Alberciczek 14.04.2015 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Temat bumerang chybana tym forum Nastała wiosna, więc znowu trzeba coś zrobic przy domku. Mam taras wyłożony kostką chodnikwą o wymirach 3x4. Chciałby zrobić sobie zadaszenie tego tarasiku, żeby móc sobie na tym tarasiku posiedzieć i rano wypić kawkę czy wieczorem pogrilować nawet, jak pogoda ku temu nie sprzyja. Od razu chciałbym też zadzaszyć drzwi wejścowe, które są zaraz obok tarasu ( z lewej strony ), a więc żeby zadzaszenie drzwi i tarasu byłoby jedną konstrukcją, tylko zadzaszenie drzwi będzie krótsze od tarasu - taras 4,5m, a drzwi 1,5m. Widziałbym to tak, że do ściany budynku mcuję murłatę o długości 6m. Druga murłata w odległości około 1,5 m też o tej samej długości i trzecia murłata na końcu zadzaszenia oparta o dwa lub trzy słupki. Dodatkowy słupek będzie podpierał tą drugą murłatę przy drzwiach. Na murłaty chcę dać kantówki i na kantówki deski, a na deski papa zwykła i na nią papę Ikopal 3D działkowiec. I tu rodzą się pytania : 1. Jakie powinny być wymiary murłaty? Dwie będą długie na 6m, a trzecia na 4,20m. 2. W jaki sposób je przymocować do ściany budynku - rozumiem, że przykręcić wkrętami, pytanie tylko jak grubymi i w jakiej ilości? 3. Jaki spadek zaproponowalibyście na taki malutku tarasik - czy 20 cm wystarczy? 4. Jako że będzie spadek, to kantówki pójdą pod kątem. W jaki sposób je przymocować do murłaty która będzie przykręcona do budynku? Trzeba zrobić w murłacie nacięcia na kantówkę? 5. W jaki sposób przymocować kantówki do trzeciej murłaty, która będzie oparta na słupkach? Bo w tym miejscu kantówki też będą pod kątem. 6. Jakiej grubości powinny być kantówki i deski na zadaszenie? 7.Jakie wymiary powinny mieć słupki, żeby wytrzymały ciężar tego zawieszenia? 8. Jak głęboko w ziemię wpuścić słupki - czy 1m wystarczy? Pytam o wymiary, ponieważ drewno będę zamawiał w pobliskim tartaku, a nie kupował w sklepie budowlanym, gdzie są tylko wybrane wymiary. Proszę o wyrozumiałość i pomoc - zdolności manualne mam w bardzo szerokim zakresie i napewno z waszą pomocą dam radę to zadaszenie zrobić. Tym bardziej jak będzie ono takie malutkie. W miejscu gdzie mieszkam, są firmy, któe robią dachy, ale żadna nie chce mi takiego malutkiego zadaszenia zrobić, bo im się to nie opłaca. Wiadomo - lepiej zrobić dach niż zadzaszenie takiego tarasiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 14.04.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Murłata sruba gwintowaną mocowana na pewno na wylot przez sciane a nie na kolkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alberciczek 14.04.2015 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Zapomniałem dodać - ściana gruba na 0,5m. Z drugiej strony ściany jest kuchnia, a więc śruby mocujące na wylot odpadają - nie mogę przecież mieć śrub mocujących murłatę w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 14.04.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 To co na kołkach szybkiego montażu chcesz tą murłate miec? Podkuj sobie tynku, wsadz podkladke, nakretke, wystaw na zewnatrz gwint i tyle. Ja to tak widze, a pisze to dlatego, bo u mnie mam daszek nad wejsciem do domu, taki 1,2 m na 2,5 metra i na wylot jest przylapany, nawet w srodku domu porecze drewniane jak stolaz robil sa na wylot polapane. ATOM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 15.04.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Szpilki można wkleić w ścianę za pomocą żywicy (kotwa chemiczna). Z czego ściana ? Jeżeli cegła kratówka to będą potrzebne dodatkowo odpowiednie koszulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alberciczek 15.04.2015 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Ściana z cegły pełnej. Hmmm, jeżeli sprawa tak wygląda, to będę musiał niestety tą pierwszą murłatę dać na trzech słupkach. Jakiej grubości powinny być te murłaty i słupki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 15.04.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Ja bym robił na wyczucie : ) Nie raz widywałem takie daszki czy podpórki balkonu z drewna i jak widze oczyma wymiar to tak grubosc 15x15 gdzies chyba, to nie sa czasem jakies standard slupki? 15x13 moze maja? Zastanow sie czy gdzies w okolicy ktos tak nie ma daszku, tarasu albo drewnianego slupa na podpurke jaskolki nad wejsciem. http://www.zodan.pl/upload_ext/obraz_projekty_foto/122_vZQdQ7rfrO.jpg takie cos, choc to mi sie ciut za grube widzi, ale moze zdjecie pogrubia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alberciczek 16.04.2015 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Też myślałem o słupkach 15x13 - takie są chyba standardowe, bo są w sklepach. Ja i tak bedę zamawiał na tartaku, ale jakieś orientacyjne wymiary musze mieć.A jakiej grubości murłaty dać? I czy na murłatach trzeba robić jakieś nacięcia, żeby położyć na nie kantówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 16.04.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Ja Ci już tego nie powiem. Wiesz trzeba to dobrze przemyslec, wiele rzeczy może tez wyjsc w praniu po prostu. Zaplanujesz tak, a bedziesz to robil i stwierdzisz ze inaczej bedzie lepiej i zmiana koncepcji. Tutaj tez wiele zalezy od gustu bo niejedej ma gdzies estetyke i wszystko by blachami, katownikami poskrecal zeby sie trzymalo a nie wygladalo. Niestety ten daszek co mam jest zabudowany od spodu podbitką, a tak to bym chętnie zrobil zdjecie i Ci podeslal. Nic nie juz nie poradze, chyba tylko to zebys powpisywal jakies hasla w google i przegladal zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alberciczek 17.04.2015 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 A jak wygląda sprawa łączenia murłat z kantówkami i kantówek ze słupkami? Trzeba robić jakieś nacięcia w murłatach i słupkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 17.04.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Nie znam sie na dachach ale kiedys trafilem na spoko kanał, niektore filmy nie sa cale bo gosc chce na tym zarobic, ale wiele fajnych rzeczy mozna podejzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alberciczek 19.04.2015 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Oooo, fajny link. Napewno mi się przyda, bo nie tylko jedno można zobaczyć jak się robi. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 06.07.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Witam, w moim przypadku chciałbym zrobić zadaszenie nad tarasem, który będzie kryty blachodachówką. W późniejszych latach taras ten zostałby zabudowany. Od czoła tarasu chciałbym mieć belkę rozpiętą na słupach na długości około 5mb, a nie chciałbym dawać zastrzałów, Jaki przekrój musiałaby mieć taka belka żeby nie ugięła się? Czy w takim przypadku lepiej dać inny materiał np.: dwuteownik stalowy i obudować go drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 08.07.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Witam, można zrezygnować ze słupków, mocując "murłatę" do ściany co 120 cm kontownikami do montażu ciesielskiego (gotowe w Castoramach) , mają otwory montażowe, wystarczy dokręcić je do bleki a całość do ściany (nawet po 4 kołki rozporowe / kontownik) - całość nie do wyrwania (chyba że celowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 09.07.2015 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Chodzi mi od czoła, nie od ściany, teraz nie ma nic - powietrze, dach musi się opierać na słupach oraz belce nośnej dalej deskowanie papa i blacho-dachówka..., czyli chodzi mi o przekrój tej belki nośnej długosci 5m, który nie powodowałby jej ugięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 09.07.2015 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Zakładając chęć posiadania (od frontu) belki wsporczej o rozpiętości 5m - mogę jedynie sugerować użycie stalowego ceownika z nakładką drewnianą - dla ułatwienia dalszego montażu połaci zadaszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts