Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian grafitowy na podłogi

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend

chce położyć 15 cm grafitu na podłogę tylko zastanawia mnie twardość tego materiału - EPS 60 ... . W deklaracji technicznej nie ma wpisów co dalej dzieje się z takim styropianem po pierwszym ugięciu - czy w póxniejsym okresie dalej może się uginać ? Ktos ma jakies doświadczenia jakaś wiedze ?

Wylewka to 10 cm betonu

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend
... ja już grafitowego wyeliminowałem gdy go "pomacałem" i przeczytałem karte techniczna. Grafit może jest dobry gdy zostało 5 cm na ocieplenie podłogi .. Po drugie styro z podłogi styka się z ziemią która ma temperatury dodatnie a na elewecji np. -20 stopni wiec nie warto w grafit się angażować - według mnie

... ja już grafitowego wyeliminowałem gdy go "pomacałem" i przeczytałem karte techniczna. Grafit może jest dobry gdy zostało 5 cm na ocieplenie podłogi .. Po drugie styro z podłogi styka się z ziemią która ma temperatury dodatnie a na elewecji np. -20 stopni wiec nie warto w grafit się angażować - według mnie

Skoro operujesz cyframi to policz sobie jaką będziesz miał temperaturę podłogi w okresie zimowym, szczególnie wokół ścian zewnętrznych, ewentualnie policz straty ciepła w przypadku kiedy będziesz chciał zainstalować podłogówkę.

Wartości liczbowe pozwolą Ci skonfigurować koszty inwestycyjne względem eksploatacyjnych z uwzględnieniem komfortu cieplnego.

Pozdrawiam.

Gość grend
Skoro operujesz cyframi to policz sobie jaką będziesz miał temperaturę podłogi w okresie zimowym, szczególnie wokół ścian zewnętrznych, ewentualnie policz straty ciepła w przypadku kiedy będziesz chciał zainstalować podłogówkę.

Wartości liczbowe pozwolą Ci skonfigurować koszty inwestycyjne względem eksploatacyjnych z uwzględnieniem komfortu cieplnego.

Pozdrawiam.

a co zmienia rodzaj styropianu na styku wylewka ściana zewnętrzna ?

NA karcie technicznej XPS jest napisane ugiecie na kolejne 50 lat - 2%. NA styro grafitowym tego nie ma - powiedzmy ze będzie to 5% a przypuszczam ze będzie więcej - 10% ? 15% ? Mając powiedzmy 20 cm na podłodze okaze się że wylewka siadzie o 1 cm albo... 2 cm .. 3 cm

a co zmienia rodzaj styropianu na styku wylewka ściana zewnętrzna ?

NA karcie technicznej XPS jest napisane ugiecie na kolejne 50 lat - 2%. NA styro grafitowym tego nie ma - powiedzmy ze będzie to 5% a przypuszczam ze będzie więcej - 10% ? 15% ? Mając powiedzmy 20 cm na podłodze okaze się że wylewka siadzie o 1 cm albo... 2 cm .. 3 cm

Zimą przy ścianie zewnętrznej grunt ma niższą temperaturę niż po środku budynku, pomieszczenia.

Poniżej podaję Ci link do pierwszej lepszej oferty, poczytaj, postaraj się zrozumieć, a zmienisz zdanie.

http://www.styropian.in/austrotherm/styropian-dach-podloga/styropian-dach-podloga-grafitowy/styropian-grafitowy-austrotherm-eps-031-dach-podloga-premium-grafitowy-cena-za-m3_p_582.html

Pozdrawiam.

Gość grend
Zimą przy ścianie zewnętrznej grunt ma niższą temperaturę niż po środku budynku, pomieszczenia.

Poniżej podaję Ci link do pierwszej lepszej oferty, poczytaj, postaraj się zrozumieć, a zmienisz zdanie.

http://www.styropian.in/austrotherm/styropian-dach-podloga/styropian-dach-podloga-grafitowy/styropian-grafitowy-austrotherm-eps-031-dach-podloga-premium-grafitowy-cena-za-m3_p_582.html

Pozdrawiam.

Nie wiem co chcesz osiągnąć tymi wypowiedziami i pewnie tego już nie zrozumiem....

Temperatura ściany zewnętrznej przy ocieplonym fundamencie spada poniżej 0 ??? Jeżeli budynek ma obrys 11 na 13 metrow to na jakiej powierzchni grunt spada poniżej 4 stopni w plusie ? Na żadnej ? i nie dlatego ze chata ogrzewa ziemię tylko dlatego że ziemia nie jest mrozona przez powietrze. Według mnie grafitowy styropian na elewacji ma sens bo powietrze -20, a pod podłogę to zysk pewnie 10 pln na sezon grzewczy i możliwość problemu z podłogą - o kosztach samego styro nie chce mi się pisać. EPS100 ma 0,37 a grafit 0,31....

My daliśmy 20cm grafitu z termoorganiki dach-podłoga. Na to ok. 10cm wylewki. Chcieliśmy zastosować jak najlepszą izolację termiczną. Dopiero po czasie wyczytaliśmy,że to EPS 60 może być za miękkie.... Czemu więc ten styropian w nazwie ma dach-podłoga???!!!

Mogą wystąpić jakieś problemy?

Teraz wybieramy materiał na podłogi. Może zamiast gresu dać lżejsze panele?

Co myślicie?

Nie wiem co chcesz osiągnąć tymi wypowiedziami i pewnie tego już nie zrozumiem....

Temperatura ściany zewnętrznej przy ocieplonym fundamencie spada poniżej 0 ??? Jeżeli budynek ma obrys 11 na 13 metrow to na jakiej powierzchni grunt spada poniżej 4 stopni w plusie ? Na żadnej ? i nie dlatego ze chata ogrzewa ziemię tylko dlatego że ziemia nie jest mrozona przez powietrze. Według mnie grafitowy styropian na elewacji ma sens bo powietrze -20, a pod podłogę to zysk pewnie 10 pln na sezon grzewczy i możliwość problemu z podłogą - o kosztach samego styro nie chce mi się pisać. EPS100 ma 0,37 a grafit 0,31....

Jeżeli dałeś solidną izolację fundamentów różnice temperatur gruntu będą mniejsze. Izolacji dajesz tyle aby zachować wymogi cieplne ze zdrowym rozsądkiem (koszty inwestycyjne - eksploatacyjne). Natomiast nie pisz, że styropian grafitowy nie nadaje się pod podłogę. Szary od białego różni się kolorem, a wynika to z dodania pyłu grafitowego, ograniczającego promieniowanie cieplne czyli poprawiającego jego lambdę. I to na tyle. Pozdrawiam.

Gość grend
Jeżeli dałeś solidną izolację fundamentów różnice temperatur gruntu będą mniejsze. Izolacji dajesz tyle aby zachować wymogi cieplne ze zdrowym rozsądkiem (koszty inwestycyjne - eksploatacyjne). Natomiast nie pisz, że styropian grafitowy nie nadaje się pod podłogę. Szary od białego różni się kolorem, a wynika to z dodania pyłu grafitowego, ograniczającego promieniowanie cieplne czyli poprawiającego jego lambdę. I to na tyle. Pozdrawiam.

Parkiet ty nawet nie przeczytałeś moich postów..... Ta kolorki mi się nie podobają

Gość grend
My daliśmy 20cm grafitu z termoorganiki dach-podłoga. Na to ok. 10cm wylewki. Chcieliśmy zastosować jak najlepszą izolację termiczną. Dopiero po czasie wyczytaliśmy,że to EPS 60 może być za miękkie.... Czemu więc ten styropian w nazwie ma dach-podłoga???!!!

Mogą wystąpić jakieś problemy?

Teraz wybieramy materiał na podłogi. Może zamiast gresu dać lżejsze panele?

Co myślicie?

teraz to już nie musisz kombinować bo płyta wylewki daje ciężar.... a póxniej np szafa pełna książek. Może jakiś producent pochwali się jak później zachowuje się EPS60

Krótko:

Grafitowy styropian podłoga:

Austrotherm EPS 80

Knauf EPS 70

TermoOrganika EPS 60

Jeżeli chcesz "twardy" grafit bierz Austrotherm - twardszego nie znajdziesz:yes:

Sam zakupiłem Knaufa grafitowego..... daję go na płytę fundamentową( pod mam 24mx XPS) w warstwach 3x4cm i na na niego wylewka 8cm.

Mam nadzieję, że nie siądzie:p

Edytowane przez Hanss

Gość grend

Może ten EPS 60 siada pod obciążeniem 10% i tak zostaje - ale ... tego nie wiem. Z drugiej strony producenci tez robią jakies badania do przydatności no ale nie znalazłem tego w karcie technicznej

... nie kupuje zagranicznego towaru bo to zgoda na kolonializm który jest w Polsce

... nie kupuje zagranicznego towaru bo to zgoda na kolonializm który jest w Polsce

Myślisz że lepiej jeżdzić rodzimym Polonezem czy Maluchem niż popierać kolonializm.

Ciekawe ilu mamy takich patriotów, a może kolonializm już nas pochłonął.

Ja kupuję co najlepsze i ma dobrą cenę, kolonializm mnie nie interesuje.

Pozdrawiam.:)

Gość grend
Myślisz że lepiej jeżdzić rodzimym Polonezem czy Maluchem niż popierać kolonializm.

Ciekawe ilu mamy takich patriotów, a może kolonializm już nas pochłonął.

Ja kupuję co najlepsze i ma dobrą cenę, kolonializm mnie nie interesuje.

Pozdrawiam.:)

tutaj jest pełna dowolność chociaż zapewniam ciebie że z takim podejściem byłbyś w 5% mieszkańców Skandynawii głownie o ciemnej karnacji - no ale Dania Szwecja Finlandia Norwegia to biedne kraje a Polska to tygrys Europy

Jeszcze zaskocz mnie i podaj produkt zagraniczny który ma dobrą cenę ?

grend na rynku jest mało materiałów budowlanych, które nie są produkowane w Polsce......wiadomo zyski zabiera zagraniczny właściciel, ale choć pieniądze za pracę i podatki zostają w PL. Wiadomo, że produkty typowo wyprodukowane za granicą często mają bardzo wysoką cenę:yes:

Ale tak jak piszesz, najlepiej dla Nas Wszystkich to jak właścicielem fabryki jest Polak i produkuje w Polsce, a najlepiej jak by się udało, aby jakościowo nic nie ustępował zagranicznym produktom.....

Edytowane przez Hanss

kiedyś na posadzki był styropian EPS100 pisało na nim dach-podłoga i nigdy nie było problemów z nim.

Dziś producenci piszą dach-podłoga a reszte małymi literami lub wcale

Cena styropianu przez ostatnie lata rosła i o to efekt jakość styropianu dostosowana do kieszeni (nie pisze o grafitowym bo on do tanich nie należy)

chodzi o to co stanie się po kilku latach z styropianem EPS60, EPS70 . Trzeba wziąć też pod uwagę to że teraz często daje się styropianu 15, 20cm (ma co siadać:) )

dlatego wylewka powinna być grubsza

EPS 60 ma obciazanie dopuszczalne do 1,8 t/m2, ciezko mi sobie wyobrazic taki cięzar w mieszkaniu.

robiłem na wielu rodzajach styropianu i są nie raz tak miękkie że siada jak chodzisz po nim

więc nie pisz że EPS60 ma dopuszczalne obciążenie do 1,8t/m2 uzależnione jest to od producenta