Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

materiały budowlane -

PL005

Recommended Posts

Witam,

jestśmy na początku przygody z budową i mamy dużo wątpliwości i pytań.

Zdecydowaliśmy się na projekt Z223.

Mamy możliwość zakupu bloczków na budowę ścian.

Według projektu mamy YTONG PP4 24cm, jednak wyglądają na dość drogie.

Czy ktoś może polecić ewentualnie inne tańsze i powiedzieć jak u niego się sprawdziły? Jeśli będzie zmiana materiałów rozumiem że wystarczy wpis w dzienniku ?

Pozdrawiam

u mnie zmiana materiału na ściany wymagała ponownego przeliczenia fundamentów ( wybrałam silikat - ciężki materiał). zmiana była istotna i była załatwiana na etapie adaptacji projektu. Wasz projekt również będzie wymagał adaptacji więc pewnie konstruktor/ projektant Wam to przeliczy pod materiał, który wybierzecie

___

co taniej to nie doradzę, bo ja uparłam się na silikaty i nie interesowało mnie co tańsze, droższe :)

jakie macie oczekiwanie względem materiału na ściany? tylko cena jest istotna?

Edytowane przez Kendra

dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.

@Kendra

nie tylko cena ale wiadomo im taniej tym lepiej przy zachowaniu standardu

@ Mall

tak chyba będzie najłatwiej zrobić i też cenowo na plus

@ Antymateria

BLOCZEK SUPOREX BELIT SOLBET YTONG 24 cm - 39,20 zł m2

YTONG 24 cm bloczek gazobeton pustak PP4 - 52.72 zł m2

Poleci ktoś dobrą hurtownie w mazowieckim ?

Edytowane przez PL005

rozważyłbym jednowarstwową ścianę samemu można postawić taki domek w 3 tyg jak jest pogoda

Nawet taka świeżynka budowlana jak ja wie że ściana 1W musi być budowana powoli, dokładnie i raczej przez doświadczoną ekipę, bo łatwo ją zepsuć. Było o tym dziesiątki razy na forum muratora.

@ krowa krówka, Antymateria

dzięki za propozycję ale jednak zostaniemy pewnie przy 2W, chociaż dokładniej zlukam jakby to było jeśli chodzi o 1W w naszym przypadku.

Może ktoś ocenić :

wyliczyłem że potrzebuję 150m2 około 1100 pustaków 24 X 24 X 59

oczywiście orientacyjnie czy się nie pomyliłem powiedzmy o 300 pustaków plus lub minus

Ceny dość wysokie. Poza tym jaki jest w ogóle sens brania tak cienkiego betonu komórkowego, skoro i tak trzeba będzie go docieplać? Również proponowałbym ścianę jednowarstwową z BK albo ścianę 2W, ale na innym materiale. Polecałbym Porotherm 25 cm. Znacznie lepsza akustyka i kilkukrotnie wyższa nośność. Po dociepleniu (co i tak byście robili) izolacyjność termiczna będzie na poziomie założonym w projekcie.