bialy199623 14.04.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Witam, Na jesień planuje zrobić w domu ogrzewanie centralne. No i od czego zacząć.Mam mieszkanie dwupoziomowe, na dole 40mkw oraz góra jakieś 25mkw, do tego piec chciałbym umieścić w piwnicy. Potrzebuję 3 średnie i 3 małe kaloryfery oraz jedno żeberko łazienkowe. Bojler już mam. Rurki doprowadzające wodę do grzejników prowadzić chcę plastikiem widoczne na ścianach przy podłodze bez wkuwania się. Jaki będzie mniej więcej sam koszt materiałów do zbudowania tego systemu grzewczego? Czy bojler mogę umieścić w piwnicy pod poziomem kuchni, łazienki? Co powinienem wiedzieć dodatkowo, jakieś wskazówki, porady. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Co za kocioł na te 65m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialy199623 14.04.2015 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 No właśnie jestem zielony, ale chodzi mi o piec na węgiel/drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.04.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Co za kocioł na te 65m2? no tak z 15kW, żeby ciepla nie zabrakło a poważnie to jeden widziałem 3,9kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Co powinienem wiedzieć dodatkowo, jakieś wskazówki, porady. Z góry dziękuję Powinieneś wiedzieć jakie jest szczytowe zapotrzebowanie na ciepło tego mieszkania. Oczywiście ja zrobiłbym wszystko żeby nie iść w paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 a poważnie to jeden widziałem 3,9kW Mój malutki kominek ma 6kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialy199623 14.04.2015 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Szczytowe zapotrzebowanie mieszkania, co to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialy199623 14.04.2015 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 I czy kupię piec 15kW do 2tyś? Coś w miarę dobrego, jakieś linki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Szczytowe zapotrzebowanie mieszkania, co to znaczy? Musisz wiedzieć jaką moc potrzebujesz w najzimniejszy dzień zimy żeby w mieszkaniu było np. 20 stopni i nie brakowało ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 I czy kupię piec 15kW do 2tyś? Coś w miarę dobrego, jakieś linki? BrodowskiG nie rób se jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.04.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 jak mieszkanie w ocieplonym budynku to grzej wyłącznie prądem, zamontuj duże grzejniki i w piwnycy umiesc bufor 1000l do grzania w taniej taryfie, możesz kupic jakies używane grzejniki elektryczne akumulacyjne, możesz grzać klimatyzacjącwu tez pradem chyba ze duże zużycie to pompa ciepła ze zbiornikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialy199623 14.04.2015 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Widzę że tu się nie dowiem, dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Uporządkujmy.Teraz poruszasz się na oślep, a my nie znając parametrów mieszkania niewiele możemy ci pomóc. Nie wiemy jak jest ocieplone i nie wiemy jakich mocy muszą być grzejniki żeby to ogrzać. Powinieneś policzyć OZC , lub zapłacić komuś za policzenie, a w najgorszym wypadku policzyć na cieplowlasciwe.plJeżeli to będziesz miał, to już prawie będziemy w domu. I sam się przekonasz, że kocioł na paliwa stałe do takiego mieszkania to niezbyt dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Po prostu panowie trafiliście na normalnego Kowalskiego jakich jest 99% w tym kraju który ma w głębokim poważaniu obliczenia i inne historie. Nie napiszę że to dobrze ale taka jest rzeczywistość, fora to garstka ludzi Chce normalnego śmieciuszka żeby mu ogrzał tyłek w zimie i nic więcej. Kolego Biały napisze Ci tak bez filozofowania bo myślę że chodzi Ci o to co napisałem wyżej ? Mały "śmieciuch" ze 6kW zadowoli Twoje pragnienia i zamkniesz się poniżej 2 tysi, o mniejszych nie słyszałem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.04.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 są 3,9 i 5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.04.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 są 3,9 i 5kW tylko czy to naprawdę potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.04.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 są ludzie których się nie przekona a nie każdego stać na kotłownie z buforem, więc lepsze to niż nic. ten 3,9 kosztuje ponad 1700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialy199623 15.04.2015 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Nie jestem tym zwykłym Kowalskim co Ci się wydaje i mogę sobie przeliczyć tylko nie wiem jak, Ty odrazu urodziles się w każdej dziedzinie specjalistą? No właśnie... Mam około 160m3 do ogrzania, dom mam nie ocieplony, ściana o grubości pół metra, a w środku chyba to się nazywa luka wentylacyjna w murze. Mam strych nieocieplony ale odizolowany od piętra. Z jednej strony mam sąsiada(ten sam budynek...) jeśli to potrzebne. Chcę zrobić to jak najtańszym kosztem, żyję na wsi i nie wymagam bóg wie czego, ma grzać i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.04.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 to jakiś najmniejszy kociołek 5-6kW, tylko że przy tak małym metrażu to się nalatasz co kilka godzina do tego kotła a oszczędności tyle co nic. teraz masz jakieś ogrzewanie czy nowa chata? PS jak sciana pol metra to raczej stara, jeśli się grzejesz prądem to lepiej przeznaczyć kase na izolacjęa jak masz piece kaflowe to lepiej wsadzić tanie grzałki, kase tez na izolacje, przy okazji kaflowe beda trzymac cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts