Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 362
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ojej.. a ja mocno rozważałam oreę aż to nagle na ten wątek trafiłam... może ktoś polecić jakie dachówki są podobne do orei 9 ale innego producenta? widziałam Figaro z Tondachu i producent niestety też nie miał dobrej opinii...

Ale co Ci nie pasuje w niej ? Bo jak na razie jedna osoba pokazała jedną krzywą dachówkę.

Zresztą ciekawe jak załatwił sprawę reklamacji.

Edytowane przez kwasniak

Ale co Ci nie pasuje w niej ? Bo jak na razie jedna osoba pokazała jedną krzywą dachówkę.

Zresztą ciekawe jak załatwił sprawę reklamacji.

Jeśli chodzi o reklamację, to na etapie kładzenia dachu przedstawiciel handlowy kazał najbardziej krzywe dachówki odkładać i były wymieniane one na nowe. Co z tego, jeśli praktycznie każda dachówka była mniej lub bardziej krzywa, więc w pewnym momencie moja ekipa już odpuściła. Tymbardziej, że cenę ułożenia mieli ustaloną z góry, więc bawić z każdą dachówką im się nie chciało.Przywożone nowe dachówki przez przedstawiciela oczywiście były również krzywe.

Generalnie po zakończeniu robót złożyłem reklamację całościową. Przyjechał przedstawiciel, wziął kilka sztuk dachówki do laboratorium. Wyniki miały być za tydzień-dwa. Po kilku telefonach i kilku miesiącach czekania dostałem informację, że dachówki spełniają normy i reklamacja nie jest uznana. Poinformowałem przedstawiciela, że jeśli produkt takiej jakości sprzedają i uważają to za zgodne z ich normami jakościowymi to oczywiście nie omieszkam opisać sytuacji w internecie. I w taki sposób się rozstaliśmy.

Pozdrawiam,

Jeśli chodzi o reklamację, to na etapie kładzenia dachu przedstawiciel handlowy kazał najbardziej krzywe dachówki odkładać i były wymieniane one na nowe. Co z tego, jeśli praktycznie każda dachówka była mniej lub bardziej krzywa, więc w pewnym momencie moja ekipa już odpuściła. Tymbardziej, że cenę ułożenia mieli ustaloną z góry, więc bawić z każdą dachówką im się nie chciało.Przywożone nowe dachówki przez przedstawiciela oczywiście były również krzywe.

Generalnie po zakończeniu robót złożyłem reklamację całościową. Przyjechał przedstawiciel, wziął kilka sztuk dachówki do laboratorium. Wyniki miały być za tydzień-dwa. Po kilku telefonach i kilku miesiącach czekania dostałem informację, że dachówki spełniają normy i reklamacja nie jest uznana. Poinformowałem przedstawiciela, że jeśli produkt takiej jakości sprzedają i uważają to za zgodne z ich normami jakościowymi to oczywiście nie omieszkam opisać sytuacji w internecie. I w taki sposób się rozstaliśmy.

Pozdrawiam,

No to przykra sytuacja, możesz wrzucić jak wygląda cała połać dachu ?

• 4 weeks później...
Nie mam żadnego zdjęcia, aby było to dobrze widać. Z daleka dach wygląda w miarę ok, najgorzej jak się patrzy z dołu.

Dach wygląda OK, ale złożyłeś reklamację na wygląd dachu? Czegoś tu nie kumam... Patrząc od dołu dachówki powinny być spasowane na zamki (w Orea zamki są podwójne, więc trudno o zakrzywioną płaszczyznę dachu. Jeśli dekarze byli w stanie spasować zamki, to raczej nie ma możliwości, żeby płaszczyzna była pokrzywiona. Bez zdjęć ciężko więc jest uwierzyć w takie dziwo. Tym bardziej, że wiem z własnego doświadczenia, że dział techniczny Wienerbergera raczej przychylnie podchodzi do reklamacji. Nawet na Muratorze był ostatnio opis, jak uznana została reklamacja Porothermu (który koniec końców okazał się podróbką podmienioną w składzie... :)

Kolejna sprawa to sama specyfika ceramiki, która jest trochę inna niż blachodachówki albo chociażby cementówki. Czymś normalnym w ceramice jest odchylenie od nominalnego wymiaru - ten materiał tak ma i w praktyce nie ma możliwości, żeby każda dachówka była 1:1 kopią innej - nawet na jednej palecie.

• 1 month później...
  • 9 months później...

Cześć korekk

Planuję położyć tą dachówkę w tym kolorze u siebie , czy jesteś z niej zadowolony użytkujesz już 3 lata. Podziel się jak możesz swoimi spostrzeżeniami

Jaki masz dach dwuspadowy , czy łamany , kopertowy ?

Witam !

Pozostało mi po budowie trochę dachówki Koramic E32 Kasztan angoba ok. 230 szt. podstawowej plus ok. 30 gąsiorów podstawowych nr 20.

Chcę się tego pozbyć zatem cena bardzo okazyjna. Zainteresowanych proszę o kontakt.

Pozdrawiam !

• 1 month później...
No właśnie. Zastanawiam się nad antractem Koramica. Czy ktoś miał z nimi jakieś doświadczenia? Wiem tylko że są b. dobrze pakowane więc odpada problem wymiany ew, uszkodzonych w transporcie.

Dachówka wienerberger czy wczesniejsza Wiekor to bardzo dobre produkty. Zresztą jak wszystkie niemieckie dachówki. Można brać ciemno.

• 1 month później...

Nie do końca się zgodzę, że są super jakości. Mam obecnie dachówkę koramic i na własne oczy widziałam jak są proste...

Sprawę zgłosiłam już do reklamacji, poprosiłam ekipę, by krzywe odkładali, bo w przyszłym tygodniu ma przyjechać przedstawiciel i ocenić, aczkolwiek nawet ja, laik, widzę krzywiznę... Od razu chcieli mi wmówić ze to wina krzywych łat (nie widząc łat) :mad: już ja się przygotuję do tej wizyty...

Ceramika nigdy nie będzie idealnie trzymać wymiarów - to jest jednak naturalny materiał, który może się trochę odkształcać przy wypalaniu. Oczywiście wszystko w granicach norm budowlanych. Moim zdaniem minimalna krzywizna dachówek niekoniecznie musi oznaczać widoczną krzywiznę na połaci. Tak było zresztą w moim przypadku.

Ceramika nigdy nie będzie idealnie trzymać wymiarów - to jest jednak naturalny materiał, który może się trochę odkształcać przy wypalaniu. Oczywiście wszystko w granicach norm budowlanych. Moim zdaniem minimalna krzywizna dachówek niekoniecznie musi oznaczać widoczną krzywiznę na połaci. Tak było zresztą w moim przypadku.

Mam nadzieję, że u mnie też tak będzie :) jak się wyjaśni to zdam relację :)

• 5 months później...
Witam wrzucam zdjęcie mojego dachu pokrytego Oreą 9 . Dachówka faktycznie jest krzywa ale ja z efektu jestem zadowolony. [ATTACH=CONFIG]354683[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]354684[/ATTACH]

Witam, szukam plaskiej dachowki i po opiniach na temat Creatona szukam alternatywy, jesli to nie tajemnica to ile kosztuje podstawowa dachowka orea 9? Ile bylo zwrotow?

Pozdr

• 8 months później...
Witam, szukam plaskiej dachowki i po opiniach na temat Creatona szukam alternatywy, jesli to nie tajemnica to ile kosztuje podstawowa dachowka orea 9? Ile bylo zwrotow?

Pozdr

Jak sądzę dachówkę już nabyłeś, ale ten rodzaj dachówki jest obecnie produkowany przez większość producentów. Najtańszą i najlepszą opcją w relacji cena-jakość jest dachówka BERGAMO firmy ROBEN.

• 1 month później...
  • 1 year później...
  • 3 weeks później...
witam, zastanawiam się pomiędzy 3 dachówkami: Koramic Alegra 9 antracyt, Roben Piemont antracyt, Braas Rubin 9V antracyt. Może ktoś ma którąś z tych i może podzielić się opinią i zdjęciem?

ja mam Alegrę 9, ale w kolorze brąz - angobowana. Dachówka leży ponad rok. jakościowo uważam że OK, dekarze nie mieli z nią problemu. Jest to duża dachówka (chyba jedna z największych), ładnie się prezentuje, zwłaszcza na dużych połaciach dachu. Co ważne dla mnie - ma bardzo ładne gąsiory, takie owalne a nie w trapez.