izz 13.03.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 wymienili ? czy wykonawcy mieli inne problemy z ta dachówką?jaki to był typ dachówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorr 14.03.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 wymienili ? czy wykonawcy mieli inne problemy z ta dachówką?jaki to był typ dachówki ? Proponuje sobie dac spokój z karpiówką Keramika /po pewnym czasie pojawiają sie mikropęknięcia - wygląda to jak ukłucia szpilką/ a przy ciemnych kolorach jest to tym bardziej widoczne. Oprócz tego dachówka posiada liczne otarcia i krzywości. Radziłbym Ci poszukać dachówki producentów niemieckich /oryginalnych - robionych w niemczech/ jak np Creaton, von Muller /ciemnoszara -bardzo ładna/. Z doswiadczenia wiem,że dobre pokrycie przynosi satysfakcje na długie lata a szybka decyzja mści sie po krótkim okresie czasu. Musisz zwrócic uwage na obsługe danych przedstawicieli jak i na logistyke na terenie w którym chcesz zakupic towar /magazyny - szybkie dostarczenie brakujących elementów i.t.p./ gdyż ma to duże znaczenie w fazie samego układania jak i po tym okresie /gwarancje/. Stanowczo odradzam Ci zakupu Keramika, Rupp Ceramiki a w szczególności karpiówki tych firmy/podobne skutki z tym ,że jeszcze odstaje. Pozdrawiam i zyczę udanych zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 14.03.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 wymienili ? czy wykonawcy mieli inne problemy z ta dachówką?jaki to był typ dachówki ? Dachówki zostały wymienione po reklamacji skierowanej do sprzedawcy z ramienia Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. To jest jedyna skuteczna droga. Nie ma co liczyć na przywileje wynikające z gwarancji producenta, bo gwarancja jest sformułowana w sposób niekorzystny dla klienta i producent zawsze się wywinie od odpowiedzialności. Moja dachówka to marsylka - innych problemów poza otartą angobą nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorr 15.03.2005 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 wymienili ? czy wykonawcy mieli inne problemy z ta dachówką?jaki to był typ dachówki ? Dachówki zostały wymienione po reklamacji skierowanej do sprzedawcy z ramienia Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. To jest jedyna skuteczna droga. Nie ma co liczyć na przywileje wynikające z gwarancji producenta, bo gwarancja jest sformułowana w sposób niekorzystny dla klienta i producent zawsze się wywinie od odpowiedzialności. Moja dachówka to marsylka - innych problemów poza otartą angobą nie było. Marsylka Keramika jest produkowana na Łotwie i jakość jak i trwałość tego modelu posiada dużo do życzenia. Przepraszam za brutalność ale gotów jestem się założyć ,że na angobie zaczynają się pojawiać małe mikropęknięcia /efekt jak po ukłuciu szpilkami które z czasem przekształcą sie w pajęczynke co niestety nie wróży nic dobrego - to nie glazura co akurat jest normalne/. Życie jest niestety brutalne - tani towar jest w większości słabej jakości /coś za coś/. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 15.03.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 u mnie karpiówka Wiekor (zakup jesień 2003) czerwona---dach dość skomplikowany (kilka koszy), okna typu jaskółka, - sporo docinekWiekor pakował wtedy dachówki w paczki po 16 sztuk - inni zwykle pakowali po 10 lub po 12 sztuk - dekarze narzekali trochę że przyciężkawe, ale bez problemów przy wierceniu otworów w docinkach, dachówki nie pękały - wyjątkiem są 2 paczki dachówek w których od uderzenia o konstrukcję rusztowania poodpadały zamki - ale poszły na przycinki...---dodatki wyszły mnie mniej niż u konkurencji (ale to dzięki mojemu dostawcy)...po 2 sezonach zimowych nic się nie dzieje...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 15.03.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 u mnie karpiówka Wiekor (zakup jesień 2003) czerwona --- dach dość skomplikowany (kilka koszy), okna typu jaskółka, - sporo docinek Wiekor pakował wtedy dachówki w paczki po 16 sztuk - inni zwykle pakowali po 10 lub po 12 sztuk - dekarze narzekali trochę że przyciężkawe, ale bez problemów przy wierceniu otworów w docinkach, dachówki nie pękały - wyjątkiem są 2 paczki dachówek w których od uderzenia o konstrukcję rusztowania poodpadały zamki - ale poszły na przycinki... --- dodatki wyszły mnie mniej niż u konkurencji (ale to dzięki mojemu dostawcy)... po 2 sezonach zimowych nic się nie dzieje... pozdrawiam czerwona angoba na czerwonej dachówce załatwia sprawę odprysków. pomysł dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 15.03.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 wymienili ? czy wykonawcy mieli inne problemy z ta dachówką?jaki to był typ dachówki ? Dachówki zostały wymienione po reklamacji skierowanej do sprzedawcy z ramienia Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. To jest jedyna skuteczna droga. Nie ma co liczyć na przywileje wynikające z gwarancji producenta, bo gwarancja jest sformułowana w sposób niekorzystny dla klienta i producent zawsze się wywinie od odpowiedzialności. Moja dachówka to marsylka - innych problemów poza otartą angobą nie było. Marsylka Keramika jest produkowana na Łotwie i jakość jak i trwałość tego modelu posiada dużo do życzenia. Przepraszam za brutalność ale gotów jestem się założyć ,że na angobie zaczynają się pojawiać małe mikropęknięcia /efekt jak po ukłuciu szpilkami które z czasem przekształcą sie w pajęczynke co niestety nie wróży nic dobrego - to nie glazura co akurat jest normalne/. Życie jest niestety brutalne - tani towar jest w większości słabej jakości /coś za coś/. Pozdrawiam Zarówno w folderach firmowych, jak i według zapewnień sprzedawcy i przedstawiciela Koramica, marsylka jast produkowana razem z L 15 w Polsce. W związku z tym cena jest taka sama jak L 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 15.03.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Jeszcze raz specjalnie zajrzałam do folderu - jest tam napisane wyraźnie: Renesansowa L15 - KuniceMarsylka - KuniceAlegra - NarvikRomańska L25 - LangenzennZ18S - MuhlackerHolenderka - NarvikEsówka-Holenderka - AseriMnich-Mniszka - Aseri Skąd pochodzą te informacje o Łotwie czy Estonii??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 15.03.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Jeszcze jedno: żadnych "mikropęknięć" angoby do tej pory nie stwierdzilam - jedyny problem, który zaistniał, to uszkodzenia angoby w transporcie - ewidentne odpryski spowodowane tarciem dachówki o dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 16.03.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Tak jak myślałam - cisza po moich postach.Pofatygowałam się więc i przejrzałam dorobek forumowiczów, którzy w tym wątku najgłośniej krytykowali Koramica na podstawie swojej tajemnej wiedzy (a nie doświadczeń), a których wypowiedzi dziwnym trafem znajdują się wyłącznie w wątkach dachówkowych...Pachnie mi to jednoznacznie konkurencją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 16.03.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 WitamKoramic ma naprawdę porządne dachówki.Układałem u siebie na ekspozycji dachówki wszystkich znanych producentów (Roben-Średzka, Rupp-Sirius, Koramic-L15, Mueller-E32, Creaton-Kera Phanne) i byłem zdziwiony jak dobrze przylegają na zakładkach dachówki L15 Koramica - były idealnie spasowane.Miałem też kilka niemieckich L15 (tam też w dwóch fabrykach robią dachówki L15 na rynek wewnętrzny ) - niemieckie przylegały jeszcze lepiej tzn. nie wsadziłoby się między nie nawet szpilki. Na przełomie 2004/2005 były dostępne L15 niemieckie w promocji (czerwona angoba) - klienci byli zachwyceni swoimi dachami. Dachówki przylegały idealnie na zakładkach górnych i bocznych. W połączeniu z dość oryginalnymi gąsiorami L25 efekt był bardzo ciekawy. Teraz gdy wznowiono produkcję w Polsce dostępne są tylko nasze L15. Za to linia produkcyjna została odnowiona i wprowadzony nowy kolor czerwonej angoby na wzór tej niemieckiej (coś pomiędzy naturalna czerwień a miedziana angoba). Dodatkowo po odnowieniu wpływów Wienerbergera i po przerwie w produkcji L15 można liczyć na promocyjne ceny również w sezonie, co oznacza poprostu że dach z Koramica wyjdzie najtaniej spośród ceramicznej konkurencji. Zainteresowanym proponuję przyjrzeć się bliżej tym dachówkom. Myślę że wrażenia będą pozytywne.Pozdrawiam[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 16.03.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Statek, a co powiesz o tych rewelacjach kolegów, że marsylka Koramica jest robiona na Łotwie, czy w Estonii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 16.03.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Cóż mogę powiedzieć?To może wynikać tylko z niewiedzy. Tylko po co rozpowszechniać takie informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 17.03.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Mam na wystawie Marsylkę Koramica produkowaną w Estonii co Ty na to. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 17.03.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Bardzo możliwe - w Estonii Koramic też ma sporą fabrykę i tam też robią marsylkę i wiele innych dachówek.Ale od ok. 2 lat marsylka na rynek polski jest produkowana w Kunicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorr 18.03.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Bardzo możliwe - w Estonii Koramic też ma sporą fabrykę i tam też robią marsylkę i wiele innych dachówek. Ale od ok. 2 lat marsylka na rynek polski jest produkowana w Kunicach. Nie Koramic ma fabrykę tylko Wienerberger w którego skład wchodzi Koramic tak jak od nie dawna w grupie Wienerbergera jest firma von Muller - oby tylko nie zniszczyli jakości tej dachówki jak i rynku co uczynili w przypadku Wiekora. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darp 17.04.2005 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Zastanawiam się nad L-15, czerwona angobą. Nadal jest dostępna ta produkowana w Niemczech. Wystarczy sobie porownać. Różnica na korzyść tej produkowanej w niemczech widoczna nawet z daleka.Zastanawiam się tylko czy ta "lepsza" L-15 z niemiec nie jest u nich II klasą itp.Na dachówce takiej informacji nie umiem znaleźć.A i jeszcze jedno spostrzeżenie. Wziąłem tą niemiecką L-15 i na dolnej części powierzchni widać wyraźnie przetłoczenia zamków od spodu. Chyba tak nie powinno być, a może na wzór dostałem "gorszą" dachówkęPozdrawiamDarp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 18.04.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Marsylka produkowana jest w Kunicach-informacja pewna (widziałem jej tłoczenie na prasie).Przy okazji von Muller to już Wienerberger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 04.06.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 witam zdecydowałem się na dachówkę koramica---ceglasta angobe szlachetna...niepokoi mnie bardzo jednak fakt ,że na wielu dachówkach sa białe kropki , wyglada to tak jak by była zle wylana wierzchnia warstwa.próbowałem je usunac ale bez efektu...czy ktos z szanownych forumowiczów spotkał sie z czymś takim.....czy nie bedzie to przyczyna pęknięc powłoki podczas zimy?pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 04.06.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 wychodzi na to ze tylko ja mam taka parię dachówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts