sircula 13.04.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) WitamDziś zliczaliśmy punkty w domku do wyceny. Zrobione ok. Nie można się przyczepić. Wyszło więcej niż zakładałem, ale tu dodałem tam dodałem . Wiadomo lepiej mieć kilka więcej niż biegać z przedłużaczem. Zaskoczony zostałem dopiero jak na końcu podeszliśmy do skrzynki i elektryk pokazał mi opisane obwody - 33 sztuki i dodał do liczby ogólnej punktów. Czy te obwody się zlicza także do punktów? Nigdzie o tym nie piszą? Czy to normalna praktyka?Z góry dzieęki. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez sircula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 14.04.2015 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Liczenie instalacji w punktach to nienormalna praktyka, więc na Twoje pytanie nie ma dobrej odpowiedzi.Może tak: punkt , to jest to co sobie z elektrykiem ustalicie. Więc jeżeli ustalicie, że wpięcie kabelka do rozdzielni jest punktem, to tak będzie - 33 punkty.A pozostałe punkty (bez tych 33) to co oznaczają? I po ile złociszy za punkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.04.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Nieumiejętność przeprowadzenia kalkulacji i sporządzenia kosztorysu rodzi takie sytuacje.Co na to KNNR 5? KNNR 5 0407-01 Wyłącznik nadprądowy 1-biegunowy w rozdzielnicach obmiar = 1szt. szt. robocizna 0.18r-g/szt. r-g KNNR 5 0407-02 Wyłącznik nadprądowy 2-biegunowy w rozdzielnicach obmiar = 1szt. szt. robocizna 0.26r-g/szt. r-g KNNR 5 0407-03 Rozłącznik lub wyłącznik przeciwporażeniowy 1 (2)-biegunowy w rozdzielnicach obmiar = 1szt. szt. robocizna 0.22r-g/szt. r-g KNNR 5 0407-04 Rozłącznik lub wyłącznik przeciwporażeniowy 3 (4)-biegunowy w rozdzielnicach obmiar = 1szt. szt. robocizna 0.34r-g/szt. r-g KNNR 5 0408-03 Dodatkowe wyposażenie rozdzielnic modułowych - szyna łączeniowa 3-biegunowa obmiar = 1szt. szt. robocizna 0.0577r-g/szt. r-g Więc teraz przemnóż sobie zanieszczone powyzej czasy przez ilość modułów i stawkę roboczo-godziny. A ów "punkt" to nic innego jak "wypust". A to ile czasu należy poświęcić na jego wykonanie (w zależności od podłoża) znajdziesz w KSNR 5.I ten właśnie katalog znakomicie nadaje się do oszacowania wartości zadania.Tak w kwestii robocizny jak i materiałów. Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts