Megabajt2004 27.06.2004 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 Hydraulik liczy sobie 90 PLN za punkt. Czy powinien mieć narzędzia ?Mój wykonawca zażyczył sobie kupna wiertarki udarowej, wierteł, oraz smaru do wiertarki hihihihi. Jakie wymagania winien spełnić hydraulik aby mu zapłacić 90 PLN za punkt ?Czy to tylko robocizna czy robocizna z materiałami ?Czy powinien mieć zaciskarkę do żłaczek zaprasowanych np. czy inwestor musi mu ją kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 27.06.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 No to ładnie teraz wszyscy będą powoływać się na moja wycenę ale jest ona zbiorem wielu czynników np.: tablicy rejestracyjnej samochodu inwestora a nawet jego marki a tak na poważnie od rynku od wielkości inwestycji od lokalizacji , terminu systemu i tp. Znam takich co robią po 40zł/pkt i słyszałem o sumach 150zł/pkt Oczywiście cały czas mówimy o cenie samej robocizny a co do wyposażenia jakie powinien posiadać hydraulik to powinien on mieć wszystko co będzie potrzebne do wykonania inst. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 27.06.2004 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 U mnie było 80 zł/punkt a o wszystkie narzędzia martwił się on. Ale co kraj to obyczaj Spotkaj się może z jakimś jeszcze fachmanem a wtedy się dowiesz czy trafiłeś na "specjalistę". A można też zadzwonić z ogłoszeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wglenn 27.06.2004 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 A jaką chce wiertarkę hilti bosha czy toya pierwsze słyszę żeby wykonawca na dzień dobry zażyczył sobie sprzętu tego gościa chyba pogieło,jestem wykonawcą zaczynałem pierwszą robotę od młotka i przecinaka i starej wiertarki ale nigdy nawet nie przyszło mi do głowy aby powiedzieć inwestorowi żeby kupił mi sprzęt bo niemam czym robić szybciej by mnie wywalił i wzioł innego wykonawcę.nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_b 29.06.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Zgadzam się z wglenn, choć zachodzę w głowę jak mogłem nie wpaść na pomysł tak prostego dosprzętowienia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 30.06.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 A poradnik instalatora z którego mógł by się uczyć też kazał sobie kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 30.06.2004 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 moj hydraulik bierze 160 zl za punkt wod/kan, jest to cena roboty z montazem urzadzen, wanien, kibelkow itp., do stanu, w ktorym to dziala. nie interesuja mnie narzedzia, kupuje tylko niezbedne rurki, kolanka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 30.06.2004 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 75zł za punkt, wszystkie sprzety i drobiagi nie interesują mnieMegabajt2004,zapytaj się tego speca jakie menu obiadowe sobie życzy bo dawno nie słyszałem o otakim oszołomie co do kazdej roboty nowy sprzęt sobie fundujewyrzuć go i poszukaj normalnego hydraulika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Singer 01.07.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Place 100 zl za punkt za robocizne. Nic mnie nie interesuje. Odbior robot to sprawa mojego inzyniera nadzoru/kierownika budowy. Kosztow materialow nie wliczam.Lubelskie>lublin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Singer 01.07.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Aha jeszcze jedno, hydraulikow mialem juz od 70 zlotych za punkt.Wolalem jednak wziac naprawde czlowieka co sie zna i zaplacic 30 zlotych wiecej niz zawracac sobie glowe pozniej przerobkami. Zawsze nalezy sprawdzic "fachowca". pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 01.07.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Singer,świete słowa - oszczędność często jest więcej kosztuje niż pozorna rozrzutność.u mnie najtaniej chciał 50zł i miał swój sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 25.07.2004 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 Ja płaciłem 110zł za punkt ,ale to byli fachowcy przy pracy widać było, po co przyszli robota im się układała jak powinna . instalację przygotowali do tynkowania żeby się nie zabrudziła .niby drogo , ale warto było pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 26.07.2004 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 A co u was znaczy punkt? Bo ostatnio zaciekawiłą mnie interpretacja ekip. U jednych punk to np. tylko doprowadzenie zimnej wody do kranu, bo doprowadzenie ciepłej to już drugi punkt.U innych punkt to ciepła, zimna i odpływ. Warto wiedzieć, bo można się ździwić, jak się umówi po 100 PLN za punkt i nagle zlew to 300 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martach 26.07.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 u mnie 80 za punkt (punkt to cała umywalka, wanna, grzejnik itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 04.08.2004 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Dostałam właśnie wycenę centralnego: 110 zł za punkt, ale facet naprawdę zna się na rzeczy. Drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 04.08.2004 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 U mnie punkt ( cw z cyrkulacja, zw, odplyw ) 120 zeta, od wkuwania rur w sciane do montazu kranu , wanny itp, wszystkie rury w peszlu lub (cw) w otulinie . Aha i material gosc sam zalatwial, rozliczyl sie co do klipsa od podlogowki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 20.08.2004 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 też się bawię w te rzeczy i powiem Wam że liczenie ile od punktu bardzo mnie śmieszy a cena rzędu 80-120 zł jest dla mnie szokująca, ja osobiście nie wiem jak prowadząc legalną firmę, płacąc podatki, zatrudniając legalnie pracowników, dając gwarancję na wykonane instalacje, przy takich cenach można istnieć na rynku. nie da się, chyba że pracuje się na czarno lub zatrudnia się pracowników na czarno nie daje się gwarancji albo oszczędza się na materiałach. prawda jest taka że na najważniejszych rzeczach które są w domu nie należy oszczędzać, a wygląda to tak u większości budujących że nie oszczędzają na oknach dachach bo to widać a gdy przychodzi do instalacji to zaczynają szukać oszczędności nie rozumiejąc że dobrze wykonana instalacja to niższe koszty eksploatacji budynku. koszt wykonania instalacji zależny jest od tego co klient chce uzyskać, jakie zastosowano materiały i rozwiązania, rodzaju paliwa, rodzaju kotła, u mnie jest to liczone za całość prac, i często wychodzi na to że ci tańsi ogólnie wychodzą drożęj bo ja robiąc kosztorys i podpisując umowę z klientem zamieszczam klauzulę w której pisze że ceny są niezmienne i mogą się zmienić tylko w przypadku gdy producent zmieni ceny o taki sam stosunek procentowy. klient wie od początku ile zapłaci i nie ma tego typu sytuacji że wołam o dodatkową kasę po skończeniu roboty. a klienci którzy uważają że płacą za dużo po prostu nie zawierają ze mną umowy. w końcu jest wolny wybór. generalnie nie twierdzę że jestem niezły ale na brak klientów nie mogę narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 25.08.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 hydarulik który będzie u mnie robił bierze za punkt jakieś 100,00złrobił u mnie w mieszkaniu już wcześniej, teraz u znajonmych na budowie, tak więc jest sprawdzony, a przy tym bardzo rzetelny i bardzo czysto jest w koło niego - oby było więcej takich fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 16.10.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 Właśnie rozmawiałem z jednym hydraulikiem to życzy już sobie 130 zł od grzejnika oraz 140 zł od innego punktu (np. umywalka, kibel rozumiane jako całość). Jeśli ktoś ma do polecenia jakieś tańsze ekipy bardzo proszę o namiar (zachód Wawy, okolice KPN). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 19.10.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 He, he to ja dostałam ofertę 185 PLN za punkt! Rozmowa była jak z chińczykiem, ja mówię że drogo a on, że ma koszty, ma ucznia i tak musi być! Nie będzie robił u mnie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts