jasiek84 14.04.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Witam wszystkich, chciałbym prosić o pomoc w zaaranżowaniu pokoju kawalerki, którą niedawno nabyłem: zdaje sobie sprawę, że pokój jest malutki i raczej nie należy do łatwo ustawnych ale: - bardzo chciałbym zmieścić w nim dwuosobowe łóżko lekko odgrodzone od pozostałej części pokoju tzw. aneks sypialny, - stolik dla 2-4 osób - małą sofe/kanapę z funkcją spania (dla gości) która z tv na ścianie tworzyłaby mini-salon... Okna i balkon -orientacja wschodnia, wneka w poblizu przedpokoju będzie zabudowana szafą na wymiar, wymiary pokoju bez wnęki 536x290, na długiej ścianie w okolicy okien będzie kaloryfer 100 cm dł., potrzebuję jedynie dostępu do drzwi balkonowych, tych podwójnych okien nie będę otwierał szeroko, jedynie uchylał/rozszczelniał... Będę wdzięczny za każdy pomysł, podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 15.04.2015 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Tego się nie da zrobić Pokój jest zbyt wąski, by wydzielić w nim te strefy... Który developer to wybudował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 15.04.2015 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Jasiek84 czy ty w ogóle byłeś w tym mieszkaniu...........? Nie ma takiej możliwości żeby cokolwiek tutaj wydzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek84 15.04.2015 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Może zbyt przywiązaliście się do słowa "wydzielić"... Poprosiłem przede wszystkim o pomoc w aranżacji pokoju @ joliska: Nie będę wymieniał z nazwy dewelopera, wszystkie kawalerki w tym bloku się sprzedały, mi osobiście bardzo spodobał się aneks kuchenny z oknem, gotowa wnęka na szafę, loggia i okna 240 cm wysokości... @ kinka: obecnie mieszkam w pokoju o szerokości 290 cm i długości 450 cm także troszkę mniejszym Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez jasiek84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 15.04.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Ale to jeden pokój - teraz? Weź kartony/papier i rozłóż na podłodze "meble", które planujesz w kawalerce. Nie zapomnij o otworach drzwiowych... W mieszkaniu chcesz mieć wyraźne 2-3 strefy,. Łózko 2-osobowe potrezbuje przestrezni - w kawalerce jej nie ma, jeśli gdzieś wstawisz takie łóżko, zastawisz przejście... Przy szafie - łóżkiem zablokujesz szfę, na środku - zablokujesz przejście do kuchni, pod oknem - zablokujesz balkon... Loggia, aneks z oknem i miejsce na szafę, to nie są wystarczające argumenty, by kupic tę kawalerkę, jeśli ma się marzenia jak Twoje Na takiej powierzchni i przy tak nieergonomicznym układzie, jedyne rozwiązanie to: rozkładana na noc sofa dla gospodarzy i materac dla gości... Developer to narysował w rzucie - innej wersji nie ma. Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masłoprojekt 15.04.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Może coś takiego ? Ale tu jest zatrważająca ilość kompromisów. Jakby były pytania to śmiało. To co nie jest oczywiste to lodówka podblatowa. Można też zostawić kuchnię w takiej formie jak była i zrobić stolik składany na ścianie, albo ten super wąski stolik od szwedów rozkładany. Nie wiem jaka wysokość pomieszczenia ale inną opcją będzie łóżko podciągane pod sufit, albo jeden z tych mebli wielofunkcyjnych z łóżkami chowanymi w szafie, zamieniającymi się w biurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek84 15.04.2015 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 @ joliska: głównym czynnikiem wyboru tej kawalerki była lokalizacja i cena, a te o których wspomniałem są w pewnym sensie wtórne, nie sądziłem, że pojawiając się na tym forum ktoś będzię oceniał argumenty (w dodatku nie wszystkie), które brałem pod uwagę decydując się na to mieszkanie... liczyłem na "merytoryczne" rady i podpowiedzi - dzięki @ masłoprojekt, nie bralem pod uwagę takiego ustawienia stołu w kuchni, spróbuję coś jeszcze z tym pomyśleć Tutaj jeden z moich pomysłów: ścianka z karton-gipsu między łóżkiem i małą sofą ma 160 cm długości i 120 wysokości, by nie zabierać światła dziennego dla dalszej części pokoju. Przy takiej aranżacji zostaje 130 cm na komunikację, łóżko 140x200 niskie i lekkie na metalowym bądż drewnianym stelażu, stolik pod ścianą 120x80 w przypadku przyjmowania gości przysuniety bliżej sofy 160x90 (z funkcją spania) da nawet 6 miejsc siedzących, tv nad stołem na wysięgniku... kolorki poglądowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masłoprojekt 15.04.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Nie wiem które to piętro, ale okna czasem trzeba myć. Celowo nie robiłem ścianek na stałe, bo przestrzeń jest mała i powinna być jak najbardziej mobilna. Zamiast ścianki można postawić niski regał, jak łóżko będzie też niskie to od razu masz półki na książki i na lampki nocne, a dodatkowo możesz wszystko łatwo przesunąć, żeby umyć okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek84 15.04.2015 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 fakt, nie pomyślałem o myciu okien piętro IV - przedostatnie, a gdybyś miał ten pokój ustawiać dla siebie - próbowałbyś kombinować z łóżkiem czy zostałbyś przy większej sofie z funkcją spania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 15.04.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Jasiek na Twoim projekcie przy łóżku jest kaloryfer. To nie jest komfortowy i zdrowy pomysł. Czy odebrałeś już klucze? Może warto wybadać jakie pomysły mają sąsiedzi,którzy nabyli też takową kawalerkę?Pomysł Masłoprojekta sensowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 15.04.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Jako kawalerka ma niezły układ,ale to co chcesz w niej zmieścić nie ma najmniejszego sensu,po co ci takie duże łóżko,które nie da się złożyć..........? w tak małym wnętrzu trzeba postawić na meble wielofunkcyjne a tego jest bardzo wiele:http://garderoby.eu/wp-content/uploads/2011/10/Wall-Bed-Part-Close-1024x819.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek84 15.04.2015 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 zależy mi na łóżku bo chciałbym mieć minimalne poczucie komfortu i intymności, czemu duże 2-osobowe nie będę tłumaczyć dodatkowo problem z przenocowaniem znajomych, rodzinki, no i konieczność codziennego składania/rozkładania sofy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masłoprojekt 15.04.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 fakt, nie pomyślałem o myciu okien piętro IV - przedostatnie, a gdybyś miał ten pokój ustawiać dla siebie - próbowałbyś kombinować z łóżkiem czy zostałbyś przy większej sofie z funkcją spania? Często w trakcie projektowania zadaję sobie dokładnie takie pytanie. Jednak trzeba brać pod uwagę potrzeby osoby która będzie mieszkać w danym miejscu, każdy jest inny i ma inne priorytety. Nie wiem czy upierałbym się przy wstawianiu łóżka. Chyba bardziej kusiłoby mnie zrobienie łóżka podwieszanego pod sufitem, albo chowanego w mebel i zmieniającego się w biurko. Chociaż nie widziałem tego rozwiązania na żywo, a te co znalazłem na szybko wcale mnie nie przekonują. "Lekko" zmodyfikowany pomysł: Łóżko wydzielone szklaną szybą ze skrzydłem którym można przymykać część sypialną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masłoprojekt 16.04.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 W temacie stołu można pokombinować jeszcze tak https://youtu.be/c3zIJneQ8KU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek84 16.04.2015 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 dzięki @masłoprojekt za wszystkie propozycje, ten ostatni projekt jest jak dla mnie już zbyt ingerujący, sporo burzenia, kuchnia robi się bardzo mała, z racji tego że sporo gotuję będzie zbyt mało miejsca do pracy... ale myślę, że Twoja pierwsza propozycja gdzie stół można potraktować jako przedłużenie blatów kuchennych jest całkiem ciekawa, a gdyby był to stół rozkładany to już całkiem fajnie, może udałoby się usadzić nawet 4 osobyco do aneksu sypialnego z łóżkiem, będę się musiał nad tym porządnie zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts