marcuso86 14.04.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 WitamW najbliższym czasie bede wykonywał centralne ogrzewanie w swoim domu:Dół podłogówka około 80m2 + góra łazienka ogrzewanie podłogowe reszta grzejniki naścienne + jakis mały grzejnik w garażu, kocioł na ekogroszek +CWU.Nie byłem jeszcze u hydraulika pytać sie o cene ale chciał bym wiedzieć jak sie ksztautuje (robocizna + materiał) wiec jeśli ktoś robił podobne centralne ogrzewanie prosił bym o orientacyjne koszty. Wiem że dużo zależy od jakości ale przyjmijmy że wszystko robione ze średniej jakości materiałów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.04.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Jeśli jeszcze nie jest za późno to nie rób ogrzewania mieszanego. Zrób wszędzie podłogówkę. Koszt tak na prawdę będzie bardzo podobny jak przy grzejnikach, bo to co wydasz więcej na podłogówkę zwróci Ci się później tańszą kotłownią - nie będziesz potrzebował żadnych sprzęgieł, mieszaczy i innego ustrojstwa. Kocioł na ekogroszek w nowym domu to też niezbyt fortunny pomysł - wiem bo miałem i zlikwidowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 14.04.2015 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Niestety dom na wsi i nie ma niestety gazu jeśli oto ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 map, kolega chce kocioł i resztę z ze średniej półki Pompy są z najwyższej także chyba ciężko Ci będzie Ty miałeś i zlikwidowałeś bo wcisnęli Ci gniota 3 razy za dużego jaki potrzebowałeś a jeszcze nawet nie wiedziałeś co faktycznie masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.04.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 nie wiem na ile jesteś już zdecydowany na swoje rozwiązanie ale prostszy układ byłby z podłogówką wszędzie, dodatkowo masz możliwość wyboru większej ilości źródeł ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Marcuso ? Koszęcin to gdzieś koło Lublińca czy źle kojarzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 nie wiem na ile jesteś już zdecydowany na swoje rozwiązanie ale prostszy układ byłby z podłogówką wszędzie, dodatkowo masz możliwość wyboru większej ilości źródeł ciepła Zgodzę się, zawsze jakaś alternatywa na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 14.04.2015 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Heh dom stoi w koszęcinie jakiś jasnowidz widze sie znalazł Wracając do tematu koszty:) Piec 15KW? Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez marcuso86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.04.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 jak minimalna izolacja to 10kW wystarczy, najmniejszy palnik ma 7kW i chyba siedzi w kotle 10kw, palniki mogą pracować ponad swoją moc więc pewnie taki najmniejszy tez by wystarczył, jak masz troche lepszą izolacje to bierz najmniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Heh dom stoi w koszęcinie jakiś jasnowidz widze sie znalazł Eeee tam jasnowidz Mam tam chyba ze 3 sprzedane i pracujące małe kociołki. 15kW to dużo za dużo myślę, ile masz tej góry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 14.04.2015 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Góra około 71m2.Mógłbyś podać orientacyjny koszt całej instalacji z robocizną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Ależ kolego Wivaldi nikt tu nie twierdzi że miód- malina ale jakieś wyjście na teraz żeby się nie zadłużać na lata.Zrobić domek w podłogówce, pobawić się w węgiel żeby odbić się od dna po budowie i zainwestować wtedy kaskę na coś mniej obsługowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.04.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 pobawić się w węgiel żeby odbić się od dna po budowie i zainwestować wtedy kaskę na coś mniej obsługowego. cytat ze znajomego inwestora: "gdyby nie kredyt, już dawno wywalilibyśmy ten ekogroszek. miało być tanio czysto i w miarę bezobsługowo, wyszło odwrotnie". pomijam kwestię doboru kotła (pewnie źle dobrany), tak jak niektórzy pomijają kwestię REALNYCH kosztów instalacji węgla i innego źródła ogrzewania. w temacie wątku - polecam zrobić 100% podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam W najbliższym czasie bede wykonywał centralne ogrzewanie w swoim domu: Dół podłogówka około 80m2 + góra łazienka ogrzewanie podłogowe reszta grzejniki naścienne + jakis mały grzejnik w garażu, kocioł na ekogroszek +CWU. Nie byłem jeszcze u hydraulika pytać sie o cene ale chciał bym wiedzieć jak sie ksztautuje (robocizna + materiał) wiec jeśli ktoś robił podobne centralne ogrzewanie prosił bym o orientacyjne koszty. Wiem że dużo zależy od jakości ale przyjmijmy że wszystko robione ze średniej jakości materiałów. Pozdrawiam Nie pakuj mieszanej instalacji do nowego domu bo to jest nie dość,że droga sprawa,przez skomplikowanie takiej instalacji to jeszcze będziesz zmuszony do posiadania cały czas ekosyfu w nowym domu,bo innego nowoczesnego i niskotemperaturowego źródła ciepła bez remontu lub drogiej inwestycji nie bedziesz mógł miec. Czyli podłogowka po całości to najsensowniejsze rozwiązanie. Koszt zależy jak będziesz szukał to ok.60-80zł/m2 za calość czyli material i robocizna. Co do samego ekosyfu się nie wypowiem,bo wg mnie nie nadaje się do nowych domów z uwagi na to,że taki system grzewczy jest bardzo drogi inwestycyjnie i eksploatacyjnie i tylko bogatych stać na taką inwestycję(kocioł+komin+kotłownia i ok.0,2zł/kWh) a poza tym moc grzewcza kotłów nie przystaje do dzisiejszych realiów i kotły z automatu są mocno przewymiarowane w nowych domach a o przewymiarowaniu kotła na ekogroszek przeczytasz na forum,jakie są efekty. Przed wyborem źródła ciepła zrób audyt energetyczny domu to znaczy poznasz obciążenie cieplne domu czyli jaką moc grzewczą urządzenia potrzebujesz oraz zapotrzebowanie domu na ciepło czyli ile energii dom będzie potrzebował czyli jakie rachunki za ogrzewanie zapłacisz każdym źródłem ciepła,dopiero wtedy się decyduje o wyborze źródła ciepla i najlepiej jak to się robi przed budową bo po budowie to jesteś już z ręką w nocniku. To,że mieszkasz wsi o niczym nie świadczy,ja też mieszkam na wsi i cieszę się,że nie mam gazu w domu Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.04.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 połączyć dobrze kocioł stalopalny i podłogówkę tak, żeby na podłogę szła niska temp. a na powrot wysoka to też trzeba pomyśleć, jakby nie kombinować potrzeba dwie pompki i pewnie sprzegło lub bufor, ale skoro ludzie pala na 45 stopni i sa zadowoleni to chyba zbyt ambitnie podchodze do tematu, zawsze można po 5 latach powiedzieć, że teraz to kiepskie kotły robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.04.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 map, kolega chce kocioł i resztę z ze średniej półki Pompy są z najwyższej także chyba ciężko Ci będzie Ty miałeś i zlikwidowałeś bo wcisnęli Ci gniota 3 razy za dużego jaki potrzebowałeś a jeszcze nawet nie wiedziałeś co faktycznie masz Widzisz, ja w przeciwieństwie do Ciebie nie chcę mu niczego sprzedać Mi po prostu tak po ludzku żal jest człowieka, że błąd che popełnić już na starcie i na tyle ile mogę próbuje zasiać jakieś ziarnko edukacji, że na prawdę nie trzeba tak żyć w XXI wieku i nie trzeba za to płacić majątku jak tu twierdzicie. Niestety największą plagą są tu sprzedawcy, którzy w imię własnych interesów opowiadają bujdy i pogłębiają kłamliwe stereotypy:( A co do mojego ex-gniota jak go nazwałeś to przynajmniej nie rdzewiał, bo dziś wyczytałem na forum, że niejaki wychwalany przez wszystkich Skamp po 2,5 roku eksploatacji miał dziury średnicy długopisu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Mi zaś żal Mapie Ciebie że tak dałeś się nabrać i ktoś Ci takiego kloca wcisnął, dziwi jeszcze bardziej że teraz chcesz edukować po tym innych. Co by było jednak gdybyś kupił kocioł dopasowany do potrzeb Twojego budynku, może to rozgoryczenie byłoby dużo mniejsze, nie wszyscy mają zarobki marynarzy i chcą się zadłużać na duże pieniądze, jednego stać drugiego nie. Mama mi zawsze mówiła licz synu zawsze siły na zamiary. Czy moja rada nie jest ok ? Zrobić domek w podłogówce, pobawić się w węgiel żeby odbić się od dna po budowie i zainwestować wtedy kaskę na coś mniej obsługowego. Kominy pewnie już i tak stoją skoro kolega zaczął pytać o kocioł, nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Co by było jednak gdybyś kupił kocioł dopasowany do potrzeb Twojego budynku, Nawet do Mapa budynku nie ma dopasowanego kotła,bo jak widać 9kW wyrabia się u niego w ciągu 12-14h a Ty chcesz swoje min.12kW pakować do mniejszych i cieplejszych domów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 14.04.2015 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Dokładnie kominy juz stoją także bedzie napewno kocioł na ekogroszek na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Nawet do Mapa budynku nie ma dopasowanego kotła,bo jak widać 9kW wyrabia się u niego w ciągu 12-14h a Ty chcesz swoje min.12kW pakować do mniejszych i cieplejszych domów ? I jakoś ludzie nie strzelają sobie w łeb z tego powodu Ba nawet widzę że wszyscy zadowoleni, kupili kociołki 3 czy 5 razy taniej niż pompkę przez co będą palić kilka lat za free a Ty będziesz drapał się w głowę skąd wziąć na ratę Aaa i powiedz jak taki światły człek jak Map dał się w kręcić w kocioł 25kW skoro teraz pompa 9kW daje radę ? On go sprzedał i nawet nie wiedział jaki miał w nim palnik, tam dopiero sprzedawca zaszalał na całego Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts