Famii 14.04.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Witam Forumowiczów. Rok temu kupiliśmy nasze "M", pozbieraliśmy troszkę funduszy ( nie licząc bieżących napraw ) właśnie zabieramy się za salon. Meble zamówione, farby już mamy ( jeszcze tapety dokupić ). W naszym salonie mamy starszą rogówkę - jest dość solidnie wykonana ( mieszkanie pierwotnie należało do stolarza, więc przypuszczam, że on maczał w tym palce ), przeżyła dwa lata użytkowania studentów ( ostatni sylwester przed zdaniem nam mieszkania był zrobiony na 30 osób i zaowocował zalaniem sąsiada i nowym kompaktem WC ) - do tego jest dość wygodna, dlatego szkoda nam ją wyrzucić. Druga strona jest taka, że nie chcemy kupować czegoś za 2-3 tyś z sieciówek - na jednym z wynajmowanych mieszkań mieliśmy taką "nówkę" z Agata meble za prawie 3 tyś, usiadły na niej 4 dość duże osoby i deska się rozszczepiła. Jednak jak widać na zdjęciach obicie kanapy jest w dość "ciężkim" stanie ( moje dzieci też jej nie oszczędzają ). Chcemy ją wyczyścić i założyć na siedzenia oraz oparcia "pokrowce". Zastanawiamy się też nad renowacją - jednak nie wiem, czy to ma sens - przydałaby się wymiana gąbki w siedzeniach ( czuć na środku deskę ) i wymiana tapicerki - ma ktoś może z tym doświadczenie? Jaka byłaby kwota takiej przyjemności? Mówię od razu, sama się za to nie zabieram - aż tak zdolna nie jestem Wracając do pokrowców. Mam maszynę, jakieś zdolności - powiedzmy, że przeciętne ( umiem uszyć np. jaśka, obszyć obrus, firanę czy wszyć zamek do ubrania ) i chciałabym sama zrobić pokrowce na te poduszki. W tej chwili siedzenie zabezpieczam materiałem zwyczajnie wciskając go w rogi mebla - materiał oczywiście się ściąga przy siadaniu ale jakieś zabezpieczenie jest. Chciałabym zrobić takie pokrowce jak np. na taboret - czyli np. z gumką na krawędziach, ewentualnie ściągane ściągaczem. Nie mam jednak najmniejszego pomysłu z czego to zrobić Zastanawiam się nad tkaninami obiciowymi - jednak czy one dobrze będą wyglądać na tych poduszkach ( nie chcę żeby się mocno marszczyły i ściągały ). Myślałam też nad tkaninami z dodatkiem lycry - wiem, że są cieńsze, ale np. przed śladami po łapkach dzieci sobie poradzą. Myślę też, że ładniej się "naciągną" na tą kanapę. Będę wdzięczna za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts