Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja mieszkania 54m2 - hit czy kit?

MartySie

Recommended Posts

Witam :)

Nareszcie mamy klucze, mamy plan pomieszczeń i lada chwila ruszamy z remontem. Jednak przed rozpoczęciem prac chciałabym mieć chociaż lekki zarys tego co chcę osiągnąć w mieszkaniu żeby w trakcie remontu nie wyszło, że na coś już jest za późno :)

Mam głowę pełną pomysłów, ale nie wszystkie potrafię sobie wyobrazić w realu stąd ten post... Może ktoś doświadczony w aranżacji podpowie czy to co sobie wymyśliłam w ogóle będzie jako tako wyglądało, czy będzie funkcjonalne no i czy nie będzie kiczowato i z pomieszaniem stylów :)

Wrzucam rozkład pomieszczeń

http://images70.fotosik.pl/796/5fcdeb64074dc51d.png

(przepraszam za słabą jakość:) Przerysowywałam z kartki ;p)

I poniżej mniej więcej jak by to miało wyglądać:

http://images70.fotosik.pl/796/9f178a4fd02707db.jpg

I teraz pytania :)

1. Łazienka. Chciałabym zrobić łazienkę w stylu marynarskim: granatowe płytki na podłodze, białe na ścianach, błękitna szklana mozaika na blacie i wannie. Dodatki jak rolety w paski. Szafki z drzwiami witrażowymi białymi. W internecie jest mnóstwo zdjęć takich łazienek, ale z odwróconymi kolorami tzn. biała podłoga, granatowe ściany. Ze względu na psa, który gubi sierść chcę uniknąć białych płytek, bo nie dam rady kilka razy dziennie myć podłogi w łazience :) Co sądzicie o takim wystroju?

2. WC Czy to pomieszczenie na chemię ma sens?

3. Aneks kuchenny i pokój dzienny Marzy mi się wyspa. Czy wciskanie jej na siłę na tak małym metrażu jest rozsądne? Może zamiast wyspy wrzucić w to miejsce po prostu stół z krzesłami?

Chciałabym mieć białe szafki kuchenne z drewnianymi blatami. Na ścianie w części aneksu czerwona cegła, reszta pomieszczenia lekko szare ściany, ciemna kanapa plus kolorowe dodatki. No właśnie... i tutaj nie mam pojęcia czy to w ogóle będzie jakoś wyglądało. Czy nie pomniejszy to pomieszczenia optycznie? Może lepiej do kuchni wrzucić jakąś szklaną mozaikę lub po prostu szkło na ścianie?

Ogólnie chcę aby mieszkanie było jasne i jednocześnie przytulne. Muszę jednak brać pod uwagę właśnie psa, przez co nie mogę pozwolić sobie np. na białą kanapę.

Będę wdzięczna za wszystkie rady i uwagi :)

Edytowane przez MartySie

W wc nie przewidujesz umywalki?

Nie dałoby się wc przenieść do łazienki?

Zrezygnowałabym z tego pomieszczenia na chemie powiększając część kuchenną a usuwając ściankę pomiędzy wc a korytarzem zyska się trochę przestrzeni przy drzwiach, bo w tej chwili wchodzi się na ścianę.

Inna opcja to przenieść pralkę do wc i zrobić pralnię.

Pierwotnie wc miało zostać przeniesione do łazienki, ale niestety nie ma takiej możliwości (ograniczenia pionu kanalizacyjnego)

Umywalkę przewiduję, ale na razie nie jestem pewna czy będzie taka możliwość. W związku z tym, że jest to stara kamienica mamy trochę ograniczeń, szczególnie jeśli chodzi o rury itp.

Nie widzę linków

Są w pierwszym poście

Wrzucam rozkład pomieszczeń

http://images70.fotosik.pl/796/5fcdeb64074dc51d.png

(przepraszam za słabą jakość Przerysowywałam z kartki ;p)

I poniżej mniej więcej jak by to miało wyglądać:

http://images70.fotosik.pl/796/9f178a4fd02707db.jpg