Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena za punkt

Megabajt2004

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

też się bawię w te rzeczy i powiem Wam że liczenie ile od punktu bardzo mnie śmieszy a cena rzędu 80-120 zł jest dla mnie szokująca, ja osobiście nie wiem jak prowadząc legalną firmę, płacąc podatki, zatrudniając legalnie pracowników, dając gwarancję na wykonane instalacje, przy takich cenach można istnieć na rynku. nie da się, chyba że pracuje się na czarno lub zatrudnia się pracowników na czarno nie daje się gwarancji albo oszczędza się na materiałach. prawda jest taka że na najważniejszych rzeczach które są w domu nie należy oszczędzać, a wygląda to tak u większości budujących że nie oszczędzają na oknach dachach bo to widać a gdy przychodzi do instalacji to zaczynają szukać oszczędności nie rozumiejąc że dobrze wykonana instalacja to niższe koszty eksploatacji budynku. koszt wykonania instalacji zależny jest od tego co klient chce uzyskać, jakie zastosowano materiały i rozwiązania, rodzaju paliwa, rodzaju kotła, u mnie jest to liczone za całość prac, i często wychodzi na to że ci tańsi ogólnie wychodzą drożęj bo ja robiąc kosztorys i podpisując umowę z klientem zamieszczam klauzulę w której pisze że ceny są niezmienne i mogą się zmienić tylko w przypadku gdy producent zmieni ceny o taki sam stosunek procentowy. klient wie od początku ile zapłaci i nie ma tego typu sytuacji że wołam o dodatkową kasę po skończeniu roboty. a klienci którzy uważają że płacą za dużo po prostu nie zawierają ze mną umowy. w końcu jest wolny wybór. generalnie nie twierdzę że jestem niezły ale na brak klientów nie mogę narzekać.

Popieram w 100%.

Hydraulik liczy sobie 90 PLN za punkt. Czy powinien mieć narzędzia ?

Mój wykonawca zażyczył sobie kupna wiertarki udarowej, wierteł, oraz smaru do wiertarki hihihihi.

Jakie wymagania winien spełnić hydraulik aby mu zapłacić 90 PLN za punkt ?

Czy to tylko robocizna czy robocizna z materiałami ?

Czy powinien mieć zaciskarkę do żłaczek zaprasowanych np. czy inwestor musi mu ją kupić ?

Ale jaja :lol: :o :cry: :oops: :wink:

też się bawię w te rzeczy i powiem Wam że liczenie ile od punktu bardzo mnie śmieszy a cena rzędu 80-120 zł jest dla mnie szokująca, ja osobiście nie wiem jak prowadząc legalną firmę, płacąc podatki, zatrudniając legalnie pracowników, dając gwarancję na wykonane instalacje, przy takich cenach można istnieć na rynku. nie da się, chyba że pracuje się na czarno lub zatrudnia się pracowników na czarno nie daje się gwarancji albo oszczędza się na materiałach.

Do tej pory trzymałem się zasady , że w sprawie materiałów targuję się do oporu , w sprawie stawek za robociznę nie. Sądziłem , że zyskuję za to świetne wykonawstwo i brak problemów. Dziś widzę , że byłem naiwnym idiotą. Na szczęście nie na tyle , żeby za partaninę zapłacić. Skończyło sie 2-krotnym rozebraniem dachu, poprawianiem więźby , skuwaniem schodów i długo by jeszcze pisać. Nie dziw się więc , że większość woli zapłacić mniej , odrzucając oferty drogie. Te drogie wcale nie gwarantują uczciwego , rzetelnego wykonawstwa.

Od dzis będę lepiej traktował swojego hydraulika!!!!!!

Bierze 30 zł za punkt , wszystkie narzedzia ma swoje i na prawdę zna się na swoim fachu!...ok. przyznaję jest mały haczyk..to znajomy mojego teścia , ale nie sadzę żeby od innych brał trzy razy więcej, a takie ceny tu podajecie!

pozdrawiam krzysiek

Mój hydraulik zażyczył sobie 30zł za punkt np. zw,czyli umywalka to 90 zł.Ale jak skończył to nie chciał zrobić próby na szczeloność instal.,tłumaczył sie że nie ma sprężarki.Załatwiłam sprężarkę i zrobiliśmy próbę-instalacja nie jest szczelna,fachowiec sie obraził,nie chce poprawic instal. i poszdł sobie.Powiedział że takich "cudów" to nikt nie wymyśla.Czy wasi fachowcy robili próby szczeności?

• 4 months później...

Instalator co i wod -ka powinien posiadać nie tylko narzędzia podstawowe potrzebne do wykonywania prac.Dzisiaj jest dobrze widziany sprzęt dobrej marki -współpracujący np.z przemysłowymi odkurzaczami.Folia,miotła,szmatka i sprzątaczka ,proszę,przepraszam to dodatkowe atrybuty do : polecam się na przyszłość.

Uwierzcie-to lepiej działa niż dodatkowe upusty.

• 2 years później...

Mój wykonawca zażyczył sobie kupna wiertarki udarowej, wierteł, oraz smaru do wiertarki

to sie ciesz ;-) a mogl poprosic o BMW z malym przebiegiem !

czy naprawde wykonawcy zaczynaja nas-inwestorow traktowac jak idiotow ?

ja rozumiem, ze kazdy chce zyc, ale takie podejscie ?? !!

i guzik mnie interetete czy pan X placi podatki i ma kase dla pracownikow. to sa jego sprawy, nie moje. nie uwierze, ze jakis inwestorkomus zaplacil wiecej bo tak bardzo uwierzyl w spelniony obowiazek podatkowy swego wykonawcy.

czy kiedy idziemy do sklepu, to sie zastanawiamy czy wlasciciel placi podatki ?

pozd.

J.

u mnie majster za 7 punktów kanalizy, 13 pkt wody, schowanie rurek od 3 grzejników, polozenie rurek pod 3 grzejniki i montaż tychże wziął 1000 zł. po prostu ekstra;) Przy pierwszej rozmowie mowi "jak dla Ciebie za wode 80 zl od punktu, kanaliza 30 zł, a grzejniki przerobie Ci przy okazji". Na pytanie o łączny koszt, powiedział "tysiac i jestesmy kwita". Szukam teraz takiego glazurnika;P

Hydraulik liczy sobie 90 PLN za punkt. Czy powinien mieć narzędzia ?

Mój wykonawca zażyczył sobie kupna wiertarki udarowej, wierteł, oraz smaru do wiertarki hihihihi.

Jakie wymagania winien spełnić hydraulik aby mu zapłacić 90 PLN za punkt ?

Czy to tylko robocizna czy robocizna z materiałami ?

Czy powinien mieć zaciskarkę do żłaczek zaprasowanych np. czy inwestor musi mu ją kupić ?

Pogoń kolesia

I jeszcze może zażyczy sobie żeby mu wszystko przywieźdź a on będzie wydziwiał?

• 1 month później...
40 za punkt nawet mnie nie interesuja rurki ani nic innego pokazalem sklep wczesniej uzgodnilem z kierownikiem tego sklepu otwozyl zeszycik i zapisuje wszystko co wziente i co oddane rachuneczek jak juz zeszyt bedzie zamkniety ale tak to tylko mozna jak sie ma zaufany zarowno sklep i wykonawce pozdrawiam