Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który tynk silikonowy wybrać?

Recommended Posts

Witam.

W miejscowym składzie budowlanym posiadają tylko tynki firmy Ceresit i quick-mix. Ceresit jest troszkę droższy.

Który według was będzie lepszym wyborem.

A dlaczego sylikonowy? Ja uważam, że tynk sylikonowy ma więcej wad niż zalet - ale to moja opinia.

Nadaje się na tereny bardziej zanieczyszczone, czy narażone na porastaniem, trudniej znaleźć ekipę która go "dobrze" ułoży, widać każdy błąd, naprawa uszkodzenia również jest widoczna, nie da się go malować- oczywiście jest ładny i trwały. Z tego co słyszałem ostatnio modny jest NANOPORPUTZ firmy BAUMIT

A dlaczego sylikonowy? Ja uważam, że tynk sylikonowy ma więcej wad niż zalet - ale to moja opinia.

Nadaje się na tereny bardziej zanieczyszczone, czy narażone na porastaniem, trudniej znaleźć ekipę która go "dobrze" ułoży, widać każdy błąd, naprawa uszkodzenia również jest widoczna, nie da się go malować- oczywiście jest ładny i trwały. Z tego co słyszałem ostatnio modny jest NANOPORPUTZ firmy BAUMIT

Jeśli nie silikonowy, to jaki mógłbyś zaproponować?

Czyli taki typu Caprol thermsan NQG?

Poczytałem - piszą bardzo ładnie - warty zastanowienia i firma dobra tylko trzeba by było kupować barwę u przedstawiciela bo tam chyba jakiś kłopot z ciemnymi barwami - gdyby takie były potrzebne.(ale to jest tak zawsze, aby malować na jasnym ciemnymi barwami) różnorodność struktury imponująca - to dobrze bo można wykonać kilka efektów jak ktoś lubi - np niektóre elementy o innym uziarnieniu :)

Jakby jeszcze dobrą cenę uzyskał .. drogi jest za 20kg - 325 zł

Dobra cena, wszystko drożeje więc pewnie i tynki zaraz pójdą do góry.

Nie wiem co szybciej rośnie temperatura czy ceny?

U nas rozważamy baumit - w ofercie dostałem alternatywę tynk Baumit nanopor top

http://www.baumit.pl/produkty/systemy-ocieplen/system-ocieple-baumit-star/baumit-nanoportop.html

Co o Tym sądzicie?

Wygląda na to, że produkt podobny do thermosana. W opisie Baumita razi mnie jedno określenie "samoczyszczący".

O co tu kużwa biega- jakaś ściema?

nie do konca. Dodatki chemii m.in do Thermosan /Amphisilan / Carbopor tworza tzw CCC - Clean Concept - czyli fasady samoczyszczace sie od deszczu/wiatru Slonca. Efekt niestety nie jest staly.

Co do NQG - nie ma problemu z ciemnymi kolorami, problemem jest HBW - jak we wszytskichg systemach opatych na cem kleju do siatki

Witam.

W miejscowym składzie budowlanym posiadają tylko tynki firmy Ceresit i quick-mix. Ceresit jest troszkę droższy.

Który według was będzie lepszym wyborem.

lol.

W Piotrkowie Trybunalskim masz np Kenpol - dystrybutor Caparol i Kreisel i jeszcze paru innych.