Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kawalerka 29 mkw - pomysły na salon

jasiek84

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałbym prosić o pomoc w zaaranżowaniu pokoju kawalerki, którą niedawno nabyłem:

plan.jpg

zdaje sobie sprawę, że pokój jest malutki i raczej nie należy do łatwo ustawnych ale:

- bardzo chciałbym zmieścić w nim dwuosobowe łóżko lekko odgrodzone od pozostałej części pokoju tzw. aneks sypialny,

- stolik dla 2-4 osób

- małą sofe/kanapę z funkcją spania (dla gości) która z tv na ścianie tworzyłaby mini-salon...

Okna i balkon -orientacja wschodnia, wneka w poblizu przedpokoju będzie zabudowana szafą na wymiar, wymiary pokoju bez wnęki 536x290, na długiej ścianie w okolicy okien będzie kaloryfer 100 cm dł., potrzebuję jedynie dostępu do drzwi balkonowych, tych podwójnych okien nie będę otwierał szeroko, jedynie uchylał/rozszczelniał...

Będę wdzięczny za każdy pomysł, podpowiedź

Może zbyt przywiązaliście się do słowa "wydzielić"...

Poprosiłem przede wszystkim o pomoc w aranżacji pokoju

@ joliska: Nie będę wymieniał z nazwy dewelopera, wszystkie kawalerki w tym bloku się sprzedały, mi osobiście bardzo spodobał się aneks kuchenny z oknem, gotowa wnęka na szafę, loggia i okna 240 cm wysokości...

@ kinka: obecnie mieszkam w pokoju o szerokości 290 cm i długości 450 cm także troszkę mniejszym

Edytowane przez jasiek84

Ale to jeden pokój - teraz? Weź kartony/papier i rozłóż na podłodze "meble", które planujesz w kawalerce. Nie zapomnij o otworach drzwiowych...

W mieszkaniu chcesz mieć wyraźne 2-3 strefy,. Łózko 2-osobowe potrezbuje przestrezni - w kawalerce jej nie ma, jeśli gdzieś wstawisz takie łóżko, zastawisz przejście... Przy szafie - łóżkiem zablokujesz szfę, na środku - zablokujesz przejście do kuchni, pod oknem - zablokujesz balkon...

Loggia, aneks z oknem i miejsce na szafę, to nie są wystarczające argumenty, by kupic tę kawalerkę, jeśli ma się marzenia jak Twoje :(

Na takiej powierzchni i przy tak nieergonomicznym układzie, jedyne rozwiązanie to: rozkładana na noc sofa dla gospodarzy i materac dla gości... Developer to narysował w rzucie - innej wersji nie ma.

Edytowane przez joliska

Może coś takiego ? Ale tu jest zatrważająca ilość kompromisów. Jakby były pytania to śmiało. To co nie jest oczywiste to lodówka podblatowa. Można też zostawić kuchnię w takiej formie jak była i zrobić stolik składany na ścianie, albo ten super wąski stolik od szwedów rozkładany.

Screenshot_5.jpg

Nie wiem jaka wysokość pomieszczenia ale inną opcją będzie łóżko podciągane pod sufit, albo jeden z tych mebli wielofunkcyjnych z łóżkami chowanymi w szafie, zamieniającymi się w biurka.

@ joliska: głównym czynnikiem wyboru tej kawalerki była lokalizacja i cena, a te o których wspomniałem są w pewnym sensie wtórne, nie sądziłem, że pojawiając się na tym forum ktoś będzię oceniał argumenty (w dodatku nie wszystkie), które brałem pod uwagę decydując się na to mieszkanie... liczyłem na "merytoryczne" rady i podpowiedzi - dzięki @ masłoprojekt, nie bralem pod uwagę takiego ustawienia stołu w kuchni, spróbuję coś jeszcze z tym pomyśleć

Tutaj jeden z moich pomysłów:

wariant3.jpg

ścianka z karton-gipsu między łóżkiem i małą sofą ma 160 cm długości i 120 wysokości, by nie zabierać światła dziennego dla dalszej części pokoju. Przy takiej aranżacji zostaje 130 cm na komunikację, łóżko 140x200 niskie i lekkie na metalowym bądż drewnianym stelażu, stolik pod ścianą 120x80 w przypadku przyjmowania gości przysuniety bliżej sofy 160x90 (z funkcją spania) da nawet 6 miejsc siedzących, tv nad stołem na wysięgniku...

kolorki poglądowe

Nie wiem które to piętro, ale okna czasem trzeba myć. Celowo nie robiłem ścianek na stałe, bo przestrzeń jest mała i powinna być jak najbardziej mobilna. Zamiast ścianki można postawić niski regał, jak łóżko będzie też niskie to od razu masz półki na książki i na lampki nocne, a dodatkowo możesz wszystko łatwo przesunąć, żeby umyć okna.

Jako kawalerka ma niezły układ,ale to co chcesz w niej zmieścić nie ma najmniejszego sensu,po co ci takie duże łóżko,które nie da się złożyć..........? w tak małym wnętrzu trzeba postawić na meble wielofunkcyjne a tego jest bardzo wiele:

http://garderoby.eu/wp-content/uploads/2011/10/Wall-Bed-Part-Close-1024x819.jpg

fakt, nie pomyślałem o myciu okien :rolleyes: piętro IV - przedostatnie, a gdybyś miał ten pokój ustawiać dla siebie - próbowałbyś kombinować z łóżkiem czy zostałbyś przy większej sofie z funkcją spania?

Często w trakcie projektowania zadaję sobie dokładnie takie pytanie. Jednak trzeba brać pod uwagę potrzeby osoby która będzie mieszkać w danym miejscu, każdy jest inny i ma inne priorytety. Nie wiem czy upierałbym się przy wstawianiu łóżka. Chyba bardziej kusiłoby mnie zrobienie łóżka podwieszanego pod sufitem, albo chowanego w mebel i zmieniającego się w biurko.

Chociaż nie widziałem tego rozwiązania na żywo, a te co znalazłem na szybko wcale mnie nie przekonują.

"Lekko" zmodyfikowany pomysł:

Screenshot_5b.jpg

Łóżko wydzielone szklaną szybą ze skrzydłem którym można przymykać część sypialną.

dzięki @masłoprojekt za wszystkie propozycje, ten ostatni projekt jest jak dla mnie już zbyt ingerujący, sporo burzenia, kuchnia robi się bardzo mała, z racji tego że sporo gotuję będzie zbyt mało miejsca do pracy... ale myślę, że Twoja pierwsza propozycja gdzie stół można potraktować jako przedłużenie blatów kuchennych jest całkiem ciekawa, a gdyby był to stół rozkładany to już całkiem fajnie, może udałoby się usadzić nawet 4 osoby

co do aneksu sypialnego z łóżkiem, będę się musiał nad tym porządnie zastanowić