gustu ta dachówka. Widzieliśmy dom z tą dachówką i wyglądało to świetnie. Mam nadzieję, że na naszym dachu również bedzie to wyglądało super. witam ma zamiat tez kupic ta dachowke mam pytanko jakiego koloru dobraliscie rynny i opierzenie prosze o jakie fotki z gory dziekuje tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiggy 19.01.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 od jednej z firm w których wyceniam dach uzyskałem informację, że na 5 sprzedanych dachów orea9 mają 4 reklamacje (kształt, kolor). Tegalit górą. Witam Pewnie ktoś z Wienerbergera tu zagląda, to może niech wytłumaczy o co chodzi. Orea reklamowana jest jako "idealnie płaska" a ja od dwóch różnych dealerów dostaje info żebym sobie ją odpuścił bo są nierówne pofalowane i lepiej wziąć actuę lub konkurencję. Na forum tez sporo jest wpisów o problemach z kształtem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sm-art 19.01.2015 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Witajcie, napisze kilka zdań od siebie na temat naszego dachu. Może ktoś będzie miał ten sam problem z kolorystyka co my. Właśnie układana jest u nas Alegra 9 w kolorze Angoba szlachetna mahoniowa... myślę, ze jutro panowie skończą Zastanawialiśmy się z mężem długi czas, jaki kolor kominów i rynien dobrać to tej dachówki. Ostatecznie postawiliśmy na obłożenie kominów cegłą klinkierową (+ grafitowa fuga), a rynny i blachy pod kolor kominów - ceglaste (Plannja). Nie chciałam, aby wszystko było w jednym kolorze - jak jedna zbita bryła. Czy to wszystko ze sobą pasuje? O dziwo tak! Pozdrawiam wahających się. Co do samej dachówki to jej dużym plusem jest to, że nie groźne są dla niej wahania koloru poszczególnych dachówek - sam mahoń w sobie jest nakrapiany i gubi problem zmieniającego się kolorytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 29.01.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Co do samej dachówki to jej dużym plusem jest to, że nie groźne są dla niej wahania koloru poszczególnych dachówek - sam mahoń w sobie jest nakrapiany i gubi problem zmieniającego się kolorytu. Akurat powłoka z angoby szlachetnej w Koramicu jest na tyle jednolita, że problem wahania odcieni raczej nie miałby prawa wystąpić nawet przy innych kolorach. Gorzej powłoka naturalna, ale taki już jej urok i trzeba to zaakceptować z pokorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts