Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki jest koszt ogrzewania centralnego

bialy199623

Recommended Posts

Witam,

Na jesień planuje zrobić w domu ogrzewanie centralne. No i od czego zacząć.

Mam mieszkanie dwupoziomowe, na dole 40mkw oraz góra jakieś 25mkw, do tego piec chciałbym umieścić w piwnicy. Potrzebuję 3 średnie i 3 małe kaloryfery oraz jedno żeberko łazienkowe. Bojler już mam.

Rurki doprowadzające wodę do grzejników prowadzić chcę plastikiem widoczne na ścianach przy podłodze bez wkuwania się.

Jaki będzie mniej więcej sam koszt materiałów do zbudowania tego systemu grzewczego? Czy bojler mogę umieścić w piwnicy pod poziomem kuchni, łazienki? Co powinienem wiedzieć dodatkowo, jakieś wskazówki, porady. Z góry dziękuję

jak mieszkanie w ocieplonym budynku to grzej wyłącznie prądem, zamontuj duże grzejniki i w piwnycy umiesc bufor 1000l do grzania w taniej taryfie, możesz kupic jakies używane grzejniki elektryczne akumulacyjne, możesz grzać klimatyzacją

cwu tez pradem chyba ze duże zużycie to pompa ciepła ze zbiornikiem

Uporządkujmy.

Teraz poruszasz się na oślep, a my nie znając parametrów mieszkania niewiele możemy ci pomóc. Nie wiemy jak jest ocieplone i nie wiemy jakich mocy muszą być grzejniki żeby to ogrzać. Powinieneś policzyć OZC , lub zapłacić komuś za policzenie, a w najgorszym wypadku policzyć na cieplowlasciwe.pl

Jeżeli to będziesz miał, to już prawie będziemy w domu. I sam się przekonasz, że kocioł na paliwa stałe do takiego mieszkania to niezbyt dobry pomysł.

Po prostu panowie trafiliście na normalnego Kowalskiego jakich jest 99% w tym kraju :) który ma w głębokim poważaniu obliczenia i inne historie.

Nie napiszę że to dobrze ale taka jest rzeczywistość, fora to garstka ludzi :)

Chce normalnego śmieciuszka żeby mu ogrzał tyłek w zimie i nic więcej.

Kolego Biały napisze Ci tak bez filozofowania bo myślę że chodzi Ci o to co napisałem wyżej ?

Mały "śmieciuch" ze 6kW zadowoli Twoje pragnienia i zamkniesz się poniżej 2 tysi, o mniejszych nie słyszałem.

Pozdrawiam.

Nie jestem tym zwykłym Kowalskim co Ci się wydaje i mogę sobie przeliczyć tylko nie wiem jak, Ty odrazu urodziles się w każdej dziedzinie specjalistą? No właśnie...

Mam około 160m3 do ogrzania, dom mam nie ocieplony, ściana o grubości pół metra, a w środku chyba to się nazywa luka wentylacyjna w murze. Mam strych nieocieplony ale odizolowany od piętra. Z jednej strony mam sąsiada(ten sam budynek...) jeśli to potrzebne. Chcę zrobić to jak najtańszym kosztem, żyję na wsi i nie wymagam bóg wie czego, ma grzać i tyle.

to jakiś najmniejszy kociołek 5-6kW, tylko że przy tak małym metrażu to się nalatasz co kilka godzina do tego kotła a oszczędności tyle co nic. teraz masz jakieś ogrzewanie czy nowa chata?

PS jak sciana pol metra to raczej stara, jeśli się grzejesz prądem to lepiej przeznaczyć kase na izolacjęa jak masz piece kaflowe to lepiej wsadzić tanie grzałki, kase tez na izolacje, przy okazji kaflowe beda trzymac cieplo